180237

Ekspert: Her er Messi stadig den bedste i verden

Han kan ikke løbe nær så meget eller lige så hurtigt som for fem eller ti år siden, men alligevel er Lionel Messi godt i gang med at spille sig selv og Argentina til storhed ved et VM, hvor den lille argentiner samtidig er et af Qatars stærkeste kort i propaganda-krigen. Vi ser nærmere på…



DENNE ARTIKEL ER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 9. DECEMBER

”Den lille troldmand har gjort det igen,” råbte DR's kommentator Andreas Kraul, og det havde Lionel Messi i sandhed også gjort.

Et par kvikke kombinationer, ikke ulig dem Brasiliens Richarlison blev målscorer efter i en endnu flottere scoring mandag aften mod Sydkorea, gav Lionel Messi en afslutning i feltet, han lagde ind mellem benene på Australien sandwich- og hovedstødsmonster Harry Souttar og ind ved den fjerne stolpe uden for FCK-keeper Maty Ryans rækkevidde.
Foran et mindre afsnit australske fans på et ellers totalt Argentina-domineret stadion i Doha hyldede argentinerne deres målscorer i en rundkreds.

Der var tusindvis af argentinere, tusindvis af tilrejsende og lokale fans, for hvem Lionel Messi er den største.

I døgnene op til Holland-kampen er der gået historier om ekstremt opskruede billetpriser til en slutrunde, hvor det ellers ser ud til, at der er mange tomme pladser trods arrangørernes og FIFA's forsikringer om det modsatte.

Qatar og FIFA forsøger at malke Messi-manien til det yderste for at overbevise alle om, at det er det bedste VM i historien, mange neutrale fodboldfans kan givetvis se det romantiske i, at Messi endelig vinder det VM, han kun har været tæt på i finalen mod Tyskland i fjendens hule i Brasilien i 2014, og inde på banen gør Messi sit ypperste, og selv sagtens bedste i flere år, for at trille vognen det sidste stykke i mål i det, der må være hans sidste VM-slutrunde.

Messi aflurer modstanderen 
Kampen mod Australien og scoringen i 1. halvleg, der sendte Argentina på kurs mod kvartfinalen mod Holland, var på mange måder rammende for Argentina og da ikke mindst Lionel Messi anno 2022.

Væk er den unge forward, der godt kunne følge med i presspillet på Josep Guardiolas Barcelona-mandskab, uden han nogensinde blev en tysk schäfer i genpresset.
Og ind er trådt en playmaker og en dirigent, der har holdet, og ofte modstanderen, i sin hule hånd, og som meget sjældent mislykkes med en dribling eller gør noget uoverlagt, som målet mod Australien da heller ikke var.

Et kendetegn, man som seer i fredagens storkamp mod Holland kan bide mærke i, er hvordan Lionel Messi bruger de første minutter af kampen.
Prøv, i det omfang kameraerne viser ham, at holde øje.

Hvis bolden lige er i nærheden, skal Messi nok modtage den og spille den videre, men det påfaldende ved Lionel Messi i de første minutter af en fodboldkamp er, hvor lidt han rent faktisk foretager sig.

”Som Josep Guardiola engang fortalte, bruger Lionel Messi de første minutter i en kamp til at finde ud af, hvordan modstanderen spiller,” siger Jonathan Hartmann, der er assistenttræner i Lyngby, kommentator ved Mediano og for nylig scout for Danmarks landshold ved VM-slutrunden i Qatar.

”Alle har en plan for, hvordan de vil standse Lionel Messi. Det havde Australien, og det kommer Holland også til at have. Den plan vil Lionel Messi kende. Så han bruger de første 10 minutter på at aflure den. Han er så intelligent, at han kan aflure, hvor modstanderen giver hans hold plads, og hvor han kan finde plads til sig selv,” siger Jonathan Hartmann.

”Jeg husker et Clásico mod Real Madrid for nogle år siden, hvor Mateo Kovacic helt tydeligt havde fået til opgave at skygge Messi. Messi trak længere og længere tilbage på banen, og Kovacic fulgte med. Jeg tror, han havde fulgt Messi med ud på toilettet, hvis Messi var gået derud. Det åbnede så banen fuldstændig op for Barcelona, der drev bolden uhindret frem centralt i et angreb og scorede. Og al den plads havde Kovacic efterladt ved at forlade sin position på den defensive midtbane. Sådan fik Messi reelt en assist til et mål, uden han overhovedet var i nærheden af bolden,” siger Jonathan Hartmann.

