Superliga

Ung aktionær undrer sig over røde tal

En 21-årig ung aktionær sætter spørgsmålstegn ved danske klubbers dårlige økonomi. Hovedpersonen selv har et løsningsforslag.

I modsætning til mange andre professionelle fodboldklubber i Danmark kunne Vejle Boldklub i torsdags præsentere sorte tal på bundlinjen for regnskabsåret 2010 til klubbens ordinære generalforsamling. To millioner kroner før skat lød overskuddet på, og det takket være blandt andet salget af klubbens transferrettigheder på 18 millioner kroner.

Så det var altså med nød og næppe, at den tidligere habile Superliga-klub undveg at gå i de andre klubbers røde fodspor.

Men står det til den 21-årige VB-aktionær Peter R. Hansen, som i torsdags præsenterede udenlandsk-inspirerede forretningsmodeller i et 25 minutter langt oplæg for de fremmødte til generalforsamlingen, burde det slet ikke være så vanskeligt for de danske klubber at lede en sundere forretning.

- Jeg har svært ved at forstå, hvorfor virksomheder, der har en så høj loyalitetsgrad, ikke kan tjene penge. Klubberne bruger for mange penge på spillerne, og jeg mener, at løsningen kan være et sportsligt omkostningsniveau på maksimum 50 procent, hvilket betyder, at klubberne for eksempel kan blive nødt til at indføre lønloft, siger Peter R. Hansen til Tipsbladet.dk

Aktionæren, der til daglig studerer på Business Academy Aarhus, har ud fra analyser af de forskellige danske klubregnskaber fundet frem til, at det sportslige omkostningsniveau i størstedelen af tilfældene ligger mellem 70-80 procent, også i Vejle Boldklub.

- Det er alt for meget. Pengene skal i stedet bruges på fokus på selve fodboldoplevelsen, branding, fanklubben og talentudvikling, siger Peter R. Hansen.

Formanden for Vejle Boldklub, Lars Skou, er positivt stemt over for Peter R. Hansens forslag, men mener, at den unge aktionær har skudt lidt for højt, hvad angår klubbens sportslige omkostningsniveau.

- Jeg er helt på linje med hans ideologi. Oplevelsen skal være der. Vi er også på vej ned mod de 50 procent, og vi er tættere på, end han lige regner med, siger Lars Skou til Tipsbladet.dk.

Formanden nikker altså godkendende til forslaget, men hvordan vurderer en erfaren økonom den retningslinje, Peter R. Hansen foreslår de danske fodboldklubber at køre efter? Tipsbladet.dk har spurgt sportsøkonom ved CBS, Troels Troelsen.

- Han har delvist ret. Amerikanske ligaer har typisk 55-60 procent af budgetterne til spillerlønninger, mens tallet i Bundesligaen ligger på cirka 53 procent, og det giver ligaoverskud. Det vil sige, at 55 procent nok rettere er det rigtige tal.

Troels Troelsen anbefaler derfor, at den unge aktionærs ideologi bør raffineres, før den kan blive anvendt i praksis.

- Ellers ender vi i legetøjsklubber eller klubber, der før eller senere opbruger de lokale kapital-livlinjer, siger sportsøkonomen og fortsætter:

- Men regulering er godt. Ikke kun på kapitaltilførsel, også på drift. Det er den eneste vej frem.

Peter R. Hansen skal til sommer enten diskutere ideen nærmere med bestyrelsen i Vejle Boldklub eller bestyrelsen i Vejle Boldklub Kolding, alt afhængig om datoen har passeret 1. juli.