• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Martin Davidsen

Sådan ender Superligaen: Selv en dværg kan vælte en kæmpe

Sådan ender Superligaen: Selv en dværg kan vælte en kæmpe
Foto: Anthon Unger/POLFOTO

Hvordan ender Superliga-sæsonen 2016/17? Tipsbladet.dk's journalister kommer med hvert deres bud på Superligaens slutstilling. Her er det Martin Davidsen, der giver sit bud.

Af Martin Davidsen

Jeg har gået uden hovedbeklædning denne sommer, og det er jeg glad for.

Da jeg sidste år ved denne tid skulle byde på slutstillingen i Superligaen, skrev jeg blandt andet, at jeg ville iføre mig skammens hat, hvis FC København ikke blev dansk mester. Som bekendt lykkedes det Ståle Solbakken og kompagni at sikre sig guldmedaljerne, og nu er det store spørgsmål naturligvis, om der er nogen hold, der kan true de danske mestre i den kommende sæson.

Det er en særdeles interessant Superliga, vi går i møde. Landets bedste række har fået ny struktur, der betyder, at turneringen indledes med et grundspil med 26 spillerunder, inden de 14 hold deles op i to slutspil: Seks hold skal spille om mesterskabet, mens de resterende otte ender i et nedrykningsspil.

Flere klubber har oprustet på transfermarkedet, mens andre har holdt fast i stammen fra sidste sæson, hvor en del klubber brugte foråret som en ”gratis omgang”. Nu er det alvor, og mange hold har som en erklæret eller skjult målsætning at række ud efter en placering i top seks, der vil give interessante kampe i foråret.

Når man skal byde på Superligaens slutstilling her ved sæsonstarten, er det naturligvis en vanskelig opgave. Der resterer halvanden måned af transfermarkedet, men der er ingen grund til at pive over de umulige forudsætninger, når man skal spå om fremtiden. Hvis man skal have succes i en fodboldklub, skal man gerne have en god økonomi, en stærk kultur, en træner, der har stor respekt i omklædningsrummet samt en spillertrup, der er godt sammensat med det rette miks af de rutinerede spilleres kløgt og ungdommens sult og vovemod. Det siger sig selv.

Hvem er stærkest på de ovennævnte parameter? Det er det store spørgsmål, for vi ser jo år efter år, at man ikke bare kan sætte lighedstegn mellem den stærkeste økonomi og det bedste hold. Der er ingen garanti for, at de hold med de bedste økonomiske forudsætninger ender med at vinde, så derfor nytter det heller ikke noget at bruge som argument, når man har tabt en fodboldkamp. I sidste ende er det 11 mod 11, og med list og lempe, kan en dværg vælte en kæmpe, som salig Richard Møller Nielsen engang sagde.

Nå, nu til sagen: Hvordan ender Superligaen? Her på redaktionen har vi aftalt, at vi byder på en ”slutstilling” efter grundspillets 26 kampe. Herefter er det svært at vurdere præcise placeringer, så vi nøjes med at komme med en dom over medaljetagere og nedrykkere.

Herunder kommer jeg ind på samtlige mandskaber, men jeg vil allerede nu sige, at FC København og FC Midtjylland er de eneste, jeg vil kalde sikre på at komme i slutspil. Alle øvrige hold kan risikere at ryge i den sorte gryde, hvis ikke de strammer sig an.

Og her kommer det så: Mit bud på Superligaen anno 2016/17. Jeg er klar til at tage skammens hat på næste sommer, hvis jeg skyder forkert. Og det gør jeg nok.

Sådan bliver stillingen i grundspillet efter 26 kampe:

1. FC København
Der er ingen tvivl: FC København bør vinde sit andet mesterskab på stribe. Vi skal helt tilbage til sæsonerne 2009/10-2010/11, før vi sidst har set et hold genvinde et mesterskab i Danmark, men jeg tror, at det kommer nu. FC København har bygget en stærk trup, og selvom efteråret formentlig kommer til at byde på europæiske udfordringer, er der så meget kvalitet og klasse, at Solbakkens tropper bør vinde Superligaen - også efter slutspillet.

2. FC Midtjylland
Jess Thorup har nu haft et år til at sætte sit præg på FC Midtjylland, der nu har gennemgået en stor forandring i både stab og spillertrup siden forrige sæsons mesterskab. Truppen rummer stadig stor kvalitet, men faktisk mener jeg, at midtjyderne er tættere på en tredjeplads end en andenplads på denne liste.

3. SønderjyskE
Det er måske højt sat, for min fornemmelse er egentlig, at det bliver svært for SønderjyskE at leve op til sidste sæsons sølvvals. Men klubben har holdt sammen på truppen, og jeg tror, at Jakob Michelsen og kompagni kan bruge de europæiske oplevelser som et boost. De rider på en bølge. Der er styr på tingene. SønderjyskE skal nok klare sig og komme i slutspillet – her kan det dog blive svært, når man kommer til at møde lutter tophold og ikke kan tage de ”nemme” point.

