• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Tænk nu hvis Benham smutter fra FCM

Tænk nu hvis Benham smutter fra FCM
Foto: Arkiv

FC Midtjylland lever på en englænders nåde. Økonomien er så hårdt ramt, at der ryger 177.260 kroner ud hver eneste dag. Det gav et underskud på 65 millioner, som Benham dækkede. Hvad vil de gøre, hvis han dropper det og vil have sine penge igen?

Af Oliver Okstrøm

Jeg er langt fra den første, der påpeger det, som denne blog kommer til at handle om. Økonomien i FC Midtjylland har i mange år været ligeså usund, som hvis man valgte kun at leve af chips og slik.

Man har igennem årene undgået lukning ved at sælge dyrt og derefter pga de to rigmænd, Dempo Indien og Matthew Benham fra England. I øjeblikket går det godt sportsligt. Det har det sådan set gjort i tre kalenderår, og derfor er det ikke underligt, at man gerne vil gå benhårdt efter mesterskabet.

Læs også: FCM afholder generalforsamling: Vil låne 60 millioner af Matthew Benham

Sådan noget koster store summer, hvis man ikke har tålmodigheden til at lade klubbens egne akademi-produkter komme frem. Det har man tilsyneladende ikke, når man absolut eksempelvis skulle hente tjekken Filip Novak ind, der har overtaget akademi-alumnien Jesper Lauridsens venstreback-position. Her hører det til, at Lauridsen spillede samtlige kampe i FCM's guldsæson. Nu kunne han ikke bruges i start11'eren længere - og en ny og dyrere løsning skulle ind.

Sådan bliver der brugt løs af penge, som man ikke reelt har. Det er alle på baggrund af, at Matthew Benham står klar med dækning og lån. Hvad har ledelsen mon tænkt, hvis Benham skulle trække stikket til klubben og kræver sine penge igen? Er der en plan, hvis man skulle komme ud for et eller andet, der betød, at han ikke kunne være sugar-daddy længere? Han ville langt fra være den første i historien, at en klub pludselig kommer i store problemer, hvis ham, der betaler, smutter. Bare se i AG København. 

Hvad vil FC Midtjylland gøre? Økonomien er jo så hårdt pumpet nu, at de folk, som man nu har hentet ind til at bidrage med visioner og kompetencer virkelig skal være dygtige, hvis de skal kunne dække udgifterne med deres viden. Pengene fra spillersalg som Erik Sviatchenko lader også til at blive geninvesteret - måske endda på forhånd i Kian Hansens tilfælde.

Målsætningen om at komme i tre europæiske gruppespil er også en del af klubbens økonomiske plan. I denne sæson var det kun en mindre sensation mod Southampton, der gjorde, at de overhovedet kom ind i Europa League-varmen. Så dygtige/heldige er de ikke nødvendigvis til næste sæson. Hvem ved om de overhovedet ender indenfor de europæiske placeringer i Superligaen? 

Resultatet af et Benham-farvel vil derfor blive, at man må sænke ambitionerne lynhurtigt, hvis det ikke skal ende i en katastrofe.

Desuden er det bemærkelsesværdigt, at man kun har planer frem til 2020, hvor man vil i europæiske gruppespil hvert andet år. Men hvad med senere end 2020? Er det slut med Benham der? Der er ingen tvivl om, hvor hans hjerte er. Det er i Brentford, der til den tid bør have prøvet kræfter med Premier League, og så kan det være, at fokus skal være der for ham.

For mig at se er det meget gamblende for den midtjyske fodboldklub. Hvordan kan man overhovedet tillade sig selv overfor klubbens fans samt investorer, der i tidens løb har smidt millioner ind i klubben. Det ville måske være en idé, hvis man gik lidt mere konservativt frem, så man ikke kommer til at sætte det hele over styr i en rus af, at man nu kan give københavnerne en lærestreg.

På den måde er det meget typisk for FCM, der fylder 17 år til sommer, at det er meget sjovere at leve af chips og slik. Det er bare nødvendigt med lidt mere grov kost og fremsynethed, hvis man gerne vil leve længe end fem år ud i fremtiden. Man skulle jo gerne have ambitioner om at eksistere om 30 år uden at vakle med jævne mellemrum og skal reddes igen og igen. Er FCM overhovedet klar til det? Til den tid er der nok ikke nogen Benham, der nærmer sig de 50.

Superliga

Optakt: Lyngby BK - Brøndby IF

Der venter en ganske spændende kamp i Lyngby, hvor hjemmeholdet indtil videre har spillet stærkt. Udeholdet kommer fr...

Mere Superliga

Fokus