Video : Tipsbladet
Superliga

Ståle Solbakken så ind fremtiden: Det er tid til en ny strategi

Ståle Solbakken er færdig i FC København. Den ikoniske manager i landets største fodboldklub varslede selv tidligere i år et skift i måde at gøre tingene på i FC København.

Ståle Solbakken er færdig i FC København, der lørdag morgen valgt at bryde med den mange-årige manager efter den haltende sæsonstart, hvor det er blevet til bare fire point i fire Superliga-kampe og et kikset attentat på endnu et europæisk gruppespil. 

Ståle Solbakken luftede allerede i foråret varslinger omkring ændringer i FCK-strategien - det gjorde han i dette store interview til Tipsbladet. 

Vi bringer her interiewet i sin helhed - :

Bragt i Tipsbladet 24. april 2020
Hvad betyder det for verdensøkonomien, når man på et tidspunkt i denne uge fik et par hundrede kroner for at tage imod en tønde olie?
Varer den sociale distance et helt år? 
Længere?
Skal fodbold spilles uden tilskuere lige så længe?
Er en vaccine lige om hjørnet eller reelt umulig, og mister vi antistofferne i kroppen og dermed immuniteten efter kort tid, når vi har haft Covid-19?

Her et par måneder inde i den gigantiske krise, coronavirussen har udløst i Europa og i resten af verden, er der stadig langt flere spørgsmål end svar, og den usikkerhed skal også regnes med i denne artikel, hvor Tipsbladet i et langt interview med Ståle Solbakken gik i dybden med de seneste års strategi og ikke mindst fremtiden.

For selvom træningerne foregår i små grupper, og ingen helt ved, hvornår eller om denne sæson bliver spillet færdig, er den ufrivillige pause også en mulighed for refleksion.

FC Midtjylland udfordrer FC København
Europa League-kampen mod Istanbul skulle have været en glædelig kulmination på en særdeles fin sæson i Europa League, hvor spillet ikke har været en æstetisk fornøjelse, før man i Glasgow kørte over Celtic i slutfasen i februar, men hvor FC København til gengæld har hentet uvurderlige point til sig selv og Superligaen forud for den planlagte ændring af Europa-turneringerne i 2021, hvor den ny turnering Conference League kun er én af flere nyheder.

Kampen i Tyrkiet blev i stedet en ubehagelig oplevelse for de forsvarende danske mestre, der følte sig mere eller mindre tvunget på banen af UEFA, alt imens fodbold og samfundene i hele Europa var ved at lukke ned i hidtil uset tempo.

Det havde været en skuffelse at ryge ud af Champions League-kvalifikationen i august efter straffesparkskonkurrence hjemme mod Røde Stjerne, og fire points hul op til FC Midtjylland i vinterpausen blev på fire runder til 12 point, før ligaen standsede.

I FC Midtjylland er man helt naturligt begejstret for udsigten til det tredje mesterskab på seks sæsoner, og at man dermed matcher FCK's tre mesterskaber i samme periode.

Selvom Ståle Solbakken regner lidt anderledes end i Herning og ser i stedet på, at tre af de fire seneste mesterskaber for dette er gået til FC København, men uanset hvad er FC Midtjylland blevet en alvorlig udfordrer til den københavnske dominans.

"FC Midtjylland har været gode i tre-fire år, men det har OB og Brøndby også samlet set været i samme antal år i tiden, siden jeg blev cheftræner første gang," siger Ståle Solbakken.

"Jeg forsøger ikke at tage noget væk fra FC Midtjylland, men de skal altså tage nogle point i Europa, før vi for alvor taler om dem som store. Det siger jeg ikke for at være nedladende, men de skal altså bevise, at de kan konkurrere med os, når vi begge spiller i europæisk gruppespil." 

"Den dag de gør det, er de der. Men så længe de kun spiller om søndagen, er de altså stadig en anden klub end os, hvor truppen er købt ind til at spille og præstere i Europa, samtidig med at vi skal vinde mesterskabet," siger Ståle Solbakken.

