• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Leder: USA-kaos tegner et dystert billede for 2020/21-sæsonen

Foto: Getty Images

Corona-virussen ligger fortsat som en meget alvorlig usynlig fjende, der kan true afviklingen af den kommende fodboldsæson i Danmark og Europa.

Af Troels Bager Thøgersen

"Få Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet fredag"
------

Superligaen er spillet færdig, det samme er Premier League, La Liga, ja lige straks er samtlige 38 runder i Serie A også spillet til ende, selvom Italien blev så voldsomt ramt af coronavirussen tilbage i februar og marts.

Jeg har gladeligt – og offentligt – skrevet om min egen fejlvurdering af sandsynligheden for at få tilskuere igen i den forgangne sæsonafslutning i Superligaen, og jeg håber inderligt, at vi har set det værste, virussen fører med sig af død og ulykke.

Men de seneste dages store problemer i amerikansk sport bekymrer mig på fodbolds vegne.

Baseball-ligaen Major League Baseball er netop begyndt på 2020-sæsonen, fire måneder forsinket og med et kampprogram med 60 runder i grundspillet i stedet for de sædvanlige 162.

Der gik kun et par kampe, før holdet Miami Marlins havde ikke mindre end 14 positive coronatests i spillertruppen, og der er stor usikkerhed om, hvad der skal ske med Marlins, deres aflyste kampe, og hvad man gør, hvis flere hold bliver massivt ramt.

I NFL har man ligesom i MLB valgt ikke at holde spillere og trænere så isoleret som muligt, og i takt med, at de 32 hold har indledt deres sæsonforberedelser i træningslejr, vælger stadigt flere spillere at sidde denne sæson over, noget spillerne har haft ret til at gøre fra sidste fredag til denne fredag mod at frasige sig deres årsløn i bytte for et – for professionelle sportsfolk – lille forskud på lønnen på cirka en million kroner.

På trods af den økonomiske begmand har en lang række spillere meldt fra af frygt for deres og ikke mindst deres families helbred, herunder seks spillere hos danske Hjalte Froholdts traditionshold New England Patriot.

Læs også:