Video : Tipsbladet
Superliga

Karakterbogen: Se PC's pletskud og fæle forbiere

FCK har solgt for store beløb, fundet profiler til førsteholdet, og haft en række fæle forbiere. Her er Tipsbladets helt store gennemgang af handlerne i Peter Christiansens tre år i klubben.

Det er lige straks slut med Peter Christiansen som sportsdirektør i FC København, da han fra 1. juli er solgt til VfL Wolfsburg i Bundesligaen.

Her skal 'PC' udfylde en tilsvarende rolle, mens han transfervinduet ud kan betegnes som konsulent for FC Københavns handler.

Læs mere om PC's mulige afløsere her

Her i afskedens stund er det også værd at se på handlerne i FC København i Peter Christiansens tid, for hvordan er det faktisk gået undervejs med spillerne, der blev hentet til, salgene, og den samlede effekt på FC København, som vi ofte er gode til at afsige dom over lige efter lukningen af et transfervindue, og derefter glemmer for tid og evighed?

Tipsbladet er gået tre år tilbage for at gennemgå samtlige handler i perioden, hvor Peter Christiansen har stået ved roret, når de endelige beslutninger skulle træffes.

Foto: Alamy

Spillerne er vurderet ud fra en tilpasset version af Tipsbladets skala, der er som følger:
6: Suverænt køb, blandt de bedste i Superligaens historie
5: Klassespiller på internationalt niveau
4: Stærk Superliga-spiller, der styrkede holdet
3: En handel til middel
2: Under middel
1: En dårlig handel
0: Uacceptabelt

Sommeren 2021

Indkøb for omkring 110 millioner kroner.

Kamil Grabara, købt i Liverpool
Karakter: 6
Var en kæmpe succes og en af de bedste målmænd i Superligaen nogensinde i sit ophold i FCK. Klasse-signing.

Kevin Diks, fri transfer fra Fiorentina
Karakter: 5
Han har bestemt ikke spillet perfekt hele tiden, men den slidstærke hollænder har ydet et kollosalt arbejde og er en skattet mand i truppen og klubben. Et fund til en transfersum på nul kroner.

Ísak Bergmann Jóhannesson, købt i IFK Norrköping
Karakter: 2
Idéen var sådan set god, men den unge islænding fandt sig aldrig tilrette i FC København og er nu blevet solgt til Fortuna Düsseldorf efter et lejeophold. 

Davit Khocholava, købt i Sjakhtar Donetsk
Karakter: 2
Han er tæt på et tre-tal, men efter en god start, hvor den bomstærke georgier virkelig gjorde en forskel, har skader og et ærgerligt forløb indhentet ham.

Ruben Gabrielsen, lejet i Toulouse
Karakter: 2
Var hentet ind som gardering og betyder ikke noget i det store billede.

Andri Baldursson, lejet i Bologna
Karakter: 2
Skader ødelagde meget for den unge islænding, der aldrig fik muligheden for at sætte sit aftryk.

Johan Guadagno, hentet i Manchester United
Karakter: 2
Det virkede til, at den purunge svensker fra Manchester Uniteds ungdomsafdeling simpelthen troede, han kunne spille sig til at være førstevalg foran Kamil Grabara. Spiller i dag på leje hos Latina i tredjebedste række i Italien.

Luther Singh, købt i Sporting Braga
Karakter: 1
Det fungerede på ingen tænkelig måde med Singh i FC København, hvor sydafrikaneren fik en dårlig begyndelse med pas-problemer og aldrig var i nærheden af at blive en faktor.

Hentet fra ungdomsafdelingen
Hákon Haraldsson
William Bøving
Victor Kristiansen
Rasmus Højlund
Elias Jelert
Valdemar Lund

Et fuldstændig forrygende kuld spillere trådte for alvor ind på FC Københavns førstehold fra ungdomsafdelingen i 2021. Og tænk at Rasmus Højlund endte med at blive den af de fem, der fik den mindste rolle på FC Københavns førstehold.

Akinkunmi Amoo (til højre) i tiden i Hammarby. Foto: Alamy

Januar 2022

Indkøb for omkring 55 millioner kroner.

Viktor Claesson, fri transfer fra FK Krasnodar
Karakter: 5
Fremragende set af PC og FC København. Claesson er en vaskeægte topspiller og professionel, også selv om hans indvirkning på holdet ikke har været den samme det seneste års tid.

Denis Vavro, lejet i Lazio, købt fri i sommeren 2022
Karakter: 4
Fremragende i Europa og i begyndelsen i Superligaen, mens 2023 og 2024 har budt på for mange fejl i den hjemlige liga og trækker ned fra en absolut topkarakter.

Nicolai Jørgensen, fri transfer fra Kasimpasa
Karakter: 1
Var på en kort kontrakt men spillede simpelthen ingen nævneværdig rolle. Del af billedet af et januar-vindue i 2022, hvor PC og FCK brugte mange penge, de nærmest ikke fik noget for sportsligt.

Paul Mukairu, købt i Antalyaspor
Karakter: 1
Trænede udmærket men havde bare ikke niveauet til det, FC København skulle, nemlig at vinde DM og spille Champions League. Det siger meget om niveauet, at Mukairu i 2023/24 har været  rotationsspiller i League One for Reading.

Mamoudou Karamoko, købt i LASK Linz
Karakter: 1
Havde hjertet med men viste sig ligesom Mukairu ikke at være god nok. Kunne dårligt nok få spilletid. Lejet til en mindre ungarsk klub i den forgangne sæson.