Nordmanden vendte tilbage til FC København i sommeren 2013, efter ophold i FC Köln og Wolverhampton Wanderers var endt uden succes og med en fyreseddel inden for et år.

Da nordmanden vendte tilbage til den danske hovedstad, lå københavnerne i bunden af Superligaen og havde netop købt Fanendo Adi, mens Andreas Cornelius var solgt til Cardiff City for et rekordbeløb.

"Vi brugte 2013/ 14 til at lægge en ny strategi, som vi præsenterede og fulgte fra sommeren 2014. Vi sænkede gennemsnitsalderen på vores førstehold med to år. Det var en voldsom udskiftning i truppen med mange køb og salg af spillere. Truppen i 2013 var sat forkert sammen, alderssammensætningen var ikke god, og der var heller ikke nok kvalitet på holdet."

"Vi var et godt Superliga-hold, men vi var overhovedet ikke noget internationalt hold. Vi var langt fra europæisk niveau," siger Ståle Solbakken.

"Vi fik et internationalt udtryk igen, og fra 2015 har vi vundet tre af fire mesterskaber, med kun et enkelt svagt år i Superligaen i 2017/ 18, som fulgte efter en stærk indsats sæsonen inden i Champions League, der udløste store salg i sommeren 2017." 

"Det er vel først i år, planen ikke bliver fulgt. Vi har fået fem-seks point for lidt, og FC Midtjylland har fået en fantastisk pointhøst. Bare husk på, at der stadig mangler et slutspil," siger Ståle Solbakken med en slet skjult hentydning til sidste forår, hvor FC Midtjylland gik i stå efter en flot start på foråret.

Stærk FCM-model
At Solbakken af Tipsbladets journalist bliver forholdt til FC Midtjylland er intet tilfælde, for der er sket ekstremt meget med den jyske konkurrent, siden den i 2014 blev købt af den engelske forretningsmand Matthew Benham.

Benhams økonomiske betydning for FC Midtjylland har været åbenlys med et spillerbudget, der er fordoblet siden opkøbet i 2014, men samarbejdet med Brentford i Championship og Benhams analysefirma Smartodds er også en klar styrke for FC Midtjylland, mener Solbakken, der har store roser til konkurrenterne i Herning og London.

"Der er ingen tvivl om, at Brentford at en kæmpe konkurrent til os på transfermarkedet. De danske spillere, de har, er da interessante for os. De har været ekstremt dygtige til at finde gode, relativt billige spillere." 

"Det er flot trænerarbejde af Thomas Frank og Brian Riemer, og så er de enormt dygtige til at hente de rigtige spillere. De har Pontus Jansson i forsvaret, Christian Nørgaard og Mathias Jensen på den centrale midtbane, og så tre fremragende spillere oppe på toppen. Og det hold har ikke kostet dem specielt mange penge set i forhold til konkurrenterne i Championship".

"Det er godt gået," siger Ståle Solbakken.

"Jeg forsøger ikke at tage noget fra FC Midtjylland her. De har gjort det rigtig flot, og FC Midtjylland og Brentford har sammen en god pakke. Brentford er en alvorlig konkurrent for os på transfermarkedet, ligesom FC Midtjylland er det." 

"De kan jo lave en god business ud af det, når de kan leje en spiller som Emiliano Marcondes mellem sig, den typer handler ligger selvfølgelig i kortene, hvis Brentford kommer i Premier League," siger Solbakken.

FCK-manageren afskriver ikke de øvrige Superliga-hold, men målt på budget og intentioner er det tydeligt, FC Midtjylland er hovedudfordreren nu. Solbakken byder konkurrencen velkommen og roser det, han kalder et stærkt Superliga-hold, og så håber han, konkurrenterne i Herning og de øvrige tophold i Superligaen begynder at spille oftere i Europa.

