Video : Tipsbladet
Generelle

CR7, Bendtner og Co burde have spurgt Taylor Swift

Mens sportsstjerner bliver sagsøgt til højre og venstre for promovering af mere eller mindre dodgy kryptovalutaer, børser og NFT'er, kunne en kendt sangerinde finde ud af at stille de kritiske spørgsmål.

Det var en af 2023's mindre overraskende nyheder, da amerikanske medier i sidste måned kunne fortælle, at USA's tilsynsmyndighed på finansmarkedet US Commodity Futures Trading Commission havde åbnet en sag mod den verdensomspændende kryptobørs Binance.

Det var Binance, der op til VM-slutrunden i Qatar i november var Cristiano Ronaldos partner, da portugiseren midt i en global energikrise besluttede sig for at lancere sin egen krypto-forbundne NFT-serie som en af de sidste sportsstjerner i en lind strøm, der ellers var tørret ud tidligere i 2022 i takt med, at fænomenet blev udstillet og afsløret som fup på flaske.

Da finansmarkederne og nationalbankerne i løbet af 2022 fandt ud af, at pengene nok ikke længere kunne være gratis efter år med nærmest nul i rente, var hele kryptoboblen og en underskov af dodgy projekter blandt de første, der knækkede halsen.

Alle de spekulative kryptovalutaer og i sportsverdenen fan-coins, NFT-projekter, hvor digitale billeder og videoer af spilleres og sportsholds præstationer blev sat til salg for store summer, og alle mulige andre mere eller mindre gennemtænkte idéer imploderede, og værre end det blev der også forberedt og lagt sager an mod de sportsstjerner og berømtheder, der havde reklameret for ulovlige projekter og ydelser.

Binance har lavet såkaldte fantokens med Lazio, FC Porto og Santos, firmaet har også en stor sponsoraftale med Argentinas verdensmestre og Brasiliens landshold, og de er ikke ene om at være i kikkerten.

Investorer, der har tabt opsparingen på den krakkede og svindelanklagede kryptobørs FTX har lagt sag an mod amerikanske sportsstjerner som Tom Brady, Steph Curry og Shaquille O'Neal, der helt ukritisk reklamerede for FTX op til, at firmaerne på yderst spektakulær vis gik op i flammer i løbet af få dage i november 2022.

Og ved I hvem der rent faktisk spurgte bagmændene, om deres projekt nu også var lovligt?

Det gjorde sangeren Taylor Swift.

Swift viste sig, ikke overraskende med tanke på hendes erfaring med jura og rettigheder, at være en hurtigere knallert på havnen end cirka alle dem, der i fodboldverdenen kørte om kap i 2021 og 2022 om at støvsuge kryptovaluta-sponsoraftaler op (de mere skarpe sørgede givetvis for at blive betalt i rigtige penge).

Krypto- og NFT-flirten kommer næppe til at koste fodboldstjerner, klubber og fodboldverdenen generelt ret meget – man plejer at være god til at smyge sig uden om ansvar, når det gør ondt.

Taylor Swift: Mere voksen end det meste af fodboldverdenen til sammen.

Men når jeg ser alle de pump-and-dump-projekter, hvor kendte ansigter har malket fans, i dette tilfælde fodboldfans, for penge mod alle mulige store løfter, hvorefter prisen kollapser og myndighederne lægger sager i milliardklassen an mod branchens største firmaer, kan man i det mindste se sig selv i spejlet og spørge, hvad man vil lægge navn til.

Er det nu også smart at hoppe med på dillen, næste gang John Terry og hans krejler-venner vil sælge en Bored Ape, er fan-tokens en superfed måde for en fodboldklub at vise, man sætter pris på fansenes opbakning, og er det virkelig nødvendigt for alle sammens FIFA at tage sig betalt af Crypto.com for et sponsorat ved VM 2022, en turnering der allerede var slem nok i forvejen?

Svaret bør give sig selv, og er man i tvivl, bør man ringe til Taylor Swift for at spørge en voksen til råds.