VM Anders Dehn

Superliga-boss modsiger Schmeichel: En dårlig idé

Foto: Getty Images

De europæiske fodboldligaer står stejlt mod FIFA's forslag om at afholde VM hvert andet år. Den danske næstformand kaldet det "et rigtig dårligt forslag".

Af Anders Dehn

Siden den første slutrunde i 1930 har VM været afviklet med fire års mellemrum, men dén tradition kan stå for fald. FIFA med præsident Gianni Infantino i spidsen arbejder i øjeblikket på at skaffe opbakning til at skære intervallerne ned til to år.

Torsdag tonede en række tidligere topspillere frem på en FIFA-konference i Qatar, hvor alle som én talte varmt om idéen, herunder Peter Schmeichel. Forslaget har dog også sine modstandere.

UEFA har eksempelvis truet med boykot, og sammenslutningen af europæiske fodboldligaer, European Leagues, udtrykte torsdag sin modstand. Danske Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen, er næstformand i European Leagues, og han uddyber organisationens modstand.

- Der er flere ting i det her. For det første har vi en kampkalender, som er ualmindeligt tæt i forvejen, og det betyder rigtig meget for et land som Danmark, der starter midt i juli, for det betyder, at der vil være spillere, som ikke får ferie og så videre, siger han til tipsbladet.dk.

- Derudover er der U21-VM og -EM og kvinde-VM og -EM. Jeg ved ikke, hvordan man har tænkt sig at give ordentlig plads til det.

- Og så er det altså ikke nogen løsning at blive ved med at putte flere turneringer og kampe ind i kampkalenderen. Vi bliver nødt til at værne om kvaliteten for dem, der er i forvejen, og ikke bare putte mere og mere på. Det er på alle måder en ualmindeligt dårlig idé, i hvert fald fra europæisk synspunkt. Jeg skal ikke sige, hvad de andre verdensdele synes om det. 

Forslaget er formelt fremsat af Saudi-Arabiens fodboldforbund, og det har modtaget støtte fra Afrikas fodboldforbund, CAF.

Mindre i løn til spillerne?
Klubfodbold og landsholdsfodbold har i årevis ligget i en slags lavintens krig om kampdatoer, tv-penge, prestige og spillernes loyalitet. Er Claus Thomsen og de europæiske ligaers modstand ikke bare udtryk for, at klubfodbolden forsøger at beskytte sine egne interesser?

- Uden klubfodbold er der ingen landsholdsfodbold, indleder han.

- Men det handler om hele fodboldens økosystem. Den er vi nødt til at have balanceret, og der er mange landskampe. Så må man lave en landsholdsturnering, som ikke bygger på, at klubberne har pligt til at frigive spillerne. Landsholdene spiller jo med klubbernes spillere, som klubberne udvikler, træner og betaler.

- Men vi kan sagtens være ærlige: Ingen klubber synes, man skal skære ned på klubfodbolden, mere end man har gjort i forvejen. For man har i de seneste årtier blokeret mange kampdage i den internationale kampkalenderen, hvor der skal ligge landskampe.

Hver gang der er VM, udtaler den ene spiller efter den anden, at VM er det største i fodboldens verden. Muligheden for at give flere spillere chancen for at kvalificere sig var også noget af det, som Peter Schmeichel fremhævede i gårsdagens konference i Qatar.

Spørgsmålet er, om FIFA med sin forslag ikke bare opfylder et nobelt ønske blandt mange spillere. Svaret er, mener Claus Thomsen, nej, ikke nødvendigvis.

- Det er et ønske, nogen spillere kan have. Så kan man diskutere, hvor stort VM reelt er, hvis man afholder det hele tiden. Jeg vil også gerne tillade mig at stille spørgsmål ved repræsentativiteten ved et antal tidligere spillere, som FIFA har fået fløjet ind til Doha, siger Claus Thomsen, men ønsker ikke at uddybe den sidste pointe.

Han mener dog, at spillerne må forberede sig på at få noget mindre i løn, hvis der skal være dobbelt så mange VM-slutrunder som nu.

- Hvor meget vil de spillere gå ned i løn for at spille hvert andet år? De er væk fra den klub, der betaler dem, så selvfølgelig skal de det, hvis de ikke er til rådighed, siger han.

- De udsætter også sig selv for risiko, og er de i ordentlig form, når de kommer hjem? Så vi er nødt til at snakke om, at man i nogle spilleres kontrakt er nødt til at tage hensyn til det. Så der er flere aspekter i det for spillerne.

Også DBU gav torsdag sin mening til kende angående FIFA's VM-forslag. Læs mere om det her.