Video : Tipsbladet
VM

Undrer sig over ministeren: Det er historieløst

Det er både forkert og en ulempe for ministeren selv, hvis hun anskuer sport og politik som adskilte, siger ekspert oven på tirsdagens samråd.

Tirsdag sad kulturminister Joy Mogensen (S) i den varme stol. Hun var indkaldt til samråd, og hendes kollegaer i Folketinget sendte en byge af kritiske spørgsmål om hendes og regeringens syn på det VM, som om under to år skal afholdes i Qatar.

Ministeren ville ikke bestemme, sagde hun, om DBU eksempelvis skal blive væk fra slutrunden. Den beslutning ligger hos fodboldforbundet. Som hun sagde: "Sport er sport, og politik er politik."

Den opfattelse har dog ingen gang på jorden, mener Stanis Elsborg. Han er idrætshistoriker og analytiker ved Play the Game, som arbejde for etik, demokrati og gennemsigtighed i sportens verden.

- Jeg kan undre mig over, at det mantra ikke for længst er forsvundet fra de politiske gemakker på Christiansborg. Det er hæderligt nok at mene, men det er også for mig en lidt ærgerlig og historieløs opfattelse, siger han til tipsbladet.dk.

- Sport og politik har været sammenblandet i rigtig mange år. Derfor er det en ærgerlig måde at anskue sporten på og i mine øjne en ulempe for ministeren selv, hvis man ikke vil anerkende, at sporten er politisk.

Idrætshistorikeren Elsborg peger på, at stater har brugt sport til at male skønmalerier af deres lande, lige fra nazisterne i 30'erne og til i dag, hvor Qatar er det mest åbenlyse eksempel.

VM og andre store sportsbegivenheder skal kort sagt forbinde Qatar med noget andet end de tusindvis af fattige gæstearbejdere, som lever som slaver og dør i tusindtal.

Læs også:Regeringen afviser at opfordre DBU til VM-boykot i Qatar

Joy Mogensen erkendte på tirsdagens samråd, at eksempelvis Qatar politiserer fodbold, men indvendte, at det ikke betyder, at Danmark skal gøre det samme. Bare fordi nogen går over for rødt, skal man ikke selv gøre det, sagde hun.

- Hvis det, hun mener, er, at danske politikere gerne vil respektere det råderum til sporten, er det reelt nok. Men man skal ikke afskrive sig muligheden for at handle politisk, når modparter som Rusland, Kina og Qatar bruger sporten så bevidst som propaganda, siger Stanis Elsborg.

Gang på gang
På samrådet foreslog tidligere kulturminister Bertel Haarder, at Joy Mogensen skulle tage VM op med sine ministerkollegaer i Norden. Det ville hun "bestemt overveje at tage op, så snart jeg får lejlighed for det."

Stanis Elsborg håber, at det ikke bare bliver ved overvejelserne. Han mener, at demokratiske lande er nødt til at stå sammen for at modvirke presset fra autoritære regimer. Og så opfordrer han regeringen til at arbejde mere konsekvent med idrætspolitik.

- Vi står i den her situation gang på gang, fordi man ikke har en international idrætspolitik i Danmark, siger han.

- Der kan den politiske linje godt være den, som ministeren anlægger: at beslutningen ligger hos idrættens organisationer. Det er et reelt politisk synspunkt. Idrætten kan jo godt træffe egne beslutninger, og den bryster sig altid af sportens autonomi: at der ikke skal være politisk indblanding. Men når det kommer til de helt store spørgsmål, vil den gerne have en beslutning på politisk niveau.

Netop det, at DBU og Danmarks Idrætsforbund (DIF) konsekvent har sagt, at de ikke boykotter, før regeringen og Folketinget beder dem om det, tog Euroman op i en leder tirsdag. Magasinet kaldte det "et absurdteater", at regeringen lægger ansvaret hos DBU, der lægger ansvaret hos regeringen.

Læs også:Ministeren i den varme stol: I dag skal hun svare på spørgsmål om VM

Den undren deler Stanis Elsborg:

- Det er simpelthen et paradoks, som har eksisteret i idrætten i mange år: Idrætten kaster beslutningen om en boykot hen til regeringen, som nu meget tydeligt kaster ansvaret tilbage, siger han.

Men måske, tilføjer analytikeren, åbner kulturministerens udmelding en dør for, at DBU selv kan og vil tage skarpere stilling.

- Man kan spørge, om det er den melding, man har savnet hos idrættens organisationer. Jeg har ikke hørt så tydeligt fra ministeren før, at beslutningen ligger hos idrætten, og at man til enhver tid vil bakke op om idrættens beslutninger.

- Så nu ligger beslutningen hos DBU. De må tage en snak med DIF: "Regeringen vil ikke blande sig, så hvordan skal vi forholde os til det?" De kan ikke længere sige, at det er en beslutning for Christiansborg. De kan ikke blive ved med at sende bolden frem og tilbage.

Det betyder dog næppe, at politikerne slipper for at forholde sig yderligere til VM i Qatar. Karsten Hønge (SF), som havde indkaldte kulturministeren i samråd, luftede tirsdag muligheden for at indkaldte udenrigsminister Jeppe Kofod i et nyt samråd om samme emne.

Læs også:Kulturministeren kaldt i samråd efter fanprotester

Læs også:Dansk fanforslag vækker opsigt i udlandet

Læs også:Rivalfans går sammen om forslag: Vil have Folketinget til at reagere