Video : Tipsbladet
VM

Fanforening kritiserer FIFA: Proces er tvivlsom

Football Supporters Europe er utilfreds med både Fifas tildelingsproces og Saudi-Arabien som mulig VM-vært.

- Det er enden på VM, som vi kender det.

Sådan skrev Football Supporters Europe (FSE) onsdag på det sociale medie X, efter at Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) udsendte nyt om værterne for VM i fodbold i 2030 og 2034.

Og torsdag følger FSE-talsmand Martin Endemann op med hård kritik af både Fifa og Saudi-Arabien.

Spanien, Portugal og Marokko blev onsdag reelt tildelt værtskabet i 2030, hvor Fifa desuden planlægger at starte med tre kampe i Argentina, Uruguay og Paraguay for at markere VM's 100 års jubilæum.

På den både er både Europa, Afrika og Sydamerika repræsenteret i 2030, og Fifa opfordrede på grund af sit rotationsprincip derfor lande fra Asien og Oceanien til at søge om værtskabet i 2034.

Saudi-Arabien var inden for få minutter på banen med en annoncering af sit kandidatur, og FSE har ikke meget til over for Fifa og den "fortsatte kurs mod ødelæggelse af den største turnering i verden".

- Det er forfærdeligt for tilhængere, det ignorerer miljøet og ruller den røde løber ud for en vært i 2034 med en rystende menneskerettighedshistorik, skrev FSE onsdag.
Martin Endemann uddyber over for det tyske nyhedsbureau DPA.

- Alt tyder på, at Saudi-Arabien får tildelt VM uden konkurrence. Hele processen er naturligvis tvivlsom - også med hensyn til menneskerettigheder. Hvis der kun er én ansøger, kan man ikke sammenligne retningslinjer for menneskerettigheder, siger Endemann.

Der skal rejses på tværs af flere kontinenter i 2030, og det er en hån mod Fifas egen strategi om bæredygtighed, påpeger FSE desuden, ligesom Saudi-Arabien langt fra vil være et imponerende valg.

- Menneskerettighederne er katastrofale. Der er ingen fagforeninger. Der er stadig restriktioner på kvinders rettigheder. LGBT+-personer er kriminaliserede. Der er ingen pressefrihed, siger Martin Endemann.

Saudi-Arabien er ikke udpeget som vært i 2034 endnu, og Australien har luftet tanker om at lave et konkurrerende bud, men FSE føler sig overbevist og vil være på forkant med sin kritik.

- I forbindelse med VM i Qatar lød kritikken, at klagepunkterne skulle være fremført meget tidligere i processen. I forhold til Saudi-Arabien har vi nu gjort det, siger Endemann.

FSE er en sammenslutning af fanforeninger i Europa. Danske Fodbold Fans (DFF) er blandt andre medlem. Tidligere på året forøgede FSE sit samarbejde med Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) og fik dermed plads i flere komitéer.

/ritzau/