• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Blog: Kald mig Lupus, hvis FC Midtjylland kan slå Salzburg

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FC Midtjylland får brug for held og tilfældigheder for at komme i Champions League. Det er en fordel, at der kun er én kamp i anden og tredje runde.

Af Troels Bager Thøgersen

FC Midtjylland er fortjent dansk mester efter torsdagens 3-1-sejr hjemme over FC København, og med 17 points forspring ser man ud til at vinde det mest suveræne af klubbens nu tre mesterskaber.

2015, 2018 og 2020 har givet midtjysk DM-guld, og det er svært at finde argumenterne for, at FC Midtjylland ikke også er den største udfordrer til den økonomisk stærkeste klub FC København i de kommende år.

Man kan dårligt tillade sig at bruge ordet 'udfordrer' om FC Midtjylland, der har hentet stort set lige så mange point som FC København i de seks seneste sæsoner.

Og kender jeg FC Midtjylland-ledelsen og klubejer Matthew Benham ret, stopper det ikke her.

Budgettet og ambitionerne bliver større i sæsonerne forude, ikke mindst hvis Brentford lever op til den nuværende form og status som det stærkeste hold i Championship efter Leeds og WBA, og overvinder de andre klubber i Championships playoff, hvor der spilles semifinaler 26.-30. juli, og oprykningsfinale på Wembley 4. august.

Og næste skridt for FC Midtjylland er jo soleklart – det er en tur i gruppespillet i Champions League eller Europa League.

Spar profilerne
Man skal selvfølgelig have respekt for turneringen, men hvis jeg satte hold til de sidste fire kampe i slutspillet og samtidig vidste, jeg 25. eller 26. august skulle spille en vital 2. runde-kvalifikationskamp i Champions League, ville jeg plukke en håndfuld profiler ud og sende dem på ferie nu.

Kontroversielt, ja, og det kan gøres i forskellige grader, alt efter hvor megen vrede, man kan tolerere eller frygte at blive genstand for fra de andre.

Men jeg ville godt nok overveje, om ikke de vigtigste spillere med flest minutter i benene i samråd med lægestaben i det mindste skulle have en pause.

Der venter svære kampe i Champions League-kvalifikationen allerede fra anden runde, selv hvis man seedes, som er fine muligheder for*.

Jeg ved til gengæld med 100 procent sikkerhed, at trænere og ledelse ikke får ros og albuestød op til den kamp, hvis Frank Onyeka, Erik Sviatchenko, Paulinho eller Evander river en fiber i slutprogrammet (AGF ude, FCN hjemme, Brøndby ude, AaB hjemme) og er ude til slutningen af september.

Det lyder kynisk – det ER kynisk – men FC Midtjylland kommer altså ikke i Champions League af at smadre fuldstændig igennem til tredje weekend i juli og så møde op med blytunge stænger til opstartstræningen 7-10 dage senere.

Vejen dertil
Som Tipsbladet.dk har vist, er FC Midtjyllands vej i et gruppespil rigeligt svær uden skader eller spillersalg.

Er man seedet i 2. runde, bliver man sandsynligvis favorit, men selv da taler vi altså hold som Slovan Bratislava og Ferencvaros, FCM kan møde, hvilket bliver rigeligt udfordrende. Læs mere om FCM's vej til gruppespillet her. Er man useedet, er man ikke favorit.

Huskede jeg at sige, der i 2. og 3. runde kun spilles en enkelt kvalifikationskamp, og at der trækkes lod om, hvem der spiller hjemme?

Det bliver vitalt at få en heldig lodtrækning, og mens man i 2. runde vel hellere ville spille ude og hjemme, giver det matematisk FC Midtjylland bedre chancer i en eventuel 3. rundekamp, hvor man vil være useedet og stå overfor væmmelige hold som Celtic, Olympiakos og 2018-mareridtet FK Astana, der vil være klare favoritter på hjemmebane mod FC Midtjylland.

