• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Dansk kamp skriger til himlen: En forbrydelse

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: FCM skal selvfølgelig give den hele armen mod Viborg, men den playoffkamp om Europa-pladsen er blevet endnu mere tosset, efter Danmark røg ud af UEFA's Top 15.

Af Troels Bager Thøgersen

Jeg er rigtig glad for filmen Groundhog Day.

Bill Murray er som nyhedsvært ved at gå ud af sit gode skind, fordi han dag efter dag efter dag vågner op til den samme døgn, hvor desmerdyrets skygge ifølge overtroen forudser vejret.

Uanset, hvor skørt han tér sig, starter dagen forfra, indtil han gør alt rigtigt.

Jeg er ikke lige så langt ude endnu som Bill Murray, men jeg har ikke tænkt mig at tie omkring playoffkampen om den sidste danske Conference League-plads, bare fordi jeg flere gange før har været stiktosset på den i fuld offentlighed.

Jeg har foreslået flere alternativer i tidligere år.
* Vi kan give nummer syv en stor pose kontanter til fri afbenyttelse.

* Måske endda et point ekstra til sæsonen efter.

* En forlomme til næste sæsons pokalturnering.

Fair? Nej, men for mig at se mindre skadeligt end den Europa-kamp, selvom det med pointet giver mig ondt i maven.

Jeg kan sagtens finde på flere.
* Man kan få lov til at lægge et par hjemmekampe den efterfølgende sæson på valgfri kampdatoer mod klubber fra Top 6.

* En syver kan få en ekstra stor portion tv-penge i den efterfølgende sæson, hvis man præsterer godt i tabellen (vi taler Top 4, ikke noget sjap omkring syvendepladsen).

Altså, jeg er kun én eller to sæsoner fra at ville at synge 'Ring of Fire' til syverens første hjemmekamp i den efterfølgende sæson, hvis det er det, der gør, at vi kan slippe for den her playoffkamp.

Jeg bliver ikke formildet, for hver sæson, den her kamp eksisterer, tværtimod.

Det må simpelthen være muligt at spille professionel fodbold, uden at holdene i den tunge ende af rækken efter næsten 11 måneder minsandten skal have chancen for at kvalificere sig til Europa via deres præstationer i en liga, hvor de efter et grundspil var blandt den dårligste halvdel af 12 klubber.

Fair nok, hvis man gør det via pokalturneringen, men vil man ellers spille europæisk, skal man slutte i toppen af Superligaen. Gør man ikke det, er der en ny sæson efter sommerferien, hvor man kan gøre forsøget.

Så sportsligt uretfærdigt
Er det for hårdt? Jamen så kan I afskaffe de slutspil. Så kan et hold, der ligger i den tunge halvdel efter 22 runder, tage sig sammen og avancere i tabellen.

Underholdning og spænding er godt, og slutspillene har jeg nok lært at leve med.

Men den her playoffkamp er så langt væk fra sportslig retfærdighed, at jeg slet ikke kan have det.

I forhold til sportsligt niveau er denne uges kamp nok den mest retfærdige, fordi FC Midtjylland trods det dybt skuffende grundspil er så solidt et fodboldhold, at kampen helt isoleret ikke er så tosset.

Men det ændrer ikke en disse på, at kampen aldrig skulle have eksisteret, og at den europæiske plads, hvor ydmyg den end er, selvfølgelig skal gå til Superligaens firer.

Kampen skærer endnu i hjertet, nu hvor Danmark er strøget ud af Top 15, og at der dermed er en plads mindre til de danske hold.

I modsætning til Bill Murray kommer jeg ikke til at forlige mig med den her tilbagevendende kamp, og det er også derfor, jeg skriver det her i stedet for stiltiende at lade kampen passere og pege på, at jeg har sagt cirka det samme flere år i træk.

Er jeg så også mod playoffs i for eksempel Championship, bliver jeg nogle gange spurgt.

Nej, det er i sig selv fint. Problemet her er, at et hold fra den tungeste halvdel af rækken skal have lov til at komme i Europa via kampene i ligaen. Når man nu en gang har lavet det nedrykningsslutspil, må man altså leve med en mindre attraktiv gulerod end at kunne komme ud i Europa.

Held og lykke til de to hold fredag aften, det skal nok blive god underholdning.

Og se så at få den her kamp afskaffet for sportens skyld. Den kamp er simpelthen en forbrydelse mod den sportslige retfærdighed.

Læs mine 2021-argumenter for at afskaffe kampen her.