Video : Tipsbladet
Superliga

Hvorfor åbner I ikke også for fans i Superligaen?

Det er skønt med tusinder af tilskuere i Parken til EM-kampene i juni, men hvorfor ikke også tage de velforberedte Superliga-klubber med, når nu SSI har kaldt risikoen lav?

Torsdag formiddag kom meldingen fra regeringen om, at der til sommerens EM-kampe i Danmark kan komme tilskuere ind til fodbold.

30 procent af Parkens kapacitet bliver der åbnet for, minimum 12.000 tilskuere lyder meldingen fra kulturminister Joy Mogensen.

Efter måneders frygt for tomme eller næsten tomme tribuner er det en positiv melding, selvom jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal vælge de 70 procent med billetter til kampen fra.

Det er forståeligt, at der skal et svar til nu med en UEFA-deadline for EM-værter 7. april, men man kan også spørge sig selv, hvorfor Superligaen så ikke kan få grønt lys.

- Grunden til, at vi siger 12.000 tilskuere på nuværende tidspunkt, inden ekspertgruppen (er klar, red.), er fordi, vi har erfaringerne fra superliga-ordningen sidste sommer, hvor at vi jo fik de her erfaringer med sektionering og én meters afstand, så kunne man i en sommerperiode godt have flere mennesker samlet, siger Joy Mogensen til DR i forbindelse med meldingen om tilskuere til EM-kampene.

Nuvel, der er forskel på juni og på tilskuere til Superliga-kampe om 11 døgn, 2. påskedag.

Men hvorfor i alverden kan Superliga-ordningen bruges som begrundelse for, at der kan komme et femcifret antal tilskuere til EM-kampe i Parken, mens selvsamme Superliga-ordning altså ikke var nok evidens til, at der kunne åbnes for tilskuere i Superligaen?

Med det enorme forarbejde, klubberne og Divisionsforeningen har gjort, og når Statens Serum Institut på skrift har kaldt faren for smitteudbrud ”lav” ved at åbne for tilskuere i sektioner på 500, virker mystisk, at EM får en forlomme, mens der skal yderligere undersøgelser til af dansk klubfodbold.

Er det UEFA, der har holdt de danske EM-værter og de andre værtsbyer i Europa en finansiel pistol for panden og tvunget en beslutning igennem, før man strengt taget føler sig klar til hos de danske myndigheder?

Er det tidspunktet, juni, der gør forskellen?

Eller er der noget, der har skabt tvivl om den sikre afvikling af Superliga-kampe som de enkelte tilfælde, hvor tilskuere på stadion med al tydelighed ikke har overholdt afstandskrav? Tror man ikke på klubbernes og Divisionsforeningens forsikringer om, at man har styr på tilskuernes vej til og fra stadion, hvilket dansk klubfodbold har sagt, at man har fuldt overblik over, inklusiv ture med offentlig transport?

Det bliver skønt for dem, der kan komme til EM-fodbold i Parken, og det kommer til at give et bedre EM for alle, også det store flertal hjemme foran tv.

Men det virker mærkeligt, at regering og myndigheder kan give grønt lys til EM men skal gennemføre yderligere undersøgelser af klubfodbold, hvor al den danske erfaring med tilskuere under coronapandemien trods alt ligger.

Der kan være gode og rimelige forklaringer på forskellen, og ligesom jeg efterlyste den anden dag, vil det være rigtig godt og sundt at få alle forklaringer på bordet i stedet for, at de bliver gemt væk. Ellers kommer det nemt til at virke som om, at man ikke fortæller hele historien om, hvorfor der ikke må tilskuere til kampe i Superligaen, og det er ingen tjent med.

Du kan læse mere om den beslutning, der giver tusinder af tilskueres adgang til Danmarks EM-kampe ved at klikke her.