Og så tror jeg også, det er et spørgsmål om energi. Messi ved, at det er i slutningen af kampen, tingene afgøres, og ved ikke at bruge ret megen energi de første 10-15 minutter, er det en hjælp for Messi til sidst, fordi han så kun reelt har spillet med i 75 minutter,” siger Jonathan Hartmann.

Ny position, nye problemer 
Den måde at drive rundt på i kampen og bruge kræfterne, når han selv og holdet vil, er ganske bevidst.

”Jeg sammenligner ham med en Ryan Giggs, der gik fra at være en dynamisk kantspiller til at være en kontrollerende midtbanespiller. Og Andrea Pirlo, der endte med at være spilstyrende nede fra den defensive midtbane. Og Cristiano Ronaldo, der gik fra at være en lynhurtig kantspiller til en doven centerangriber. På den måde har Messi i virkeligheden bare gjort som mange andre topspillere før ham. Han har fundet en måde til at bidrage mest muligt til at være kampafgørende, samtidig med at han skal knokle mindst muligt,” siger Jonathan Hartmann.

”For ti år siden kunne Lionel Messi typisk starte angrebet ved at modtage bolden oppe omkring midten af banen fra Xavi. Så spillede han den gennem kæderne og ud til en fremadstormende Jordi Alba på venstre back, som trak op i nærheden af feltet, og spillede bolden skråt tilbage til…Messi. Det kan Messi ikke længere. Nu er han mere en chanceskaber, hvilket man også kan se på hans målsnit, der er faldende, og som vil være det i resten af hans karriere.”

Færre afslutninger og en Lionel Messi længere væk fra straffesparksfeltet lyder måske umiddelbart som kræs for modstanderne, men så nemt er det ikke.
Som man kan se på statistikken i graferne på disse sider, står Lionel Messi bag et væld af chanceskabende afleveringer og aktioner for sine klubber, også i Paris Saint-Germain, der ellers ikke er nogen opvisning i taktisk snilde og harmoni med tre spillere fremme, der alle helst skal have resten af holdet og spillet bygget op omkring sig.Også ved VM gør Messi sig gældende med mange berøringer, driblinger og afleveringer oppe i og omkring modstanderens felt, og at han ofte hænger længere tilbage på banen giver nærmere modstandernes nye bekymringer end lettelse.

”For Holland er det en udfordring, som det har været det for efterhånden mange hold før dem, at Messi ofte befinder sig længere tilbage på banen. Tidligere kunne man gøre som José Mourinho i Madrid-tiden og pudse Pepe og Lassana Diarra på Messi. Det kan man ikke, når han trækker så langt tilbage,” siger Jonathan Hartmann.

”For Holland betyder det, at det i stedet for Virgil van Dijk er spillere som Cody Gakpo, Memphis Depay og Frenkie de Jong, der skal skærme og bremse Messi. Og de er bare ikke lige så dygtige til at fange hans udfald med hoften og små bevægelser omkring bolden, som forsvarsspilleren van Dijk er. Det er blevet en kollektiv nærmere end en individuel opgave at lukke ned for Messi,” siger Jonathan Hartmann.

Hurtig på de første meter
Og som Australien senest mærkede, er det stadig ikke en nem opgave, selvom Lionel Messi er blevet 35 år og ikke har samme topfart som tidligere.

”Når Lionel Messi er retvendt mod mål med bolden for fødderne, er han stadig verdens bedste fodboldspiller, i hvert fald i den fase af spillet,” siger Jonathan Hartmann.
At den bold ved 1-0-målet gik gennem benene på Harry Souttar og ikke var et knaldhårdt spark, der prellede af på skinnebenet, var næppe tilfældigt, for det er om noget det, Lionel Messi stadig mestrer og muligvis er bedre til end nogensinde før.

