• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
 • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
  Tilmeld nyhedsbrev
 • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Historisk forbrug: Nu skal du levere, Thomasberg!

Foto: Getty Images

FCM har brugt 150 mio. kroner i transfervinduet. Det øger presset på Thomas Thomasberg, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting, i sin ugentlige klumme om Superligaen.

Af Stig Tøfting

EFTER EN LANDSKAMPSPAUSE, hvor jeg kan forstå, at Danmark blandt andre skulle være meget bange for Oliver Antman i kampen mod Finland, så er det sgu’ dejligt at være tilbage i Superligaen. Når FC Nordsjælland-kanten var et våben, der fik danskerne til at ryste i bukserne, så må Superligaen jo være aldeles fremragende…

Nå, vi kører en tur mere i fodboldkarrusellen med Tøffe-effekten.

Brøndby, Randers og Vejle har allerede nydt godt af en klumme, der satte noget godt i gang for dem, så det kan jo være, at FC Midtjylland er lige så heldige!
Aktien for midtjyderne står i hvertfald lavt. De seneste fem kampe har ikke budt på en eneste sejr –og nej, en billig 13-0-sejr mod Aabenrå i pokalen tæller ikke i min bog!Uden den, så røg FCM ud af Conference League-playoff efter to gange uafgjort og en tabt straffesparkskonkurrence - og i Superligaen kunne de notere sig to nederlag og en enkelt uafgjort.

SÅ SKAL VI IKKE bare blive enige om, at FCM’s start på sæsonen har været alt andet end tilfredsstillende. At FCM allerede er otte point efter FCK er selvfølgelig en sjat allerede, men ingen katastrofe.

Der er dog heller ingen tvivl om, at det hul ikke må blive meget større –og at FC Midtjylland skal til at vinde nogle kampe. Hvis de da altså vil tages seriøst som udfordrer til guldet i Superligaen - og det bør da klart være ambitionen for klubben med det næststørste spillerbudget i Danmark.

At de skulle være titelkandidater, da sæsonen blev sparket i gang, kunne jeg bestemt ikke se.

SOM FCK KØBTE ind, så blegnede truppen i FCM mere og mere, og man kunne da ikke lade være med at få den tanke, at FCM-ledelsen var blevet forblændet af, hvor godt det var gået i nedrykningsspillet i sidste sæson med syv sejre, to uafgjorte og et enkelt nederlag samt kvalifikationen til europæisk fodbold med sejren over Viborg.

Man hentede Gue-Sung Cho og Sverrir Ingi Ingason for sammenlagt 50 mio. kroner, og tænkte måske, at nu var den ged barberet. En trup god nok til Superliga og Europæisk fodbold.
FCM fandt så ud af, at der stadig ikke var nok kvalitet i truppen. For sent kan man sige, for det kan have kostet dem deltagelse i Conference League-gruppespillet.

Jeg skal så love for, at man har taget skeen i den anden hånd og handlet stort ind. Det er den helt store indkøbsvogn Svend Graversen og Co. har trillet rundt med i fodboldsupermarkedet.

150 millioner kroner har FCM købt ind for – og så mange penge har de aldrig brugt på et transfervindue før. Historisk højt, men selvfølgelig har de været nødt til at gøre det. Helt sikkert med den nye ejer Anders Holch Povlsens velsignelse.

FCK, FCN, BRØNDBY og AGF har alle øget budgetterne, så selvfølgelig har FCM også været pisket til at skrue op.

SÅ FCM HAR købt det dyreste LEGO-sæt i butikken, så nu skal Thomas Thomasberg samle det.
En kæmpe udfordring for Thomasberg, der ikke alene skal håndtere 13 forskellige nationaliteter, men også finde sin ideal-opstilling temmelig hurtigt.
For selvfølgelig stiger forventningerne til resultaterne, når man henter spillere for så mange penge.

Nu er en høj pris jo ikke altid lig med succes og kvalitet. Det ved FCM bedre end så mange andre. Vi kan jo bare nævne Marrony og Emam Ashour.
Men alt andet lige, så betyder prisen noget.

JEG TÆLLER MERE end 40 til- og afgange i FCM og det er inklusive spillere, der er kommet retur fra leje eller har vekslet en lejekontrakt til en permanent kontrakt som Kristoffer Olsson.

OB er vel den klub, der kommer nærmest med mere end 25 spillere ud og ind af truppen, men her henter man mest kontraktfrie spillere, så jeg formoder da, at FCM har hentet fra en noget højere hylde. Spillere, der hurtigt kan levere.

Det er vanvittigt mange spillere, så det er et kæmpe puslespil for Thomas Thomasberg at finde ud af, hvem der kan fungere sammen og hvem, der udgør den stærkeste start-formation.
Det er sgu’ ikke venstrehåndsarbejde!

THOMASBERG SKAL stille alle tilfredse, holde alle på dupperne - og det er en helt anden opgave end i Randers, hvor antallet af spillere, der var utilfredse, hvis de ikke spillede, var langt mindre.
Her er han dobbeltbesat på stort set alle pladser, så det er luksusproblem han står overfor.
Denne her trup er bygget på, at man skulle spille europæisk gruppespil, så det er en kæmpe streg i regningen, at det kiksede.

PRESSET ER HELT klart steget på Thomasberg og linen er blevet kortere. Nu vil den sportslige ledelse klart mene, at de har givet Thomasberg spillere til at kæmpe med i toppen, så sker det ikke, så vil pilen pege på træneren.

Der er da også masser at rette op efter de første syv kampe:

 • FCM er det hold, der har bolden mindst. Ikke i sig selv nødvendigvis et problem, men det er vel trods alt ikke dér, at FCM ser sig selv. Som et hold, der overlader initiativ til modstanderen.
 • FCM er holdet med færrest succesfulde afleveringer.
 • Kun Silkeborg og OB slår færre indlæg.
 • Kun Randers og Vejle har færre afslutninger i feltet.
 • Kun Vejle, Hvidovre og Randers har færre afslutninger på mål.
 • Kun Vejle, Hvidovre og Randers har skabt færre chancer.
 • Kun Randers og Hvidovre har scoret færre mål.

DET KAN GODT være, at FCM i egne øjne var fremragende i nedrykningsspillet, men når man vil kæmpe med om guldet, så skal man altså hente point mod topholdene, og det har FCM mere end svært ved.
Et point mod top-seks-holdene fra sidste sæson er det blevet til, nemlig en uafgjort mod AGF, mens man har tabt til Brøndby og FCN, hvor man blev skilt ad i Farum.

NÅR JEG KIGGER på FCM-truppen, så ser jeg heller ikke noget entydigt svar på, hvordan FCM vil spille. Ja, Thomasberg sværger ofte til en 4-4-2, men der er masser af muligheder i truppen, hvis han vil spille med mere offensive kanter. Måske i en 3-4-3 eller 4-3-3.
Også hér skal han finde formlen hurtigt, og det gælder også udtrykket på banen.

FCM VIL GERNE tilbage til deres oprindelige DNA, hvor det handler om, højt pres, energi, fysik og agressivitet, men heller ikke det har jeg set i sæsonstarten bortset fra deres hjemmekamp mod Silkeborg, hvor de dominerede gæsterne.

Den power kan han måske få med to angribere. Skabe noget ravage i boksen og komme udover kanterne og slå nogle indlæg.
Jeg er kæmpe fan af, at Thomasberg ofte spiller med to angribere – også selvom det er gået lidt af mode. Specielt i FCM synes jeg det pynter gevaldigt. For at score, så skal bolden som regel i feltet – hvis man da ikke hedder Denis Vavro og spiller i FCK…

FCM DRØMMER SELVFØLGELIG også om at gøre MCH Arena til en fæstning igen. Som den var fra maj 2017 til april 2021, hvor de mødte FCK ni gange - og vandt alle ni med en samlet målscore på 31-9.

Kan FCM så udfordre FCK og vel også FCN i kampen om guldet? Jeg tvivler - selvom begge FCM-konkurrenterne også skal spille europæisk. Med så mange nye spillere, så KAN det tage tid for Thomasberg at samensætte et slagkraftigt mandskab - og netop tid er ikke det, han har mest af!
Når alt kommer til alt, så SKAL Thomasberg dog hente medaljer med de investeringer, der er foretaget i truppen.

NU ER VI OFTE hurtige til at slibe knivene, men vi skal også huske på, at FCM i det seneste seks sæsoner har vundet mesterskabet to gange, fået sølv tre gange – og så var der den skuffende syvendeplads i sidste sæson. Læg oven i, at man i 2019 og 2022 også vandt pokalen.

Så de har leveret, men hverken Thomasberg eller FCM-ledelsen kan leve med - og vel overleve - en sæson som de lige har været igennem.

Derfor: Selvom de måske får gavn af Tøffe-effekten i aftenens hadeopgør mod Viborg, så tikker uret alligevel højlydt på heden…

LÆS ALLE STIG TØFTINGS KLUMMER HER.