Video : Tipsbladet
VM

Overvejer nyt samråd: Det var naiv tågesnak

Karsten Hønge (SF) overvejer, om han skal kalde udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd, efter kulturmininsteren var i den varme stol i sidste uge.

I sidste uge var kulturminister Joy Mogensen i krydsild om VM i Qatar. Nu kan turen snart komme til udenrigsminister Jeppe Kofod. I hvert fald overvejer Karsten Hønge (SF), der indkaldte til sidste uges samråd, at indkalde udenrigsministeren i et nyt.

Der var nemlig en række spørgsmål, som Joy Mogensen afviste at svare på med henvisning, at de drejede sig om udenrigspolitik, og derfor sorterede under udenrigsministeren. 

- Det, der taler for, er, at kulturministeren henviste til ham. Det, der taler imod, er, hvis han kommer ind og siger nøjagtig det samme igen. Det magter jeg næsten ikke, siger Karsten Hønge til tipsbladet.dk.

- Jeg er ikke nået helt frem til en konklusion. Jeg går og overvejer, hvordan vi bedst videre med sagen. Om det er udenrigsministeren eller andre. 

I efteråret bebudede Jeppe Kofod, at han inden for et halvt år ville "fremlægge en ny strategi for dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik", som Berlingske skrev. Den skulle være værdibaseret. Med demokrati, frihed og menneskerrettigheder i centrum.

Læs også:Ministeren i den varme stol: I dag skal hun svare på spørgsmål om VM

Det er netop de idealer, som Karsten Hønge gerne vil trykprøve i forbindelse med VM i Qatar. Her lever tusindvis af mennesker under slavelignende forhold, kvinder og homoseksuelle diskrimineres i loven, og det forventes, at op mod 4.000 arbejdere dør, inden den første bold sparkes til slutrunden i 2022.

- Hvad betyder værdibaseret udenrigspolitik i praksis? Mener han også, at man ikke må blande sport og politik sammen, som kulturministeren sagde? Jeg synes, det var et noget tåget svar, siger Hønge.

Joy Mogensen erkendte, at Qatar bruger sport til at male et skønmaleri af sit dikatur, men holdt fast i, at bare fordi nogen går over for rødt, skal man ikke selv gøre det, sagde hun.

- Det er meningsløst. Enhver kan se, at Qatar bruger det i sin spinmaskine. Det er tilrettelagt til at brande landet. De gør det også i andre sammenhænge og med andre sportsbegivenheder. Det spænder det for deres propagandamaskine, så det får et rosenrødt skær, selv om det er et diktatur og nærmest apartheid, hvor migrantarbejdere betaler prisen for sportsbegivenhederne. Så kan det ikke nytte noget, at man som regering siger, at man ikke må blande sport og politik, mener Karsten Hønge.

- Når udenrigsministeren siger "værdibaseret udenrigspolitik", er det ikke lige præcis her? Hvordan var det ellers lige, det skulle slå igennem?

Læs også:Regeringen afviser at opfordre DBU til VM-boykot i Qatar

I sidste uge studsede Stanis Elsborg, senioranalytiker ved Play the Game, også over kulturmininsterens ønske om at adskille sport og politik. Han kaldte det historieløst.

Spørgsmålet er, om Joy Mogensen ikke havde en pointe i, at tingene burde være adskilt. Om det ikke var udtryk for et nobelt ideal. 

- Dybt naivt. Det er, hvad det er. Og tågesnak. Vi står over for en de største propagandamaskiner til at brande en diktaturstat, så det hænger ikke sammen, mener Karsten Hønge.

- Hvis kulturministeren virkelig mener det, er det naturligt at spørge, om det er forkert at lave kampagnen om at give rødt kort mod racisme, kampagner mod homofobi eller at knæle ved landskampe.

Kan man ikke sige, at de emner ikke politik, men handler om menneskerettigheder?

- Jo. Det er også det, det her er (snakken om VM, red.). Det handler ikke om at lave om på Qatars styre, men om demokratiske rettigheder, menneskerettigheder, faglige rettigheder for mennesker, der bliver snydt eller har måttet lade livet.

Læs også:Undrer sig over ministeren: Det er historieløst

Læs også:Revser FIFA-præsident: Det er tydeligt for enhver

Læs også:Kalder Qatars VM for håbløs beslutning - men tager hatten af for DBU

Læs også:Frygter for sit liv: Hvis jeg skal dø, vil jeg hellere dø her end dø der