• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Kudus, Evander eller Daramy: Superligaens største salg denne sommer

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Selvom coronakrisen tager toppen af markedet, bliver der solgt spillere for store beløb til august og september. Spørgsmålet er, hvem der ryger for det største beløb.

Af Troels Bager Thøgersen

Ok, flere af de store sommerhandler blev aftalt, før coronavirussen sendte mange af os hjem til hjemmearbejde, fjernundervisning og alt for mange møder på Zoom og Microsoft Teams.

Men det virker ikke til, at transfermarkedet bliver lige så dødt, som jeg havde forventet for 1-2 måneder siden.

Timo Werner skifter til Chelsea for 400 millioner kroner, Hakim Ziyech skal også til London-klubben, og det bliver handlet flere spillere og forberedt flere handler, end jeg havde troet.

Betyder det noget for Superligaen? Det kan du bande på, det gør.

Jeg har talt med flere topchefer i Superligaen de seneste måneder, der har peget netop på handler som den med Timo Werner, der skal sætte gang i markedet, fordi det giver klubber længere nede i fødekæden mod på at købe ind.

At AaB og nedrykkede Silkeborg IF får tocifrede millionbeløb for Oliver Abildgaard og Mads Emil Madsen i handler til 'præ-corona'-priser bør vække optimisme i de større klubber, der har betydeligt mere attraktive spillere på hylderne end de to udmærkede midtbanespillere.

Transfermarkedet bliver næppe lige så stort som 2017-2019, hvor der har været fuld damp på handlerne i Superligaen med handler for betydeligt flere penge end selv i de to vilde år før finanskrisen i efteråret 2008.

Hvem bliver størst? Handler kommer der, og jeg gætter (nogenlunde kvalificeret) på, at der kan komme et par store af slagsen. Her er mine bud på, hvem der kan blive dyrest.

De tre oplagte kandidater

MOHAMMED KUDUS

FC Nordsjælland
Født 2. august 2000
Kontrakt til: 31. december 2021
Midtbanespiller/Forward
Ghana
Pris-niveau: 50-90 millioner kroner
Mulige aftagere: Premier League-klubber (Newcastle, Everton, Tottenham nævnes), klubber i andre topligaer
Sandsynlighed for 2020-salg: 5 af 6 bolde

Det taler for et salg
Jeg ved godt, de ikke gider høre det på tv-stationerne, i Divisionsforeningen eller i klubberne, men ham her er vitterligt for god til Superligaen. Ok, der er stadig off-dage, når FC Nordsjællands stærkt kollektive spil ikke fungerer, men i det store hele er ghaneseren en spiller, der trækker spillet til sig og både har teknik, fysisk og spilforståelse i en sjældent set grad, så han kan klare sig i en af de store ligaer trods sin unge alder. Med kontraktudløb om 18 måneder er helt oplagt, han skal sælges nu, og interessen fra Premier League er ikke kun agentsnak.

Læs også:Månedens Hold i Superligaen - juni

Det taler mod
Ikke meget. Det kræver en kontraktforlængelse, hvis han ikke skal sælges, for FC Nordsjælland har ikke råd til at lade en så attraktiv spiller nærme sig kontraktudløb. Det har man slet ikke råd til på samme måde som FCK, FCM eller AGF.

---

EVANDER FERREIRA

FC Midtjylland
Født 9. juni 1998
Kontrakt til: 30. juni 2024
Offensiv midtbanespiller/Central midtbanespiller
Brasilien
Pris-niveau: 50-90 millioner kroner
Mulige aftagere: FC Porto, Galatasaray, Valencia, Brentford
Sandsynlighed for 2020-salg: 3 af 6 bolde

Det taler for et salg
Sælger FC Porto, Galatasaray eller en anden topklub i en af ligaerne lige uden for 'The Big Five' i Europa en offensiv midtbanespiller denne sommer, er Evander en af dem, der står på direktørerne, talentspejderne og datafolkenes lister over mulige køb.

FC Porto-forbindelsen er reel, men brasilianeren er selvfølgelig ikke den eneste, der er en mulighed for den portugisiske traditionsklub med det stærke, globale netværk.

Selvom FC Midtjylland har fint styr på økonomien og ejeren Matthew Benhams andet hold Brentford har en reel chance for at rykke op i Premier League, kunne et salg af Evander både give penge og plads til at hente en af de mange spillere, FCM har i kikkerten, til Herning. Brasilianeren har i den grad også evnerne i pasningsspillet, boldbehandlingen, kombinationerne omkring modstandernes felt og ikke mindst et spark, der gør ham til en oplagt spiller for en klub i en af de fem store ligaer, eller en Champions League-klub, som FC Porto og Galatasaray ser sig selv som.

