• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

I løbet af dette års Africa Cup of Nations ser en række tidligere deltagere tilbage på det år, hvor de var med ved turneringen. Denne gang fodboldspilleren Abdul Sule, der sammen med vennerne Amokachi og Amunike var med til at kvalificere Nigeria i 1993 - som højre back.

Af Martin Davidsen

I 1993 spillede Nigerias landshold en uhyre vigtig kamp. Det var inden triumfen ved de afrikanske mesterskaber, det var inden det internationale gennembrud ved VM i USA og det var inden det fantastiske OL-guld i 1996. Det var en kvalifikationskamp til de afrikanske mesterskaber, stedet var Lagos og modstanderen var Elfenbenskysten, der også på det tidspunkt var regnet blandt afrikas bedste nationer.

Og nede på banen rendte en ung mand rundt, der som den eneste på holdet til daglig spillede i den lokale nigerianske liga. Manden var den senere AB-profil Abdul Sule, der sammen med kommende verdensnavne som Jay-Jay Okocha, Finidi George og Taribo West skulle forsøge at kvalificere sit land til de afrikanske mesterskaber. "Det var en stor oplevelse. Stadion var fyldt, og udenfor stadion var der nok 100.000 fans. Fodbold er en stor ting i Afrika, så der var meget opmærksomhed omkring kampen. Det var en stor kamp, og selvom det er mange år siden, husker jeg det tydeligt, for det er en af de største oplevelser i mit liv" fortæller Abdul Sule i dag i telefonen fra sit hjem i københavnsområdet. Oplevelsen var stor og kampen var stor, for Nigeria skulle vinde for at kvalificere sig til Africa Cup of Nations. Alligevel var der tilsyneladende plads til eksperimenter på det nigerianske hold, for Abdul Sule spillede en uvant rolle."Jeg startede inde og spillede 79 minutter, men det var en svær kamp for mig. Jeg spillede højre back, fordi træneren mente, at jeg med min hurtighed kunne komme i overlap og være med i offensiven," siger Abdul Sule, der i Danmark skabte en karriere som fysisk stærk angriber og var en del af den dengang dyreste handel mellem to danske klubber, da Herning Fremad solgte ham til AB i slutningen af halvfemserne.Tilbage i Nigeria i 1993 lykkedes operationen for Sule og kompagni. Elfenbenskysten blev besejret med 3-1, og så var der dømt fest i Lagos."Vi festede hele natten sammen med fansene. Det var godt, at vi vandt, for hvis vi havde tabt, var det ikke sikkert, at vi var kommet derfra, for der var virkelig mange mennesker, og de havde ikke været glade, hvis det var gået galt," siger Abdul Sule, der trods holdets succes ikke kom med i truppen, der et par måneder senere vandt Africa Cup of Nations. Alligevel ser han tilbage på tiden med Nigerias landshold med glæde."Det var en rigtig god tid, og jeg spillede sammen med mange gode spillere. Jeg fik også nogle gode venner i Daniel Amokachi og Emmanuel Amunike, som jeg har snakket meget med siden. Jeg fik 10 landskampe, og det er godt minde," siger Abdul Sule, der var med til at starte Nigerias storhedstid, men måtte "nøjes" med en karriere i Danmark, mens mange af kollegerne nåede verdenstoppen i Premier League, Primera Division og Æresdivisionen.

Superliga

Mere Superliga

Fokus