Video : Tipsbladet
Generelle

De har skabt den forbudte liga: Det stinker

LEDER: Super League blev aflivet sidste år, men i golf har Saudi-Arabien skabt en turnering, der minder meget om i sjæl og idé.

Kan I huske, hvor vanvittige de 48 timer var, da Super League først blev dannet og så kollapsede igen under ekstremt pres fra fans, politikere og medier?

Både dem af jer, der kan, og dem der har glemt 12 superklubber og en række banker og topfolks usle forræderi mod fodboldens rødder, sjæl og koblingen til fansene, kan med fordel se den nye dokumentar, der ligger på DR.dk.

Man sidder næsten og nikker, når UEFA-præsident Aleksandar Ceferin taler om forbrydere i toppen af fodboldverdenen, selvom hans egen vej til toppen mildest talt var speciel.

Og det samme gør man, når La Ligas temperamentsfulde præsident Javier Tebas kaster verbale sten efter 'banditterne' i topklubberne, hvor man som seer selv skal vide, at La Liga har placeret Super Cuppen i Saudi-Arabien for ussel 'plata' og er ved at sælge en procentdel af ligaens kommercielle rettigheder til en investeringsbank de næste 50 år.

For det var helt vildt, hvad der var i gære med folk som den britiske premierminister Boris Johnson og FIFA-præsident Gianni Infantino i skyggefulde roller, og det er vigtigt at huske på, at Real Madrid, Juventus og FC Barcelona lige nu fører sag ved EU-domstolen for at få lov til at danne en Super League i fremtiden uden UEFA's indgriben.

Et andet sted er en Super League-agtig turnering blevet til, og det er i den velbetalte sport golf.

Her er LIV Golf blevet skabt, og med milliarder pumpet i selskabet fra Saudi-Arabien og landets investeringsfond PIF har man kapret nogle af spillets levende, lidt ældre, legender.

Det hedder sig, at 52-årige Phil Mickelson er topscorer med en kontrakt til en værdi af 200 millioner dollar for at spille i LIV Golfs turneringer, hvor præmiepengene er større, end noget sportens hidtidige topturnering PGA Tour kan tilbyde.

LIV Golf bliver drillet for, at man til første turnering på Hempstead i England måtte forære billetter væk og bede folk dukke op, men langt mere alvorligt er selvfølgelig angrebet på sportens traditionelle pyramidestruktur og organisation, hvor alle i teorien, som i fodbold, kan spille sig ind i eliten, hvis de er gode nok.

LIV Golf håndplukker folk, præcis som Super League håndplukkede de største klubber i verden og allernådigst ville lukke et par klubber fra pøblen ind, så der kom lidt variation i modstanden.

Formålet, siger deltagerne og arrangørerne, er at skabe en alternativ og bedre turnering, flere gerne vil følge, og som når et yngre publikum.

For deltagerne handler det især om millionerne, og det blev udstillet, da de på et pressemøde tidligere på måneden blev grillet for at stille op til den kæmpestore PR-operation, LIV Golf naturligvis er for Saudi-Arabiens styre, som i øvrigt har lagt et par af turneringerne i USA på Donald Trumps golfbaner.

- Den tour er [arrangeret] af saudiaraberne som, skal vi ikke glemme, er vores allierede. Det må vi aldrig glemme. Jeg hører mange uhensigtsmæssige ting blive sagt.

- Husk det her om spillerne, der spiller nu: De har brug for pengene. De har familier, og jeg bebrejder dem ikke for at spille, sagde den forhenværende topspiller Gary Player tidligere på måneden i forsvar for superstjernernes faneflugt over til LIV Golf.

At benævnte superstjerner for de flestes vedkommende har tjent både en halv og en hel milliard kroner i præmiepenge i karrieren kom Player ikke ind på.

Flere spillere fik også rodet sig ud i uheldige forklaringer om, hvorfor de er villige til at stille op for et projekt, der skal hvidvaske Saudi-Arabiens styre.

'Vi begår alle fejl', som blev sagt af Greg Norman om det bestialske mord på systemkritikeren Jamal Khashoggi, var nok den værste, og tilbage stod, at det handler om pengene.

Det er også denne type 'funny money' som Saudi-Arabiens, der sovser rundt i forbindelse med mulige nye turneringer i fodbold.

Og at det var hyper-kapitalisterne i JP Morgan, der skulle stå for den indledende finansiering af Super League, betyder ikke, at penge fra et land som Saudi-Arabien ikke kunne komme i spil, præcis som de har været i FIFA's forsøg på at indføre VM hvert andet år og et stort, udvidet klub-VM.

Og Super League? Den er jo ikke død.

Jo, den vil aldrig komme til at hedde Super League, hvis folkene bag har en kvart hjerne tilbage, men stifterne i Real Madrid, Juventus og deres medløbere FC Barcelona prøver jo stadig at få lov.

Det ser ud til, at de tre klubbers appel bliver hørt ved EU-domstolen i juli, og hvis Florentino Pérez, Andrea Agnelli og Joan Laporta får medhold i, at deres Super League er beskyttet af EU-lovgivning og dermed ikke måtte lukkes ned, som UEFA gjorde sidste år, er porten slået op for et nyt forsøg.

Det kommer i så fald næppe til august og kommer næppe til at hedde Super League, men grundtankerne og filosofien bag vil bestå.

Vil klubberne forsøge at alliere sig med FIFA igen, som de forsøgte op til Super Leagues dramatiske, korte liv, og forsøge at presse UEFA til at gå med i en eller anden form for ny, større klubturnering?

Der følger stensikkert nye, store slagsmål og masser af drama, hvis EU-domstolen dømmer til klubbernes fordel, og i golf kan man se, hvor god grund der er til at frygte turneringer styret af milliarder fra stater som Saudi-Arabien, der får ellers så kritiserede Qatar til at se ganske uskyldige ud til sammenligning. Læs mere om det omme på side 6.