• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Efter BIF-udmelding: Aldrig set før i dansk idræt

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Presset på DBU er historisk stærkt, vurderer idrætshistoriker, efter Brøndby IF og to toneangivende fangrupper i går sendte opfordringer til DBU.

Af Anders Dehn

Det er intet mindre end historisk, hvad der foregår i dansk fodbold i denne tid, siger idrætshistoriker til Politiken. Aldrig før har man set den form for pres, som fra alle vegne bliver lagt på DBU, hvad angår VM i Qatar.

Historikeren Stanis Elsborg, der har titel af senioranalytiker ved Play the Game, som kæmper for mere demokrati og gennemsigtighed i sport, taler på baggrund af gårsdagens udmeldinger fra henholdsvis Brøndby IF og to af klubbens toneangivende fangrupper, Brøndby Support og Fanafdelingen.

De to fangrupper opfordrede direkte DBU til at boykotte VM-slutrunden sammen med andre nationale forbund, mens Brøndby IF var mindre direkte i sin udmelding. Klubben skrev, at den på baggrund af fangruppernes udmelding opfordrede DBU til "snarest at indgå i yderligere dialog med fans, samarbejdspartnere og andre nationale forbund, så man i en fælles indsats kan bidrage til at skabe forandring i Qatar."

I forvejen har storsponsoren Arbejdernes Landsbank trukket sig fra DBU og landsholdet, ifølge Weekendavisen på grund af udsigten til VM i Qatar, mens et flertal af danske landsholdsfans i denne undersøgelse også støtter boykot.

Alt det gør altså presset på DBU enestående.

- DBU varetager jo dansk fodbold og dansk fodbolds interesser. DBU mener, at fodbold kan gøre en forskel, så de kan selvfølgelig ikke sidde det overhørigt, når kerneforbrugerne melder sig så massivt ind i debatten, siger Stanis Elsborg fra Play the Game til Politiken:

- Det er nu heller ikke min opfattelse, at DBU gør det, men det går stærkt i øjeblikket – og med en styrke, som vi aldrig før har set i dansk idræt. For mig er DBU og politikerne dog faktisk klare i deres meldinger: De går ikke ind for en dansk boykot, de tror ikke på den strategi.

DBU gentog ganske rigtig så sent som tirsdag, at unionen ikke tror på, at boykot af slutrunden er den rette vej at gå. Læs den historie her.

Her kan du læse mere om Brøndby IF's og de to fangruppers udmelding.