Er Neymar og PSG fair play?
Foto: Getty Images
Generelle

Er Neymar og PSG fair play?

Transfer-snak: Det er langt fra sikkert, at Paris Saint-Germain får ørene i den økonomiske fair play-maskine. Læs her hvorfor.

Da handlen var oppe over, truede FC Barcelona med at melde Paris Saint-Germain til UEFA’s afdeling, der håndterer Financial Fair Play (FFP).

Og da parisernes advokater dukkede op i La Ligas hovedkvarter i Madrid for at deponere de 222 millioner euro, nægtede den spanske ligachef Javier Tebas i første omgang at tage mod pengene, angiveligt fordi PSG’s køb var et brud på førnævnte FFP.

Ingen uden for FC Barcelona og den catalanske sportspresse tog de meldinger videre alvorligt. Dels fordi UEFA’s afdeling for FFP hverken har politiskilte, skydere eller hjemmel til at ransage eller stoppe noget som helst, men derimod ser på Europas klubber i treårs-intervaller. Og så også, fordi meldingen tydeligvis var et signal til egne supportere og omverdenen om, at man ikke er begejstret for, at nyrige klubber kommer og kaprer den vel nok bedste spiller i verden under 26 år.

”Dem, der tænker på FFP. Jeg vil sige til dem: Tag en kop kaffe og lad være med at bekymre jer om os. Vi er i gode hænder,” sagde Paris Saint-Germains administrerende direktør Nasser Al-Khelaifi ved præsentationen af Neymar.

Kort fortalt er FFP-reglerne skruet sådan sammen, at en storklub som Paris Saint-Germain i intervallet 2015 til 2018 må tabe for i alt 30 millioner euro, omtrent 225 millioner kroner.
Udgifter til stadion og ungdomsarbejde tæller ikke i regnskabet, men til gengæld vurderer UEFA’s FFP-eksperter også, om eksempelvis sponsoraftaler er indgået på markedsvilkår, hvilket UEFA tidligere har ment, at PSG’s sponsoraftale med Qatars turistråd ikke var.

Reglerne er skruet sammen i UEFA i slutningen af sidste årti netop for, at klubber som PSG med ejere med bundløse lommer kan købe rub og stub på transfermarkedet uden at skelne til konkurrenceforvridende milliardtab på regnskabet. Sådanne tab har de færreste klubejere råd til, men det har Paris Saint-Germains bagmænd, der har forbindelse direkte til Qatars olie- og gasfond og dermed de facto er en del af verdens rigeste nationalstat.

225 millioner kroner i tab fra 2015 til 2018 lyder ikke af meget, når man netop har betalt 1,65 milliarder for Neymar. Men så simpelt er regnestykket ikke.

Fodboldklubber skal, ligesom andre virksomheder i det meste af verden, regnskabsføre større anskaffelser over den periode, man regner med at bruge den pågældende maskine eller service.

Neymar, der har fået en femårig kontrakt, kommer i FFP-regnskabet dermed til at koste PSG en femtedel af anskaffelsessummen plus årslønnen og eventuelle bonusser fra 2017/2018 til og med 2021/2022. Det vil sige lidt over 300 millioner kroner for transfers plus 200-250 millioner for Neymars løn.

500-550 millioner kroner om året er stadig langt mere, end nogen anden spiller har kostet, men det gør immervæk regnestykket lidt mindre overjordisk.

UEFA og FFP-regelsættet skelner ikke mellem, om en klub har brugt pengene på én eller seks spillere; således har Manchester City indtil videre brugt næsten lige så mange penge på seks nye spillere, som PSG har på Neymar, og backerne Yuri Berchiche og Dani Alves fra Real Sociedad og Juventus.

Sidste år indgik PSG en sponsoraftale med Qatars turistråd til en værdi af 1,3 milliarder kroner om året. En aftale, UEFA tidligere har nedskrevet i FFP-regnskabet som værende kunstigt oppustet.

Kommer det til at ramme PSG denne gang? Vi får det sandsynligvis først at vide i 2018 efter VM i Rusland, hvor den nuværende, treårige FFP-regnskabsperiode udløber.
PSG fik i 2014 en bøde på 450 millioner kroner og fik ved samme lejlighed skrumpet Champions League-truppen fra 25 til 21 pladser i 2014/2015-sæsonen.

PSG kan undgå nye sanktioner ved at overbevise om, at nuværende og nye sponsoraftaler kan have en højere værdi end tidligere – takket være Neymar – eller slet og ret sælge spillere, noget klubben dog ikke har været specielt dygtig til under de nuværende ejere fra Qatar.

En lang række andre klubber som Manchester City, AS Roma, Inter, Galatasaray, FC Porto og AS Monaco har haft ørerne i FFP-maskinen, men at PSG igen får det på grund af Neymar er ikke så sikkert, som man ellers skulle tro, når en Ligue 1-klub mere end fordobler den globale transferrekord.

Køb Tipsbladet fredag og få en stor optakt til Premier League-sæsonen med interviews, analyser og alt om de 20 hold. Du finder Tipsbladet i Ekstra Bladet.

Vil du have Tipsbladet direkte på din tablet, pc og mobil, kan du købe det digitalt her - ekstrabladet.dk/ebladet/

Du kan også vælge at få det leveret Tipsbladet i postkassen hver fredag. Læs mere og bestil på https://abonnement.ekstrabladet.dk/avis/fredag/