Generelle

Den fynske kamp på anden række

Søndag eftermiddag var Tipsbladet på plads til det fynske topopgør i anden division vest mellem himmelstormerne fra FC Svendborg og stræberne fra FC Fyn. I den forbindelse undersøgte vi baggrunden for FC Svendborgs pludselig succes, og om der er plads nok til både FCS og FCF på den fynske divisionshimmel.

De høje bøge, der omringer stadionet i Svendborg af samme navn, står nøgne og vugger til den tændersammenbidende efterårsvind. Under spillernes opvarmning river regnen i fællesskab med vinden de sidste blade af de stolte træer og kaster dem ned på banen, som allerede er dækket godt af efterårsbrune blade.

Paraplyerne stimler sammen ved de charmerende tælleapperatter, der er lige så gamle, som de folk, de betjenes af. Folk som også var i klubben under EM-helten, Richard Møller Nielsen, tid. Dengang i starten af halvfjerserne. Dengang man havde succes lige som i dag, og hvor man for første gang i sin historie var rykket op i 2. division, dengang den var landets næstbedste række. 

”Jeg havde en vidunderlig tid, da jeg var her i fem år. Der var pragtfulde mennesker og dygtige spillere. Det, der er kendetegnet ved klubben, er, at det stadig er mange af de samme mennesker, som kommer her. Det er en stærk kultur, og det viser mig, at man fra topledelsen passer på de mennesker, som hjælper til. Det er noget, som giver klubben styrke, og det er ikke noget, man kan købe sig til,” sagde Richard Møller Nielsen til Tipsbladet på Høje Bøge Stadion søndag eftermiddag.

En nødvendig nedtur
For første gang nogensinde står FC Svendborg og FC Fyn over for hinanden. FC Svendborg ligger før kampen overraskende foran FC Fyn på den direkte oprykningsplads, mens odenseanerne kan overtage den plads i tilfælde af sejr.

FC Svendborg har redt op til det store topbrag med halvlegsshow, VIP-arrangement og forskellige prisoverrækkelser, men deres spil på banen kompletterer ikke indsatsen uden for. Straks fra kampen start er det FC Fyn, der har overtaget, og de spiller sikkert kuglen mellem de orangeklædte Svendborg-spillere. Alligevel er det dog Svendborg, der får kampens første store chance, da topscorer Jesper Rasmussen slipper alene igennem med FC Fyn-keeper Jonas Jensen, som dog flot dækker sit mål af og parerer skuddet. Tre minutter senere fører FC Fyn 1-0 ved Henrik Fagerberg.

I 1997 var Svendborg fB (som klubben hed dengang) vanvittig tæt på at rykke op i Superligaen. I den afgørende kamp hjemme på Høje Bøge mod Århus Fremad, tabte de dog klubbens største kamp og missede oprykningen, som i stedet gik til de århusianske gæster. Nederlaget til Århus Fremad den 9. juni 1997 var et nederlag, der gjorde ondt dybt inde i klubbens hvide hjerte, og blev samtidig startskuddet på en massiv nedtur, som i starten af dette årtusinde kulminerede negativt, da Svendborg var på nippet til at rykke ned i Fynsserien. Inden da havde klubben endda fået frataget sin ret til at skrive kontrakter og barslede med et underskud på mellem 2,5 og 3 millioner kroner.

”Det vendte så for fire år siden, hvor vi rykkede fra kvalifikationsrækken tilbage til danmarksserien og havde to meget flotte femtepladser,” fortæller formanden, Jens Bertel Rasmussen til Tipsbladet.

Rasmussen har i sin anden periode i klubben været formand siden 2001, og han har set den negative rutschetur som en nødvendighed. Underskuddet skulle barberes væk, og det kostede altså sportsligt.

I sidste sæson rykkede klubben så igen op. Denne gang under den nye træner, Kurt Hansen.

”Da jeg overtog, var der en del turbulens i klubben. Der var ni ud af de 14 bedste spillere, som forsvandt fra klubben før sidste sæson, så vi stod tilbage med en masse uprøvede unge, som var på klubbens andethold eller på ynglingeholdet, men de fandt sammen med de erfarne, og dem vi fik udefra, og vi fik dermed samlet en god enhed ret hurtigt,” forklarer den 42-årige træner.
I Danmarksseriens østkreds gik FC Svendborg gennem 25 kampe uden nederlag, og dermed var deres strategi med at vælge den ”tekniske” østkreds frem for den mere ”fysiske” vestkreds den rette. Holdet endte nummer to med 14 point ned til nærmeste konkurrent. 

”Vi kom ikke i østkredsen, men B 1913, som var det hold, der blev trukket til at spille i østkredsen, ringede til os og sagde, at de var med i FC Fyn og tilbød os pladsen. Det sagde vi så ja til, og det har vi ikke fortrudt,” siger Jens Bertel Rasmussen.
Efter en halv time bringer FC Fyn sig yderligere foran. Stædigt fastholder de spillet på FC Svendborgs banehalvdel. Efter flere præcise afleveringer bliver nådestødet sat ind, da Jacob Schoop sendes i dybden i banens venstre side, tager et enkelt træk til baglinien og med en intelligent aflevering bagest i feltet finder en fuldstændig fri Emil Antonsen, som flækker bolden i kassen. De 700 medrejsende FC Fyn-fans er fra det tidspunkt de eneste, som kan høres resten af kampen.

Succes avles af sundhedssektor
På trods af en kapitalindsprøjtning på 1,6 millioner fra erhvervslivet før denne sæson og ni spillere på deltidskontrakter er ledelsen i FC Svendborg klar over, at det ikke er økonomien, der skal bære dem videre. I stedet har de fokuseret på, at styrke organisationen i klubben og omkring holdet, hvilket har medført en stor satsning på holdets sundhedssektor.
”Derfor har vi to massører, to fysioterapeuter og en kiropraktor tilknyttet. Så har vi også lige fået tilknyttet en diætist. Vi ligger vægt på sundhedssektoren, for det kan vi magte økonomisk. Til hver eneste udekamp har vi minimum en af disse fem personer med, så vi allerede i bussen på vej hjem fra udebanekampe kan behandle spillerne,” forklarer formanden, som til daglig driver sit eget advokatfirma i Svendborg.