Det taler mod
Har den mest interesserede klub af dem alle, FC Porto, råd og lyst til at købe brasilianeren direkte fra Danmark, før han også har spillet i et europæisk gruppespil? FCM drømmer om 100 millioner kroner, muligvis mere, for Evander, og det er altså lettere at få efter en tur i Europa og til næste sommer. 2020 har ikke været fantastisk for brasilianeren, der har haft siddet ude med karantæne og et par småskader. For begge parter ville januar eller sommeren 2021 måske være bedst.

---

MOHAMED DARAMY

FC København
Født 7. januar 2002
Kontrakt til: 31. december 2023
Angriber
Danmark
Pris-niveau: 50-100 millioner kroner
Mulige aftagere: En midter- eller topklub fra en Top 5-liga
Sandsynlighed for 2020-salg: 1½ af 6 bolde

Det taler for et salg
Skal Mohammed Daramy sælges nu? Nej.

Daramy er med i denne analyse, fordi potentialet til et storsalg tydeligvis er der. Ligesom Kudus og Evander ER Daramy på scoutinglisten hos mange af Europas større klubber, og selvom han ikke er en umiddelbar starter som de to ældre Superliga-kolleger, er potentialet der, og er ikke mindst også vist frem i Europa.

Ryger FCK videre fra ottendedelsfinalen i Europa League og giver Daramy en startplads i et par kampe, er vejen altså kort – bare spørg Ståle Solbakken, hvad det betød for prisen på Denis Vavro, Robin Olsen og Jesse Joronen, at de gjorde det godt i Europa, ikke mindst (for Vavro og Joronens vedkommende) mod Atalanta forrige år. Det danske pas, der kom i begyndelsen af året, hjælper også i forhold til at komme til Premier League.

Det taler mod
Daramy skal sandsynligvis spille mere, før han er klar, og før nogen vil betale så meget for ham, som FCK vil kræve. Nok er storklubberne klar på at købe relativt tidligt, hvis de ser talentet og potentialet, men 21 starter i betydende kampe for FC København er altså ikke meget. Mon ikke, det er mere sandsynligt i 2022.

---

TRE ANDRE BUD

AGF's Mustapha Bundu tegner til at blive solgt, selvom man i AGF spekulerer i, om man skal holde på ham til næste sæson og så måske acceptere et lille januar-salg eller endda en fri transfer, selvom det ikke er noget drømmescenarie for en købmand som sportschef Peter ”PC” Christiansen.

Prisniveauet er næppe det samme som topspillerne i FCK, FCM og FCN – men bliver Bundu solgt, bør det være til betydeligt mere end det tidligere rekordsalg af Jens Stage til FC København (15-18 millioner kroner sidste sommer med yderligere millioner i præstationsklausuler.

Er der ikke nogen af de hundedyre spillere, der bliver solgt, kunne det godt gøre Bundu til sommerens dyreste Superliga-salg.

FC Midtjyllands Frank Onyeka er RIGTIG interessant. Ligesom de øvrige spillere i denne analyse ved vi, at han står på scoutinglister i udlandet, og det med god grund.

Frank Onyeka er både en stærk oprydder, man kan se spille i en langt større klub, og en midtbanespiller med betydelige evner i pasningsspillet, målfarlighed og fin speed til at klare sig i det højere tempo i en Europas ti største ligaer.

Personligt tror jeg ikke på, det er nu, men Lucas Andersen kunne også snuppe prisen som dyreste mand i det transfervindue, der venter fra begyndelsen af august til 5. oktober. Den lidt skrøbelige fysik i denne sæson behøver udenlandske klubber ikke læse denne gennemgang for at opdage, men kan nogen se for sig, at Lucas Andersen kan spille op til sit topniveau i en hel sæson, er han et oplagt og måske ikke helt så dyrt køb igen for en udenlandsk klub.

Han blev skadet igen i pokalfinalen, og spørgsmålet er, om det afskrækker potentielle købere.

Det her vil man ikke bryde sig om at høre i Nordjylland, men prisen på en spiller falder bare, når man som Lucas Andersen snart fylder 26 år – det er altså en midaldrende spiller i transfersammenhæng. 

FACIT
Mit bud er, at dyreste mand i 2020-'sommertransfervinduet' (det kan man vel dårligt kalde det, når det lukker 5. oktober?) bliver Mohammed Kudus på grund af hans kontraktudløb om 18 måneder og den meget tydelige interesse fra udlandet. Jeg spiser ikke en stråhat med garniture, hvis jeg tager fejl, men jeg skal nok følge op på nærværende blog til oktober, når transfervinduet er lukket – især, hvis jeg har taget fuldstændig fejl.

Læs også:Optakt: FC Nordsjælland - FC Midtjylland

Læs også:Se listen: Her er de 65 pokalfightere

Læs også:Schmeichel og Leicester taber terræn i top-3 efter nederlag

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus