Video : Tipsbladet
VM

Ser misundeligt mod Norge: Men vi kan også i DK

Formanden for Transparency International i Danmark ser gerne, at Danmark kvalificerer sig til VM 2022 i Qatar, hvorefter man så skaber global genlyd ved at melde fra.

Nye tal fra det britiske medie The Guardian har lagt kraftigt pres på Qatars VM-værter og fodboldforbund som DBU i de seneste dage.

Guardian kan fortælle, at mindst 6.750 migrantarbejdere er døde på byggeprojekter i Qatar, efter landet ved en afstemning i 2010 fik tildelt VM-slutrunden i 2022.

Amnesty Internationals danske generalsekretær, Trine Christensen, sagde efterfølgende i et interview med Radio4, at sådanne rædselshistorier skubbede en Amnesty-anbefaling af dansk boykot af VM 2022 tættere på.

Fredag 26. februar har de norske klubber Strømsgodset og Tromsø så meddelt, at de anbefaler det norske fodboldforbund at melde afbud til VM 2022 i Qatar, hvis Norge kvalificerer sig.

Transparency Internationals formand i Danmark, Jesper Olsen, har gennem længere tid fulgt topfodbold og den manglende gennemsigtighed i beslutningen om og afholdelsen af VM 2022.

Jesper Olsen har bidt mærke i den markante udvikling i de seneste dage, og han håber, at det norske eksempel kan inspirere andre, eksempelvis Strømsgodsets og Tromsøs kolleger i Superligaen.

- Jeg kan godt forstå DBU's dilemma her. Og anerkender fuldt ud, at VM i Qatar ikke er DBU's opfindelse, og ingen i organisationen er glade for situationen. Men lad os være ærlige, en kvalifikation til VM, som jo med vores lodtrækning vil være skuffende, hvis vi ikke kvalificerer os, er jo også rigtig mange penge for DBU, siger Jesper Olsen til tipsbladet.dk.

- Jeg synes det er stærkt opmuntrende med initiativet fra de norske klubber. Og ikke overraskende. Norge har bare en tradition for at ikke bare mene det rigtige, men også gøre det rigtige. Men vi kan også i Danmark. Det ligger jo i forlængelse af, at også danske Superliga-klubber har fravalgt visse lande til deres træningslejre. Indsatsen for at bedre kultur i fodbolden, den skal komme nedefra. For den kommer ikke oppefra, dertil er der for meget på spil.

Dagen før, at Guardian breakede historien om de mindst 6.750 døde migrantarbejdere, indgik UEFA og Qatar Airways en sponsoraftale om EM-slutrunden til sommer.

Det følger efter, at UEFA for få måneder siden inviterede Qatar til at spille med i Europas VM-kvalifikationspulje A, så Qatar får værdifulde træningskampe passet ind i Gruppe A's kampprogram, dog uden at kampene tæller i puljen.

For Jesper Olsen fortæller den kobling, at der eksisterer et finansielt bånd mellem VM-værterne og UEFA, som DBU er medlem af, som ikke er sundt for beslutningsprocesserne.

- Money talks, og dirty money talks dirty. Penge betyder alt i fodbolden. Og når der er så store penge på spil, gør man sig jo også sårbare overfor eksempelvis korruption, siger Jesper Olsen.

- Det er derfor, jeg engagerer mig så aktivt i denne debat. For det risikerer jo at være det, der står i vejen for, at man træffer de beslutninger, der er rigtige for fodbolden - som sport. Jeg siger ikke, at der har været korruption involveret i de sidste beslutninger, jeg siger bare, at man kan købe sig til fordele, der ikke er sportsligt begrundet.

Hvis du havde 30 minutter med toppen af DBU, spillerne og trænerteamet, hvad ville du så anbefale dem i forhold til VM 2022 og de kommende VM-kvalifikationskampe?

- Allerhelst så jeg, at de spillede kvalifikationen, kvalificerede sig - men takkede nej til at deltage i selve slutrunden. Hvilket signal ville det ikke være. Wow. Så mente man det virkelig, at vi vil noget andet. Danmark viser vejen, siger Jesper Olsen.

- Når jeg så havde brugt to minutter på det, så ville jeg bruge resten af tiden på at tale med spillere om, hvad det er, korruption gør ikke bare ved fodbolden, men generelt i organisationer og verden.

- Hjulmand har på TV fortalt, at han var ved at kvitte fodbolden på grund af dårlige mekanismer og magt. Jeg er sikker på, at også spillere har oplevet - skal vi sige - uhensigtsmæssige beslutninger i deres klubkarrierer. Hvor der er truffet beslutninger, der ikke var sportslige. De har måske nogen gange selv oplevet konsekvenserne af, at de sportslige hensyn blev tilsidesat.

- Det er den kultur der skal ændres. For deres skyld, for alle de piger og drenge der går og drømmer om at blive professionelles skyld. Men mest for det, som de alle elsker allermest - fodboldens skyld.

- Og så ville jeg fortælle denne lille anekdote: Når jeg taler med folk om at støtte borgerforslaget om boykot, så er der folk, der siger til mig, at det gør de ikke, for de vil ikke kunne holde deres eget hykleri ud, når de så alligevel sidder i sofaen med en øl i hånden og ser kampene. Fans skal kunne heppe på de danske spillere, deres helte, uden en dårlig smag i munden. Det er det, der er på spil.

Tipsbladet.dk har fredag 26. februar fanget Ståle Solbakken til et interview om Norges deltagelse i VM-slutrunden i Qatar. Det interview kan du læse her.