Det vil være helt forrygende af FC Midtjylland at komme videre fra 3. runde i Champions League-kvalifikationen, for så er man garanteret en plads i Europa League-gruppespillet, og det bliver der nok behov for.

For i 4. runde træder Red Bull Salzburg ind, og det er lige før, I må kalde mig Lupus, hvis FC Midtjylland kan slå det hold. Der må man håbe på en modstander på 3. runde-niveau og et nyt mini-mirakel, især fordi der i 4. runde spilles både ude og hjemme – hvilket IKKE er en fordel for FC Midtjylland eller andre underdogs, uanset hvor længe man spiller på basguitar om hjemmebanefordel og udebanemål.

Held og forstand
Det vil gavne FC Midtjyllands chancer, hvis det lykkes at holde på alle mand, måske minus et par i de offensive folk, hvor man kan lave en plug-n'-play-løsning alligevel på kanten eller i angrebet, hvor ingen har gjort uundværlige.

Men de chancer er altså stadig meget små, især når det gælder Champions League. Vi taler lodtrækningsheld, der skal matche og siden overgå AaB's i 2008, hvor nordjyderne fik litauiske FK Kaunas i playoffrunden, efter de sensationelt havde slået Rangers FC ud runden forinden.

Det mere realistiske scenarie er, at FCM får en playoffkamp i Europa Leagues afgørende playoffrunde efter at være røget ud i 3. runde af Champions League-kvalifikationen. Det er det trin, hvor FC Midtjylland har vaklet og siden faldet i flere af de seneste sæsoner.

Det kræver held, og så kræver det den defensive dygtighed og arbejdsomhed, der har været holdets varemærke med Brian Priske som cheftræner.

Om presspillet, den defensive organisation og dødboldene denne gang rækker bliver dybt interessant at følge – ser man tilbage på FCM's forfejlede kvalifikationsforsøg før og efter 2015 giver det i hvert fald god mening at forsøge at dæmme op for modstanderen i stedet for at tro, man bare kan æde modstanderen fysisk og på tempoet, som man kan i de fleste Superliga-runder.

Derfor tvivler jeg også meget på, at spillerne på den defensive del af holdet, og her inkluderer jeg også Frank Onyeka og hans centrale midtbanemakker, som vel må være Jens-Lys Cajuste med Nicolai Madsen som gardering, får lov at blive solgt før slutningen af september, hvor FCM kender sin skæbne i Europa.

Til gengæld ville jeg ikke falde ned af stolen, hvis FC Midtjylland solgte Sory Kaba, hvis der kom et tilbud. Han kommer til mange afslutninger og har en profil, hvor han godt kunne blive solgt trods den svingende effektivitet i debutsæsonen.

FCM får Júnior Brumado, som man stadig tror meget på, tilbage fra Silkeborg, og lur mig, om ikke Claus Steinlein, Rasmus Ankersen og sportschef Svend Graversen har en handel eller to forberedt, så man godt kunne leve med et salg af angriberen fra Guinea.

Det bliver under alle omstændigheder en test af et spændende FC Midtjylland-hold, der har arbejdet meget med defensiven men stadig er relativt ungt og består af individualister, der er hentet for deres individuelle kvaliteter og fysiske formåen frem for stor erfaring og fejlfrit spil.

*Der stod oprindeligt, at FCM ikke står til at blive seedet. Det var desværre en fejl, som er rettet. Der er gode seedningsmuligheder i anden runde af kvalifikationen, afhængig af, hvem der vinder ligaen i Schweiz, og hvem der vinder Champions League.

Læs også:Optakt: FC København - Brøndby IF

Læs også:FCM-anfører langer ud efter baneforhold i Superligaen

Læs også:FAKTA: FC København har slået engelsk storklub før

Læs også:Ove Pedersen: Først efter jul er jeg blevet optimist

Læs også:Optakt: FC Nordsjælland - AaB

Superliga

Mere Superliga

Fokus