• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Efter Solbakken-angreb: Lalandia-ejerne må ud af busken

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

FCK's ejere må overvinde deres uvilje til at tale offentligt, efter Ståle Solbakken søndag aften detonerede en taktisk atombombe over ledelsen og ejerkredsen.

Af Troels Bager Thøgersen

Der var mange ubesvarede spørgsmål, efter FC København 10. oktober fyrede Ståle Solbakken som manager.

Og spørgsmål er der stadig, selvom nordmanden i Onside brød tavsheden og fortalte sin version af et pinefuldt exit fra FC København.

Efter seks ugers tavshed detonerede nordmanden et taktisk atomvåben i Parken, og kort fortalt var det hele ledelsen, bestyrelsen og ejerkredsen, der blev klædt af i det, min kollega Allan Olsen på Ekstra Bladet så rigtigt kalder et partsindlæg fra Ståle Solbakken, som ikke skal forveksles med en endegyldig sandhed.

- De pisser lidt på alt det, jeg har gjort. De har i tiden efter min afsked talt mig ned og hele organisationen. Alle de ansatte derude, som har været med til at bygge en international klub, og ikke mindst Johan Lange, som i dag er i Premier League.

- Men i al respekt for bestyrelse og ejere, så har de ikke hjerte eller hjerne, der skal til for at trække de store strategiske linjer.

- Ejerne har et kæmpe hjerte for Lalandia.

- Der sidder gode mennesker i bestyrelsen til alt andet end fodbold.

- Jeg mener, at han (William Kvist, red.) er placeret i en rolle, som han ikke har forudsætninger for at klare eller være i. Jeg synes, det er synd for William. Jeg synes ikke, at han skal stå der og være ukomfortabel.

- Han er kastet på dybt vand her. For dybt vand.

Solbakken skød i den grad med skarpt, og hovedbudskabet var, at ledelsen, bestyrelsen og ejerkredsen ikke har forstand på eller indsigt i at drive en fodboldklub på topplan, at bosserne, der fyrede Solbakken, i den grad spiller hasard med selve det sportslige fundament i FC København, og at Solbakken selv var sikker på, at han havde vendt skuden og ført FC København ind i en ny periode, hvor et stort potentiale ville blive forløst og omsat til titler og nye europæiske præstationer.

Læs også:Optakt: FC København - Randers FC

FCK forsøger sig med 'ingen kommentarer'
Det er helt sikkert ikke alle, der vil købe Ståle Solbakkens forklaring af de seneste to-tre års transfers, resultater og spil.

FC København har Superligaens klart største budget, Ståle Solbakken har haft frie hænder som manager til at hente de spillere, han og medarbejderne i den sportslige afdeling ville have inden for rammerne af budgettet. Og resultaterne i 2020 har været ringe.

Men det, Solbakken angriber i FC København og Parken Sport&Entertainment, er ekstremt alvorligt, hvis der ellers er hold i nordmandens ord.

Læs Tipsbladets interview med Ståle Solbakken fra april 2020, hvor han lagde op til en ny sportslig strategi for FC København

Så hvad gør FC Københavns ledelse nu?

Man kan lade spillere og cheftræner Jess Thorup gå derud alene og blive spurgt til det hver minut af den sidste måned af efterårssæsonen, mens vi i den samlede danske presse graver løs.

I første omgang kunne det nu virke til, at det faktisk bliver kursen.

- Nu har vi fået Jess Thorup ombord som ny cheftræner, og han og hans team er i gang med at arbejde videre med klubben, både på og uden for banen, så FCK kommer tilbage til det niveau, vi skal være på. Vi koncentrerer os nu om at give Jess, staben og spillerne opbakning til den opgave.

- Af respekt for det - og til trods for, at der er flere udsagn i interviewet, som vi hverken kan genkende eller er enige i - så ønsker vi ikke at kommentere yderligere, sagde Bo Rygaard i en pressemeddelelse udsendt søndag aften efter Solbakken-interviewet i Onside.