4. OB
Der har opbygget sig en vis hype omkring OB i løbet af sommeren. Det skyldes naturligvis bundrutinerede Kent Nielsen, der har sat skik på fynboerne, mens der er blevet handlet fornuftigt på både ind- og afgangssiden. OB har selv meldt ud, at man vil i top seks, og det bør også kunne lade sig gøre med det materiale, der er til rådighed. I slutspillet kan OB endda overraske og tage en bronzemedalje. Jeg vover pelsen og skyder på det.

5. Brøndby IF
I Brøndby budgetterer man med en placering i top fem, og det er måske også det, som projektet kan bære lige nu. Alexander Zorniger skal etablere en ny spillestil i klubben, og det store nøgleord fra Brøndby er i disse uger ”tålmodighed”. Det skal blive interessant at se, hvordan det udvikler sig.

6. AGF
Det er måske højt sat, men jeg kunne godt se AGF tage den sidste plads i sltuspillet. Det bliver et hundeslagsmål, for både AaB, Randers og måske også Viborg og FC Nordsjælland kan også række ud efter det. Men nu har Glen Riddersholm haft et halvt år til at implementere sine ideer, truppen er blevet forstærket på flere positioner og tilmed er der den evige entusiasme i Aarhus, som kan give truppen vinger. Spændende.

7. AaB
Nordjyderne er sluttet i top fem de seneste fire sæsoner i træk, men nu tror jeg ikke, at den går længere. Der er sagt farvel til en række centrale spillere, men selvom der er kommet nye folk til, er der flere spørgsmålstegn ved AaB. Meldingen fra Nordjylland er, at man ser det som en ny start – den slags plejer at tage tid.

8. Randers FC
Der er også lagt op til noget nyt i Randers, hvor Colin Todd er fortid i klubben. Det samme er i øvrigt Christian Keller og Jonas Borring, så nu bør tavlen være vasket ren. Olafur Kristjansson skal arbejde videre på Colin Todds projekt, og det kan meget vel ende med en mellemsæson.

9. FC Nordsjælland
I Farum er man kun et halvt år inde i Right To Dream-projektet med Kasper Hjulmand ved roret. Truppen består af et hav af unge spillere, og selvom et saying lyder, at man intet vinder med småbørn på holdet, er Kasper Hjulmand fast i kødet. Han har udtalt til tipsbladet.dk, at han vil vinde noget igen, men jeg tror, at der skal flere streger på lærredet, før maleriet for alvor imponerer i Superligaens atelier. Måske næste sæson?

10. Viborg FF
Uha, jeg ved, at jeg får hug for den her spådom, og jeg ville også gerne have Viborg placeret højere. Det kan også sagtens være, at Johnny Mølbys tropper kommer til at række ud efter slutspillet, men selvom sidste sæson var stærk, så er der stadig plads til forbedringer i domkirkebyen. Det er før set, at en oprykker får det svært i anden sæson efter overlevelsen, men Viborg skal nok klare sig. Det kan godt blive til mere end en tiendeplads.

11. Lyngby BK
David Nielsen er den store profil i Lyngby, for træneren er en stærk personlighed. Tilmed har Lyngby handlet godt ind denne sommer, og holdet fremstår som det stærkeste bud af de tre oprykkere. Men der er altid forskel på 1. division og Superligaen, så Lyngby kommer nok til at være i nederste halvdel af Superligaen.

12. Esbjerg fB
Jeg er lidt hård ved Esbjerg her, for ansættelsen af Colin Todd kan vise sig som en markant gamechanger efter sidste sæsons store morads. Dog skal man tænke på, at truppen skal samle sig efter et hårdt år, og der mangler også en vis bredde i mandskabet. Jeg tror dog ikke, at Esbjerg for alvor kommer i fare i et nedrykningsslutspil.

13. Silkeborg IF
Jeg er forundret over, at Silkeborg har valgt at indlede sæsonen med en så smal trup. Naturligvis er de økonomiske muskler ikke præget af Anabole steroider eller mange timers bænkpres, men alligevel. Truppen rummer ikke mange profiler, og som oprykker må Peter Sørensens tropper være blandt nedrykningsfavoritterne. Jeg tror dog godt, at de kan vinde en slutspilsfinale om at blive i Superligaen

14. AC Horsens
Det bliver fedt at se Bo Henriksen i Superligaen, og jeg tror, at hans filosofi passer godt til Horsens, der kommer til at kæmpe i bundens af Superligaen. Truppen rummer en håndfuld rutinerede kræfter, men der er også smalle steder i mandskabets sammensætning. Det er min favorit til nedrykning – jeg beklager, Bo.

Efter slutspillet:
Guld: FC København
Sølv: FC Midtjylland
Bronze: OB

Nedrykker: AC Horsens 

Superliga

Mere Superliga

Fokus