”Messi har et blik for spillet, en evne til at træffe de rigtige beslutninger nærmest i hvert eneste tilfælde, og så en helt vild evne til at eksekvere det, han sætter sig for at gøre, der for mig gør ham til den bedste i verden. Og så har han en førsteberøring, jeg aldrig tror, vi har set i fodbold før, og som jeg tvivler på, at vi får at se igen.”

”Du kan tyre bolden til ham i hoftehøjde i et rum på størrelse med en telefonboks, og han vil alligevel få bolden under retningsbestemt kontrol foran sin venstrefod, før du har nået at blinke.”
”Og så skal vi give ham kredit for hans fysiske færdigheder. Jeg tror, han stadig er bomstærk i underkroppen. Modstanderne forsøger at lave så mange frispark på ham, hvor de pløjer ind i ham omkring hofteregionen, men de kan ikke vælte ham, og jeg tror, det skyldes hans fysiske styrke og en fantastisk balance.”

”Og så er han stadig så hurtig i sin acceleration på de første tre meter. Det er den acceleration, der får ham fri i den der situation mod Australien, hvor der er tre-fire australiere omkring ham, der bør kunne tage bolden, men de kan bare ikke nå at fange ham, selvom de alle mand nu kan slå ham i en sprint på 30 meter,” siger Jonathan Hartmann.

”Og så dribler Messi på en måde, ingen kan gøre ham efter. Mbappé, Rashford og Sterling er enormt dynamiske og farer forbi deres modstander i høj fart, Vinícius Júnior og Neymar laver en masse rul under fodsålen, step-overs og en række klassiske brasilianske finter.”

”Jeg har arbejdet med et par stykker, der enten har spillet mod Messi eller trænet med ham. De siger, at du aldrig må lave det første udfald. Du må kun skærme og afvæbne ham, du skal aldrig forsøge at pille bolden fra ham. Hvis du gør et udfald, trækker han bolden til den anden side, og så er han væk. Han kan de her egentlig simple bevægelser med hoften eller placeringer af foden omkring bolden, der snyder modspilleren til at tro, at han går i en anden retning. Det er der ingen andre, der kan i moderne fodbold,” siger Jonathan Hartmann.

Skakspil med Messi 
Et sted, hvor Lionel Messi så absolut ikke topper statistikken, er meter tilbagelagt i løb.

BBC havde i sidste weekend en fantastisk statistik før Argentinas ottendedelsfinale mod Australien, hvor man kunne se, at Lionel Messi var i VM's samlede Top 10 over spillere med flest meter i gå-tempo i kampene med alle sine tre gruppespilskampe.

Det er altså ikke øjnene, der forråder os som tv-seere: Lionel Messi løber virkelig ikke ret mange meter ved dette VM, ligesom han heller ikke gør det til daglig i Paris Saint-Germain.

Det tager Argentina og landstræner Lionel Scaloni højde for, men det stiller store krav til Messis holdkammerater.

”Messi var bedst i FC Barcelona, da spillet drejede sig omkring ham, og jeg mener også, at Argentina har gavn af, at Lionel Scaloni har sat Messi i centrum for landsholdet,” siger Jonathan Hartmann.

”Jeg tror, det hjælper dem, at de har indrettet holdet efter Messi, og at de fik succes med den formel i form af sejren ved Copa América sidste år. Det gør det nemmere at berettige, at man igen former holdet omkring Messi.”

”For mig ligner Lionel Messi en spiller, der virkelig har taget ansvaret på sig, som nyder at spille for landsholdet, og som også er klar over, at det nok er sidste chancer. Da jeg boede i Argentina en overgang for små ti år siden, sagde man spøgefuldt, at det da ville være fedt, hvis ham Messi fra Barcelona af og til kom hjem og spillede for Argentina. Det gør han nu.”

”Især deres midterforsvar og centrale midtbane er udvalgt efter, at Argentina er tæt på at spille med en mand i undertal, når man ikke har bolden. De har ikke udtaget de bedste boldspillere eller individualister, de har udtaget hårdtarbejdende og til tider kyniske spillere, der er dygtige til at forsvare sig med de ubalancer, der uundgåeligt opstår med Messi på holdet, hvor man for eksempel kommer til at forsvare 25 gange ned i eget felt i en kamp i stedet for 18,” siger Jonathan Hartmann.