"I Skotland er Rangers FC tilbage og presser Celtic, så de på den måde er to hold til at tjene point i Europa. I Belgien er der tre-fire hold, der regelmæssigt spiller i europæiske gruppespil, og i Holland har AZ Alkmaar t de seneste år gjort det enormt flot som supplement til Ajax og PSV."

"Jeg vil gerne have, at Superligaen også bevæger sig derhen, hvor vi i mange sæsoner har tre hold med i et europæisk gruppespil. Det vil efter min mening være en rimelig målsætning for dansk fodbold. Vi ville spille gruppespil, FC Midtjylland ville gøre det, Brøndby, måske på sigt AGF, og så kunne FC Nordsjælland, OB og AaB stikke snuden frem i enkelte sæsoner, hvor de har et godt hold," siger Ståle Solbakken.

Presset i Europa
Set fra sidelinjen virker konkurrencen i Superligaen nu mere skærpet med FC Midtjylland som et mere stabilt hold i toppen af ligaen (2014 til nu) end OB (2007-2011), Brøndby IF og AaB har været i de 14 år, siden Solbakken første gang blev FCK-træner. Intet tyder på, FC Midtjylland får de samme dyk, heller ikke i bare en enkelt sæson, som disse hold har haft.

Men set fra Ståle Solbakkens kontor på Nummer 10 er den virkelige forhindring og udfordring for FC København den evige kamp for at komme i Europa League-gruppespillet og af og til Champions League, som FC København har været i fire gange, alle med Solbakken som træner.

I 2015 led man et meget skuffende nederlag til Jablonec i Europa League-kvalifikationen, men ellers har FC København i hver sæson siden Solbakkens første arbejdsdag som FCK-træner i 2006 spillet gruppespil.

Det kan næppe gentages i de kommende 14 år uden et par skuffelser til. Men kan det blive ved det? I Superligaen er FCK presset af FC Midtjylland end Brøndby, OB, FCN og AaB har haft, og i Europa er konkurrenterne myldret frem i det seneste årti.

"Den vigtigste forskel er, at afstanden mellem vores budgetter og budgetterne i de klubber, vi skal slå for at komme i et gruppespil, er blevet markant større," siger Ståle Solbakken.

"Da vi spillede mod Club Brugge i 2008, var vi måske 15-20 procent efter dem i lønbudget. Nu har de i hvert fald et dobbelt så stor budget som os, måske er det endda faktor 2,5. De kan groft sagt købe tre kvalitetsspillere, hver gang vi køber en enkelt. Club Brugge kan meget nemmere tillade sig at skyde forbi på et par køb, fordi nummer tre eller fire slår til."

Læs også:FC København-boss afviser konflikt med tavs Solbakken

"Hvis vi rammer forbi, som vi gjorde med Uros Matic, der ikke viste sig at have de ekstra facetter, vi troede ville vise sig hos os, koster det os meget, fordi han ikke er nem at sælge videre i den alder. Den type handler rammer ikke Club Brugge nær så hårdt," siger Ståle Solbakken.

"De belgiske klubber er løbet fra os. Salzburg, Basel, Young Boys, en række klubber på det niveau har vokset sig langt større end os. Det betyder, at vi er nødt til at arbejde langt dygtigere end dem."

Det er klubber fra lande, der det meste af spillets historie har haft større og stærkere ligaer end Danmark. Men det er ikke kun fra de mellemstore fodboldlande, at konkurrencen kommer fra.

Det var en stor skuffelse i dansk fodbold, da FC København røg ud af Champions Leaguekvalifikationen i 2017 til FK Qarabag fra Aserbajdsjan.

Qarabag er finansieret af landets største fødevareproducent, der har tætte bånd til Aserbajdsjans præsident og dennes familie.

Efter lignende modeller dominerer Astana i Kasakhstan, BATE i Hviderusland, FK Riga i Letland, Ludogorets i Bulgarien og andre topklubber i Østeuropa, mens topklubberne i Polen, Tjekkiet, Slovakiet og de store Balkanlande på mere normale markedsvilkår også har vokset sig markant stærkere og konkurrerer med FCK om spillerkøb.

