Generelle

Ny bold skal løfte kvindefodbolden

En mindre og lettere bold til pigerne kan gøre spillet bedre og mindske risikoen for skader.

Pigefodbolden har haft fremgang næsten i raketfart i Danmark de senere år, og nu er der også chance for, at pigerne kan få deres egen bold.

Hidtil har piger og kvinder været henvist til at spille med de samme bolde som drenge og mænd, men nu er der udviklet en helt ny bold specielt til piger. En bold, der er mindre, lettere og hurtigere, og som idéfolkene bag tror på vil være med til at gøre spillet bedre, gøre det sjovere for pigerne at spille, og samtidig medvirke til færre skader.Den ny bold vil blive præsenteret på tirsdag på Boldklubben B93's anlæg i København, hvor man sågar måske kan opleve overborgmester Ritt Bjerregaard forsøge sig med et indlæg eller en halvflugter. Københavns kommune har sammen med DIF støttet udviklingen af den ny bold, som i første omgang skal gennemtestes af pigespillerne i tre københavnske klubber. Junior-pigerne i B93 har allerede haft fornøjelsen, og med i projektet er deres trænere Majkan Gilmartin og den tidligere landsholdsspiller Bettina Falk.Sidstnævnte har store forventninger til den ny bold:"Jeg tror, det vil rykke noget i kvindefodbolden. En grund til at den ikke er slået igennem er, at de ydre forhold ikke passer til kvinder. Noget andet man kunne gøre var at ændre på banestørrelsen, men så er det noget nemmere at gøre bolden mindre. Jeg tror på, at den nye bold kan gøre spillet væsentlig mere seværdigt, men i det mindste får vi skabt en debat omkring det, og når andre idrætsgrene har særlige dame-bolde, bør fodbolden også have det," siger Bettina Falk.Hun er klar over, at det kan blive en længere proces at komme igennem med både politisk og i forhold til de boldproducerende mastodonter. Håbet er, at i første omgang KBU og siden DBU vil tage bolden til sig på forsøgsbasis, men som hun siger:"Fodboldverdenen er ikke den mest progressive, så vi må se hvilken modstand vi møder."

Færre skader

Den ny pigebold er udviklet i samarbejde med idrætsforsker Thomas Bull fra Århus Universitet og boldudvikler Lars Kjergaard, og også talenttræner i DBU Thomas Slosarich har været med i projektet.

Bolden er tænkt anvendt til pige-junior og -seniorfodbold, hvor det særligt har været et problem for pigerne at vænne sig til skiftet fra boldstørrelse 4 til den større og tungere 5'er, som også pigejunior skal spille med."Det basale er, at bolden er mindre i omkreds. Størrelsesmæssigt er den at sammenligne med en 4-bold, men den er mindre flyvs og nemmere at kontrollere, og dermed kan man spille hurtigere, uden at spillet bliver udenfor kontrol," siger Bettina Falk.Udover at give bedre spil, tror hun også at den lettere bold kan afhjælpe på skadessituationen i kvindefodbold:"Der er mange knæskader blandt pige- og juniorspillere, bl.a. fordi bolden er for hård for kroppen, hvilket betyder at trætheden indtræder før, og med træthed kommer mange skader."Man er gået videnskabeligt tilværks i arbejdet med at udvikle den ny, mindre og lettere bold. Således er størrelsen afpasset i forhold til pigernes lægmuskler og vinklen på anklen, når man sparker til bolden.Den ny bold har fået navnet Sensational Nr. 1, og det skal vise sig, om den bliver en sensation indenfor pige- og kvindefodbolden, der som nævnt i indledningen har oplevet stor vækst både i Danmark og på verdensplan, men som stadig har store vanskeligheder ved at blive en publikumssport på eliteplan.I første omgang er der produceret 400 nye bolde, som skal gennemtestes i løbet af året af bl.a. pigespillerne i GVI, HIK og Fremad Valby. På baggrund af erfaringerne herfra, forestiller Bettina Falk sig at der kan komme forskellige justeringer. Men bolden bliver allerede sat til salg fra den 2. april til en pris af 230 kr. Læs mere om projektet på www.sensationalfootball.com.Du kan finde mere om kvindefodbold på tipsbladet.dk, bl.a. også baggrundshistorien "Fodboldinteressen blev tændt i flygtningelejren" om Nadia Nadim, der netop har fået debut på landsholdet som den første indvandrer efter en dispensation fra FIFA, der ellers havde spærret hende i fem år.