”Scaloni har ikke valgt de 11 bedste spillere i Argentina, han har til gengæld valgt de spillere, der giver Argentina bedst chancer for at lykkes med Messi som omdrejningspunkt. Og så er det her argentinske hold af bedre kvalitet både offensivt og defensivt end ved flere tidligere slutrunder,” siger Jonathan Hartmann.

Det lyder som en svær opgave for Holland, og det bliver det også med en fascinerende taktisk kamp, der på mange måder kommer til at dreje sig omkring Messi og de muligheder, han åbne for begge hold.

”Hvis jeg var Louis van Gaal, ville jeg spille med meget stor tålmodighed. Både defensivt, hvor man ikke skal tage risici overfor Messi men bare forsøge at afmontere ham og vende ham væk fra mål, og offensivt. Hollænderne bør køre lange, tålmodige angreb, hvor de flytter bolden, får argentinerne ud at løbe, og hvor de så efterhånden kan begynde at udnytte de huller og ubalancer, der opstår. De skal ikke risikere bolden, før det er strengt nødvendigt,” siger Jonathan Hartmann.





” Det mener Tipsbladet

Sløj timing: Det virker amatøragtigt, Brøndby!


Lössl skal acceptere reserverolle: Det ord smager ikke godt

Danmark risikerer spøgelseskamp



– Jeg har det lidt stramt over det her interview

Jeg tog fejl: Godt at FCM ikke kom i CL

Højlund i stor diskussion med holdkammerat

David Nielsen afviser: ‘Vil ikke have det job’

Opfordrer storklub til at fyre træner og ansætte Frank



LIGE NU

Gigantisk flertal – Silkeborg IF er solgt


Ekspert om Birk-udtalelser: ‘Risikerer at miste jobbet’

VM-lodtrækning i dag: Her er Danmarks mulige modstandere

Skal FCK frygte jer? ‘Vi kommer til at stå stærkere’

Skriver til FCK-stjerne midt om natten



Fanklubben
” Tipsbladet’s fan panel

Silkeborg-fan: Her er min drømmetransfer


Brøndby-chef fyret: Her er Neestrups svar

Ellevild Amin Chiakha: Nok den værste følelse

Har ondt af ham: ‘Han er rigtig nedtrykt’

Dårligt nyt om FC Midtjylland-profil

Ekspert: Brøndby ansætter ny chef i morgen



Her er Danmarks drømmepulje – og det værste mareridt

Altså, hvordan kan han være så dårlig?

Var et teenagevidunder: FCK-komet står ved en skillevej

Jacob Neestrup til Tipsbladet: Forkert!



Her er fem bud på en ny Brøndby-træner

Hyrede Brøndby-træner: Overbevist på 30 sekunder

Fanklubben: Disse tre kan være færdige i Brøndby

Juventus lurer på dansk angriber

Skal hans lillebror også til Danmark?

Kasper Schmeichel: Ved I, hvor irriterende han var?

Kæmpe optur for Elias Jelert

Hvordan kan han være så dum? Kan koste jobbet


TOPNYHED

Lind bomber i Italien: ‘Ustoppelig’


Brøndby-boss kimet ned

FCK og FCM bød på Brøndbys stjerne: ‘Jeg var i chok’

Neestrup: Derfor er Sander og Cornelius vraget

Nu forklarer Brøndby-boss timingen af fyring

Stor ændring lurer i Brøndby

‘Han har nogle ekstraordinære kompetencer’

I chok: ’Det er jo en kæmpemæssig krise!’

Frederik Birk er slet ikke i tvivl

Sådan! Rasmus Højlund med to kasser for Man Utd

Han ligner FCK’s nye superstjerne

Tøffe dybt chokeret: Hvad fanden betyder det? 

I frostboksen: Det bliver mellem mig og ham

Fem spilforslag til weekenden 13.-15. December

Havde spillernes opbakning: Fyring overrasker i Brøndby

Brøndby meget tæt på sportsdirektør

Dagens Spilforslag: Godt med mål i bundopgør

Nyder Superliga-livet: Som under Bo Henriksen

De kan snuppe Andreas Maxsø

Her er reaktionerne på Jesper Sørensens fyring