De klubber sætter ikke FCK til vægs økonomisk, som Brugge, Red Bull Salzburg og Basel gør, men de er med til at presse københavnerne både i turneringerne og på transfermarkedet.

" Ud over konkurrencen fra de ligaer, vi plejer at sammenligne os med, er der så kommet en række store klubber i mindre lande. FK Qarabag fra Aserbajdsjan, som vi mødte i Champions League-kvalifikationen for et par år siden, havde et mærkbart større budget end os. Astana fra Kasakhstan, der havde råd til at købe Pieros Sotiriou af os, har et meget stort budget."

"Og der er adskillige af den type klubber, der er vokset frem. Det er i nogle tilt fælde ekstremt rige personer eller firmaer, der står bag, og i de fleste tilfælde har de direkte forbindelse til nationalstater. Det er i nogle tilfælde også firmaer direkte ejet af staten, der finansierer klubben, og det er egentlig bare det samme, vi ser med Qatar i Paris Saint-Germain og Abu Dhabi i Manchester City, der sker, på en mindre skala."

"De klubber er alvorlige konkurrenter til os, og de er kommet ud af ingenting, hvis vi sammenligner med for femti år siden," siger Ståle Solbakken.

Presset på transfermarkedet
Presset i Superligaen fra duoen FC Midtjylland-Brentford og fra de rigere og de nye europæiske konkurrenter kommer også til udtryk, når FC København skal købe spillere.

Det går udmærket for FC København med at sælge spillere, i hvert fald hvis man som københavnernes bestyrelse og Ståle Solbakken gerne ser store spillersalg til store klubber, der giver penge i kassen og gør det lettere at tiltrække nye, yngre spillere.

Den nuværende sundhedskrise udløser samtidig en voldsom økonomisk nedtur, der sandsynligvis også vil ramme transfermarkedet, især i år, hvor det endnu ikke er fastlagt, hvornår det åbner og lukker i Europa.

Men konkurrencen betyder stadig, at en spiller som Benjamin Verbic, der i 2015 kostede FC København omkring syv millioner kroner, nu er markant dyrere, skal have højere løn og muligvis slet ikke havner i FCK, fordi så mange ekstra klubber blander sig i konkurrencen.

"Oven i den større konkurrence i Europa er der så nye ligaer, der bliver konkurrenter for os. MLS er blevet en konkurrent, fordi de fra centralt hold er begyndt at satse på at købe unge spillere, og man kan også til en vis grad sige, at ligaerne i Kina og Mellemøsten er blevet konkurrenter, når vi jagter nye spillere," siger Ståle Solbakken.

"Og så er der de stadigt flere klubsamarbejder, hvor den samme rigmand ejer to eller flere klubber, og hvor de samarbejder om at købe spillere og så placere spillerne i samarbejde.

Vi mistede jo en kantspiller [ Jesús Medina, landsholdsspiller fra Paraguay], der egentlig var på vej til at skifte til os i 2018. Så kom Manchester City på banen gennem deres samarbejdsklub i New York og købte spilleren for næsen af os."

"Den sidste brik er, at alle ved alt om alle".

"Man finder jo ikke en kommende Superligaspiller ovre i Fælledparken, vel? Teknologien har gjort det så meget lettere at få indgående kendskab til spillere i hele verden, og på den måde er verden blevet meget mindre. Tænk tilbage på dengang, at Arsène Wenger kunne købe Nicolas Anelka af Paris Saint-Germain for 500.000 pund, og han købte Patrick Vieira af AC Milan for en slik, nærmest uden nogen anede, hvem de to var. Det er jo fuldstændig udelukket i dag. På det område har verden udviklet sig exceptionelt hurtigt," siger Ståle Solbakken.

På kort sigt har københavnerne og deres manager dog størst interesse for, hvad der sker med det transfervindue, der lige nu tegner til først at åbne henne i sidste halvdel af sommeren og muligvis holder åbent helt til det sene efterår eller endda nytår ifølge dokumenter, Tipsbladet har set.

"Transfermarkedet bliver afhængigt af, hvornår ligaerne kommer i gang igen, og hvordan de helt store drenge i klassen klarer krisen. Hvis de helt store klubber laver tre-fire kæmpehandler, så spreder det sig ned gennem hierarkiet, både direkte og indirekte," siger Ståle Solbakken.

"Hvis Real Madrid køber en spiller for to milliarder, bruger den sælgende klub i den handel 400 millioner kroner et andet sted, og så er systemet i gang med penge og handler, der også tager fart på vores niveau. Men hvis der bliver total stilstand på toppen i købekæden og de allerstørste klubber ikke køber spillere, bliver det alvorligt." 

"Det kan være, de begynder at lave byttehandler i stedet, det kunne være Neymar, der røg tilbage til FC Barcelona, mod at tre mand skiftede fra Barcelona til Paris, uden at nogle nævneværdige kontantbeløb skiftede hænder. Sker det, så har vi et problem," siger Ståle Solbakken.

Den nye strategi
Da forretningsmanden Lars Seier Christensen i marts sidste år købte en fjerdedel af aktierne i Parken Sport&Entertainment, nævnte han FC Porto som et muligt forbillede for den klub, han købte sig ind i, på grund af portugisernes store succes på transfermarkedet, og da byen Oporto er markant mindre end København.

FC Portos budget er fire-fem gange større end FC Københavns, og selv med en livlig fantasi er det svært at forestille sig københavnerne blive tilnærmelsesvis så store i de næste par årtier.

Men spørgsmålet trænger sig på. Er det ikke penge til spillerkøb, mange flere af dem, der er brug for, hvis FC København vil hænge på i de europæiske gruppespil og dominere Superligaen?

Hvor mange penge, moderselskabet og direktionen kan stille til rådighed for FC København i de kommende år, kan og vil Ståle Solbakken ikke gå ind i, men penge skal der sandsynligvis til, mener FCK-manageren.

"Det er tid til at udarbejde en ny strategi. Vi lavede senest en ny i 2014. Vi har taget nogle indledende skridt og gjort os nogle overvejelser," siger Ståle Solbakken.

"I takt med udviklingen tror jeg også, at vi skal have større budgetter år for år. Det er bare sådan, fodbold og transfermarkedet i høj grad er skruet sammen, og det vil være en hjælp for os."

"Samtidig skal vi være endnu dygtigere på transfermarkedet, og vi overvejer at hente nogle spillere i en endnu yngre alder, så de forhåbentlig kan spille hos os et år mere, end mange gør i dag. Men i sidste ende handler rigtig meget om penge," siger Ståle Solbakken.

"Det, der skete sidste sommer, viser måske en lille svaghed i vores nuværende strategi. Vi baserer vores strategi og økonomi på sponsorindtægter, europæiske gruppespil og så salg af spillere for stadigt større beløb, for at vi bliver i stand til at øge vores spillerbudgetter og dermed følge med udviklingen i Europa."

"Den lille svaghed er, at det hævner sig lidt nogle gange, fordi vi ikke bare kan blive ved med at toppræstere, når vi sælger så mange og samtidig får skader," siger Ståle Solbakken.

"Vi solgte fire mand fra sidste sæsons idealopstilling, Joronen, Vavro, Ankersen og Skov."

Læs også:Langt fra topholdene: Sådan har FCK gjort det i Superligaen i 2020

"Vi har fem mand, Bjelland, Fischer, Wind, N'Doye og Boilesen, der har været skadet i længere perioder i denne sæson, og i Boilesens tilfælde hele sæsonen. Kun Zeca og til dels Rasmus Falk, der også har døjet lidt med skader, har spillet fast fra sidste års idealopstilling."

Brug for nyt træningsanlæg
Flere penge og færre spillersalg er ingen strategi i sig selv, og arbejdet med en tilrettet kurs stopper heller ikke der.

Da FC København i begyndelsen af året forberedte sig og siden gik i gang med sæsonen, var træningsforholdene langt fra perfekte - som så mange andre græstæpper i Danmark led banerne ved K. B. Hallen under de massive mængder vand. Nedbør kan ingen styre, men det var et symptom på, at noget skal ske.

" Vi skal have langt bedre træningsbaner og træningsforhold. Vi har dårlige forhold nu, hvilket skyldes en række omstændigheder, og det skal vi lave om. Jeg taler på sigt, ikke næste år, men vi skal have et nyt træningsanlæg.

"Vi kan ikke vokse mere på Nummer 10. Jeg vil understrege, at det ikke er noget, vi skal beslutte i morgen, men det skal i pipelinen. Det er nødvendigt, for at vi bliver endnu mere attraktive," siger Ståle Solbakken.

Da Tipsbladet for et par uger siden satte fokus på brugen af klubbernes egne talenter, lå FC København relativt lavt i brugen af spillere, man selv har uddannet. Kun Mohamed Daramy har for alvor trukket på den konto i FC København i denne sæson, og det skal ændre sig.

" Vi skal blive bedre til talentudvikling, det er 100 procent sikkert. Vi skal simpelthen blive bedre til at skabe vores egne spillere og få dem på banen." " Det er en balance. Vi er FCK, og vi skal være en talentudviklingsklub. Men vi skal ikke være en talentudviklingsklub, der ikke vinder mesterskaber."

"Vi skal heller ikke være en talentudviklingsklub, der ikke spiller i Europa. Det er i Europa, at priserne på vores spillere bliver dannet. Det er der, spillerne skal vise sig frem, så vi kan sælge dem for mange penge. At Denis Vavro blev solgt til Lazio for tæt på 100 millioner kroner skyldes, at han spillede to fremragende kampe mod Atalanta. Joronen blev den næstdyreste keeper i de seneste år, fordi han stod godt i straffesparkskonkurrencen mod Atalanta," siger Ståle Solbakken.

Det skal ikke kun være yngre spillere fra FCK's egen ungdomsafdeling, der skal på banen. Københavnerne skal muligvis til at købe endnu yngre spillere end i de seneste år, og man overvejer at strække sig langt efter individualister.

"Vi overvejer, om vi skal tage et par ekstra chancer på transfermarkedet. Det skal være i tilfælde, hvor vi føler os så sikre som muligt på, at en spiller passer perfekt ind i vores spillestil og klub, og hvor spilleren er så dygtig, og nok også dyr, at vi ved at købe ham også udnævner ham til vores stjernespiller i et par sæsoner."

"Vi skal muligvis ud af vores comfort zone og købe virkeligt attraktive spillere," siger Ståle Solbakken, der dog ikke vil til at ændre spillestilen i defensiven.

"Det er vigtigt, at vi fastholder og udvikler en international spillestil, og at vi er på forkant med udviklingen. Vi er et af de få hold, der spiller et rendyrket zonesystem i defensiven, og så skal vi i offensiven blive ved med at justere stilen, så den passer bedst muligt til vores spilleres individuelle kvaliteter," siger Ståle Solbakken, der i forlængelse af spillestilen også meget gerne vil fastholde og udvikle sit team omkring førsteholdet.

"Vi har lagt vægt på at finde de rigtige mennesker, den menneskelig kapital kan betyde lige så meget som økonomien. Det er Johan Lange, Martin Langagergaard, Morten Boesen, David Cosgrave, Frederik Leth og en række trænere, som har været med til at skabe bedre struktur på vores spillerudvikling og ungdomsscouting. Vi vil fortsætte i den retning, hvor vi fastholder kulturen men er åbne for at tage ny viden og nye kompetencer ind i organisationen," siger Ståle Solbakken.

Sidst men ikke mindst overvejer FC København, om man skal engagere sig dybere i et samarbejde med en eller flere andre klubber. FC København lavede i slutningen af 2018 en mindre aftale med Halmstad på den anden side af Øresund, men ligesom FC Midtjylland efterhånden har et vidt forgrenet samarbejde med t Brentford i London, Fredericia i den danske 1. division og i mindre skala med andre klubber, overvejer man i FC København, om man skal arbejde tættere sammen med en anden klub.

"Et spørgsmål, der melder sig, er, om vi også skal til at indgå flere samarbejder med andre klubber. Vi overvejer det. Vi vil være størst i samarbejdet, og så ser vi på, om andre klubber kan blive del af vores fødekæde på en rigtig og lovlig måde. Vi overvejer det, og det kan komme på tale at investere på det område," siger Ståle Solbakken.

Fodbold under pres
Ud over krisen er der også ændringer undervejs i fodboldverdenen, FC København ikke selv styrer.

At man de seneste fem år har solgt flere spillere end tidligere er langt fra noget, man er alene om at bestemme, for københavnerne har set, hvordan transfermarkedet i Europa blev stadigt mere hektisk og stort i det seneste årti. Det er naivt at tro, selv en storklub efter danske forhold kan diktere, hvornår større udenlandske klubber vil købe en Superliga-klubs spillere.

Og så er der de europæiske turneringer. Om planen holder, nu hvor coronavirussen og nedlukningen af de fleste lande smadrer fodboldverdenens kalender, er uvist, men i sommeren 2021 begynder en ny UEFA-turnering, Conference League, der kan gøre det endnu sværere for danske klubber at kvalificere sig til Champions League eller Europa League.

Og hvad gør FC København, hvis de evige trusler om en udbryderliga eller en vild reform af Champions League til gavn for de allerstørste klubber næsten lukker vejen til Champions League for en klub som FCK? " Der bliver dannet alliancer på kryds og tværs for at forhindre, at de store stikker af og laver deres egen liga," siger Ståle Solbakken.

"Men en dag kan vi i FC København selv stå med et meget svært dilemma. Hvad svarer vi, hvis der engang opstår en mulighed for, at vi kan blive del af et mere lukket system i europæisk fodbold end det, vi kender i dag?

Lad os sige, at Juventus, Real Madrid, Manchester United og de andre kæmpeklubber laver deres egen mere eller mindre lukkede turnering i et eller andet regi om fire år. Eller ti, tidshorisonten er ikke sikker.

Hvad skal vi så svare, hvis der sideløbende bliver lavet en Superleague II, hvor vi er inviteret? Hvad hvis det er vores eneste chance for at vokse yderligere og for at følge med?" Der venter FC København en svær balancegang.

Man kunne givetvis finde samarbejdspartnere ude i verden med penge og spillere, der på kort sigt kunne hjælpe i Europa og Superligaen, men når Ståle Solbakken tidligere talte om et samarbejde med en anden klub, var det ikke en ansøgning om at blive del af eksempelvis Manchester Citys verdensomspændende klubnetværk eller det Red Bull-styrede fodboldprojekt med afsæt Leipzig og Salzburg.

"Jeg er ikke tilhænger af modellerne med en masse forbindelser mellem klubber på kryds og tværs. Det er også derfor, vi selv har været meget forsigtige med at indgå i klubsamarbejder.

Der er en masse argumenter for, at disse modeller ikke er gode for fodboldspillet eller branchen. Markedspriserne kan blive sat ud af kraft, fordi en eller flere aftaler kan gavne en overordnet ejer af to eller flere klubber, og ved at man internt kan fordele noget mellem en moderklub og nogle satellitklubber," siger Ståle Solbakken.

"Jeg er virkelig ikke fan af Manchester Citys model, hvor de har en klub i Australien, en i USA, en nær samarbejdsklub i Spanien og flere andre klubber på andre kontinenter. Manchester City har de klubber for at have overblikket over samtlige markeder." 

"Så var der den helt bizarre situation sidste år, hvor Leipzig og Salzburg mødtes. Det er simpelthen ikke godt for fodbold. Jeg tror, der kan komme strengere regler på det område, for nu drejer det sig ikke kun om moral, nu bliver det også et økonomisk spørgsmål," siger Ståle Solbakken.

"Det er farligt for fodbold. Vi arbejder alle sammen for at få de bedst mulige forudsætninger for at vinde kampe, og det bliver lidt ødelagt, hvis det på et tidspunkt lykkes de allerstørste klubber at lave deres egen lukkede liga. Og de her klubsamarbejder er også med til at skabe mistanker."

"Det er ikke kun Manchester City, der er samarbejdet mellem Udinese og Watford, Leicester har Leuven i Belgien, der er en lang række af disse modeller rundt om i Europa og resten af verden. De skaber en mistanke mod fodbold."

Nationalstaters indtog
At fodboldspillet kan bruges til andet end bare fodbold ses også i Newcastle, hvor klubben i det nordøstlige England ser ud til at blive opkøbt af Saudi-Arabiens statslige investeringsfond, der køber 80 procent af klubben fra Mike Ashley, mens tre briter finansierer de sidste 20 procent af en handel, der skal give Ashley omtrent 2,5 milliarder kroner for Premier League-klubben.

Amnesty International har bedt de britiske fodboldmyndigheder om at overveje tilladelsen til handlen meget grundigt set i lyset af Saudi-Arabiens grove krænkelser af menneskerettigheder, voldsom fremfærd med mange civile ofre i krigen i Yemen og ikke mindst mordet på og parteringen af den saudiarabiske systemkritiker Jamal Khashoggi, der blev lokket i et baghold på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul forrige år og likvideret af folk tilknyttet efterretningstjenesten.

For Ståle Solbakken er den type handler potentielt voldsomt upopulære blandt andre klubber og lægger et voldsomt pres på både klubben og fodboldbranchens generelle ry.

"Vi har meget svært ved at bevise det, men til syvende og sidst ser det ud til at handle om, at noget eller nogen skal markedsføres, vel at mærke nogen, som er meget større end Newcastle selv. Det er jo den slags klubber, som du, jeg og Hr. og Fru Olsen på gaden diskuterer så meget og på forskellig vis i sidste ende er statsejede."

"Vores oplevelse, når vi spiller ude i Europa og taler med trænerkolleger og ledere, er, at der findes en stor irritation over den type klubber," siger Ståle Solbakken.

"Min fornemmelse er, at den utilfredshed absolut også eksisterer blandt nogle af de allerstørste klubber i verden. De kan måske heller ikke endegyldigt føre bevis for, at de her klubber er statsejede, men der er en markant irritation over disse statsstøttede klubber, og først og fremmest mod Manchester City og Paris Saint-Germain. Det kommer måske også til at gælde Newcastle nu, hvis handlen går igennem, og det viser sig at blive et nyt Manchester City,"

"Jeg kan forestille mig, at mange inkarnerede Newcastle-fans om et par år vil sidde på stadion, se en håndfuld verdensstjerner spille for deres klub, og så alligevel sidde med en fornemmelse af, at det ejerskifte ikke var det rigtige."

"De kan meget vel løbe ind i, at de største stjerner uanset hvad ikke vil bo i det nordøstlige England, og så måtte nøjes med at blive nummer fem eller seks. Og hvad er der så tilbage? Som fan vil man gerne stå for noget," siger Ståle Solbakken.

Læs også:Farvel, Ståle Solbakken: Her er fem bud på en ny FCK-træner

Læs også:FCK-formand om trænerskifte: Det bedste for FCK i denne situation

Læs også:Hjalte Bo Nørregaard om vikartjans: Trist baggrund af få opgave på