Ejerne skal på banen
Den går næppe, hvis man skal give Thorup og truppen bare et my arbejdsro i den sidste måned af en meget vigtig sæson, hvor mesterskabet uanset hvad skal i hus.

Hvad med, at Bo Rygaard eller William Kvist stiller op?

Det er trods alt dem, der tog mange af kuglerne i Solbakkens interview og af nordmanden fremstilles som inkompetente udi fodboldledelse og de facto håndlangere for en bestyrelse og ikke mindst en ejerkreds, der ikke har specielt meget lyst til fodbolddelen af virksomheden.

Læs også:Video: Se følelsesladet Ståle lange ud efter FCK-bosserne

Det kan sagtens ende sådan, men det synes jeg ikke er rimeligt overfor hverken Rygaard, Kvist, klubben eller hele dens bagland, når en mand med Solbakkens tyngde og indsigt kører damptromlen over de to og alle andre i ledelseslaget og ejerkredsen.

Nej, den kritik kalder entydigt på, at FC Københavns ejere kommer ud af busken og fortæller, hvilken retning klubben vil i, overbeviser om, at Solbakken tager fejl, og at de entydigt og helhjertet gerne vil fodbolddelen, både nu og om fem år.

At Lars Seier Christensen gerne vil fodboldklubben er ingen vel i tvivl om. Ham skyder Ståle Solbakken i øvrigt hårdt efter i en del af interviewet, hvor Solbakken forholdes til et Seier-citat på Facebook, hvor Seier blandt andet skriver, udviklingen af klubben er gået i stå.

Men hvad vil hovedaktionærerne gennem et årti, Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard?

Hvad er strategien?
Vi har Bo Rygaards ord for, at de bestemt gerne vil fodbolddelen, men det er ikke længere nok, og slet ikke efter Solbakkens interview, uanset hvor groft og uretfærdigt FCK-ejerne måtte føle, at det var at se deres tidligere manager angribe dem i to stive timer.

Hvor store eller små skal budgetterne i den sportslige afdeling være?
Hvad betyder Europa, og hvordan vil man fremover kvalificere sig til de europæiske turnering hver sæson (og UEFA's nye støttehjuls-turnering Conference League tæller altså ikke)?
Hvad gør man i konkurrencen med de europæiske konkurrenter, der har skruet markant op for både budgetter, faciliteter og den sportslige ekspertise de seneste fem år?
Hvad gør man ved FC Midtjylland, der har hentet lige så mange point som FC København siden juli 2014?
Hvilke spillere vil man hente ind, hvad skal talenterne fylde, hvad med træningsanlægget og stadion?
Og måske vigtigst af alt; hvad er strategien for fodboldklubben og dens position i virksomheden Parken Sport&Entertainment?

Det kan også være, at det bare er mig, der er en idiot, og som ikke kan se det soleklare FCK-DNA og den strategi, der bærer FCK til 13 gruppespil i Champions League og Europa League i de kommende 15 år.

Men hvis der er andre end mig, der har det sådan, kunne det være godt at se ejerne melde sig på banen og gøre det klart for alle, hvor FC København vil hen, hvordan det skal ske, og hvorfor lige præcis den vej er den rette.

De kan faktisk ikke slippe udenom, efter Ståle Solbakken er væk, for nu er det i sandhed deres klub og deres retning, der afgør FC Københavns fremtid som Superligaens fyrtårn og Danmarks europæiske magtfaktor.

Og derefter er det tid til at vise det i handling. Det kan meget vel have været det rigtige at udskifte Ståle Solbakken, men så skal man også være i stand til at sætte noget og nogen bedre i stedet, som både fungerer i denne sæson og peger frem mod det kommende årti, hvor konkurrencen hjemme i Danmark men da især i Europa kun bliver endnu mere nådesløs.

Læs også:Ståle Solbakken: Det her pisser mig af

Læs også:Blog: FC Midtjylland er et strategisk problem for FCK og Solbakken

Læs også:FCK-anfører begræder Solbakkens exit: Jeg beundrer ham meget

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020