Khouma Babacar, fri transfer fra Sassuolo
Karakter: 1
En dyr angriber i løn, der er faldet helt igennem. Det er virkelig mærkeligt, så skævt det samarbejde er gået, og der er stadig et år tilbage af kontrakten.

Akinkunmi Amoo, købt i Hammarby
Karakter: 0
En på alle måder mislykket signing til voldsomt mange penge. Meget på banen blev ødelagt af en alvorlig knæskade. Givet væk gratis til Omonia Nicosia i september 2023.

Hentet fra ungdomsafdelingen
Roony Bardghji

Forrygende spiller for FCK, selv om man ikke skal tage fejl af, hvor mange ressourcer, klubben har investeret i at få den unge spiller til klubben i første omgang og siden da.

Mohamed Daramy spillede en hovedrolle, da FC København sikrede sig mesterskabet i maj 2023. Foto: Alamy


Sommeren 2022

Indkøb for omkring 120 millioner inklusiv Vavro, der blev lejet i januar 2022.

Mohamed Daramy, lejet i Ajax
Karakter: 5
Ja, på den ene side er det kortsigtet at leje en spiller uden realistisk chance for at købe ham fri. På den anden side handler FCK i høj grad om resultater her og nu, og dem var Daramy virkelig med til at skaffe. Fremragende handel, uanset at den bestemt ikke var gratis.

Matthew Ryan, købt i Real Sociedad
Karakter: 4
En god vikar hentet ind med kort varsel, da Kamil Grabara blev skadet. Afskeden var ikke videre hjertelig, men transferen fungerede.

Christian Sørensen, købt i Viborg FF
Karakter: 3
Vi skal huske på, at man ikke behøver være startende spiller for at udfylde den rolle, man er tiltænkt, og PC og FCK hentede jo ikke erfarne Sørensen for at have en fast starter på backen de næste fem år.

Andreas Cornelius, købt i Trabzonspor
Karakter: 1
Alle instanser internt fra bestyrelsen til de fysiske eksperter sagde god for at hente Andreas Cornelius, men sportsligt dur det jo ikke at gøre en spiller til den dyreste nogensinde på dansk jord og så få to mål i Superliga-sæsoner i retur.

Ungdom
William Clem
Orri Óskarsson
Andreas Dithmer
Marko Stamenic
Daniel Haarbo

Endnu en god årgang. Det er altså ikke hver halvsæson, man bare lige tager en senere startende angriber og en dygtig central midtbanespiller ind fra U/19-holdet.


Januar 2023

Indkøb for omkring 15 millioner kroner.

Diogo Goncalves, købt i Benfica
Karakter: 4
Har været en målfarlig midtbane for FCK til en rimelig pris.

Jordan Larsson, lejet i Schalke 04
Karakter: 3
Startede flot og var med til at sikre FCK mesterskabet i 2023, men har i den forgangne sæson været skuffende.

Birger Meling er en overset kæmpesigning i FC København, da nordmanden kom fra topklubben Rennes, hvor lønningerne absolut ikke er beskedne. Han skal gerne blive en stor profil for FC København i det kommende år efter en første sæson, hvor en skade drillede. Foto: Alamy

Sommeren 2023

Indkøb for omkring 60 millioner kroner (inklusiv Jordan Larsson, der blev lejet i januar).

Elias Achouri, købt i Viborg FF
Karakter: 4
Achouri har stadig sine svagheder defensivt, men offensivt har franskmanden med tunesiske rødder og landsholdsplads gjort det flot med et væld af assists. Scorer dog ikke helt nok.

Mohamed Elyounoussi, fri transfer fra Southampton
Karakter: 4
Man kan se, hvor fremragende en fodboldspiller, Elyounoussi er, men da lokummet brændte i foråret, kunne nordmanden ikke løfte holdet. Har en skyhøj løn og er tæt på et tre-tal.

Birger Meling, købt i Rennes
Karakter: 3
Er ligesom Elyounoussi hamrende dyr og reelt en Top 5-spiller. En ærgerlig skade gjorde, af Meling manglede i en fase, hvor FCK i den grad kunne have brugt hans rutine.

Theo Sander, købt i AaB
Karakter: 3
Reservemålmand og et køb værd i håbet om, at han ville vise sig at blive fremragende.

Mateo Tanlongo, lejet i Sporting
Karakter: 1
Set i bakspejlet var en af PC og FCK's undladelsessynder at få en stopper og en defensiv midtbanespiller i sommeren 2023. For midtbanespilleren Tanlongo kunne slet ikke finde sine ben i København og kom aldrig i aktion.

Ungdom
Oscar Højlund
Emil Højlund

Magnus Mattsson scorede i debuten mod Manchester City og tegner til at blive en forstærkning i det kommende år, hvis Jacob Neestrup får sat holdet og løftet det efter et skuffende slutspil. Foto: Alamy

Januar 2024

Indkøb for omkring 35 millioner kroner.

Magnus Mattsson, købt i NEC Nijmegen
Karakter: 3
Scorede i debuten mod Manchester City og har en stor kapacitet men dalede i niveau i slutspillet.

Rúnar Alex Rúnarsson, fri transfer fra Arsenal
Karakter: 3
Har ikke haft chancen for at vise sig frem endnu.

Scott McKenna, lejet i Nottingham Forest
Karakter: 2
Var ikke en fuldgod erstatning for de skadede forsvarsspillere eller en stopper, man vinder DM med eller kommer i Champions League med.