Generelle Allan Olsen

Brøndbyfans fanget: Hvad vil I?

Foto: Getty Images

Brøndbys fans risikerer at sidde fast mellem drømmene og realiteterne, mener Tipsbladets kommentator, Allan Olsen.

Af Allan Olsen

HVAD ER DET egentlig, der gør, at Brøndby er noget helt særligt i den danske fodboldfortælling.

Er det som klubben, der indførte fuldtidsprofessionel fodbold i Danmark?

Måske som lokomotivet, der trak dansk klubfodbold i gang med enestående præstationer i Europe op gennem 90’erne?

Eller måske talentfabrikken - selvom der har været nogle huller i forsyningslinjen?

Alle tre dele, vil jeg tro. Med den helt ufattelige vigtige tilføjelse: Fansene!

DE MEST FANATISKE, loyale, nyskabende i landet. Med lidt for mange brodne kar ombord med hang til vold og ballade, men ikke desto mindre en fantastisk engageret flok.
Den slags, der for alvor skaber fodboldklubber.

I debatten om et helt eller delvist salg af Jan Bech Andersens aktier i klubben, har fanafdelingen i Brøndby selvfølgelig også været på banen.

FRYGTEN ER et salg til en skrubbelløs udenlandsk ejer uden forståelse for klubbens historie eller grundlag. Noget jeg beskrev i denne kommentar fra torsdag.

Her står fansene åbenbart samlet, men alligevel fornemmer man klare sprækker og uenighed at dømme efter debatten.

PÅ DEN ENE side, så vil fansene - ikke overraskende - have løftet klubben derop, hvor man er fast inventar i Europa, spiller med om guldet hver eneste sæson, leverer landsholdsspillere og store salg, ja er en blivende magtfaktor i dansk fodbold.

PÅ DEN ANDEN SIDE, så må ejeren ikke være udenlandsk, man vil ikke være del af et fodboldkonglomorat - ja, måske ville det være federe, hvis amatørafdelingen stadig bestemte…

JEG SYNES, DET er sindsygt sympatisk, at Brøndby kæmper for klubbens DNA, grundlag, historie. Der er så meget i moderne fodbold, der noget l…, så highfive for at stå fast.

Problemet er blot, at Brøndbys fans kan blive fanget mellem drømmene og realiteterne.

FCM HAR taget et gigantisk skridt gennem de sidste 10 år. Bygget på, været frontløbere, gået nye veje. Det er sket med en udenlandsk ejer og som en del af Brentford.familien. Problematisk? Næh.

Nu er fanskaren heller ikke voldsomt stor eller lige så fanatiske på de kanter, men der er dog et tydeligt midtjysk træskoaftryk trods ejerskabet.

FCK ER STADIG FCK en mastodont i dansk sammenhæng - og selvom pengemaskinen Lalandia og koncerterne i Parken har været sat på hold på grund af Corona, så vil de aktiviteter fremover skabe penge i koncernen.

Tilbage står Brøndby, men skal klubben udvikles og hægte sig på toget både i Danmark, men også i Europa, så skal der flere investeringer til - og dem skal Jan Bech Andersen ikke løfte selv.

SÅ KAN FANSENE selvfølgelig drømme om, at der kommer en Jan Bech-klon med rødebedefarvet pas og et dunkende Brøndby-hjerte, men realistisk set så ligger løsningen nok et andet sted.

Og hvorfor er det så, at vi snakker så meget om Brøndbys fans, når talen falder på et eventuelt salg af Jan Bechs ejerandel.

De sidder jo ikke med ved bordet - og har dybest set ikke noget at skulle have sagt.

Fordi det er Brøndby!

Fordi Jan Bech godt ved, at klubben ikke er meget værd uden fansene - men han ved også, at skal Brøndby-vognen kobles på et indbringende europæisk tog, så skal der nye (med)ejere til.

De skal findes med et varmt hjerte og en kølig hjerne - hvis man vil drømme sig tilbage til tidligere tiders storhed.