• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Troels Bager Thøgersen

EM uden Eriksen og Kjær? For tidligt, men...

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Danmark spillede sig markant op mod et sløjt Slovenien, men det er for tidligt at stemple Christian Eriksen og Simon Kjær ud af EM, selvom Danmark fredag spillede 2023's bedste kamp.

Af Troels Bager Thøgersen

Kan man stille op på hjemmebane i en 3-5-2 med Jonas Wind og Yussuf Yurary Poulsen som de eneste rendyrkede offensive spillere, og kvalificere sig til EM?

Og kan man klare sig uden Christian Eriksen, Simon Kjær og Rasmus Højlund?

Svaret var ja denne fredag aften i Parken.

Når spillet har været så hæmmet og i lange perioder dårligt, som det var senest mod San Marino og i flere af kvalifikationskampene i 2023, er det helt fint at prøve noget andet.

Mod San Marino gik landstræner Kasper Hjulmand med sin formation til angreb på miniput-nationen i Italien, og det fungerede overhovedet ikke med adskillige offensive esser på banen samtidig.

Det havde nok ikke så meget med San Marino eller formationen at gøre, som med den mentale blokering, der sådan hæmmer Danmarks landshold.

Men når det nu mislykkedes, og man så samtidig måtte undvære de to erfarne støttepunkter Christian Eriksen og Simon Kjær, og den energi-struttende åbenbaring Rasmus Højlund, valgte landstræneren at tage et for Parken defensivt udgangspunkt med de ellers bænkede veteraner Thomas Delaney og Yussuf Yurary Poulsen med fra start sammen med 2021-starteren Jannik Vestergaard.

Ræsonnementet var fint, og selvom spillet ikke boblede af stort overskud, men mere bare præg af hårdt, indædt slid og vilje, lignede Danmark igen et hold, der ikke mindst skabte problemer for Slovenien med indlæggene fra aktive wingbacks, og som med denne på papiret ret forsigtige formation skabte chancer til mere end sejren på 2-1.

Joakim Mæhle scorede det første mål, Slovenien udlignede direkte på frispark, men gjorde ellers skuffende lidt væsen af sig. Thomas Delaneys sejrsmål burde ikke have været det sidste, og landsholdet har god grund til at glæde sig over en solid indsats, som ikke var at kimse af efter et dårligt 2023.

Var det en billig baggrund? Tja, måske.

Men med tanke på, hvor langt nede i sækken, Danmark var i den San Marino-kamp, og hvor groggy holdet virkede, var forbedringen kærkommen.

Kan ikke konkludere på Slovenien-kamp
Det hjalp altså gevaldigt at gå over til et tremands-forsvar med wingbacks og en ligeledes solid tremands-midtbane.

Og det skete altså uden Christian Eriksen og Simon Kjær, der ikke har haft deres bedste landsholdsår i 2023.

Og så er det jo ikke bare fristende, men også fornuftigt at spørge sig selv, om det måske er et vink med en vognstang.

Et vink både til veteranerne og landstræner Kasper Hjulmand om, at det er på tide at skifte nu, hvor der stadig er syv måneder til gruppespillet, i stedet for at kæmpe sig igennem til den anden side af juni måned.

Den tanke skal landstræneren selvfølgelig tænke i de kommende måneder sammen de betroede assistenter.

Men det kan ikke være på baggrund af disse 90 minutter.

Dertil var Slovenien for ufarlige og tandløse, og der er væsensforskel på en spillemæssigt skuffende, undervældende kvalifikationskampagne i 2023 efter et rystende svagt, mareridtsagtigt VM i 2022 i Qatar og store opgaver i Tyskland mod langt større modstandere end i den måske letteste EM-pulje.

Når det er sagt, er der noget at analysere, lære af og sikre ikke bliver gentaget i 2024.

Holdet har spillet langsomt, usikkert, svækket, før den fine kamp mod Slovenien.

Bliver det spil båret med til EM i Tyskland, får det danske landshold en røvfuld og bliver sendt hjem blandt de første som ved VM i Qatar, og det skal holdet og staben gøre alt for at undgå, også hvis konklusionen bliver, at der skal træffes nogle meget svære beslutninger.

Slovenien-kampen viste, at man kan hænge sammen som hold, hvilket har knebet bekymrende ofte det seneste år.

For at omskrive en af fraserne fra EM 2021, skal det danske landshold videre – videre i den retning, tilbage mod de gode præstationer fra 2021 og begyndelsen af 2022, men også med blikket rettet frem mod 2024 og det, en slutrunde kræver.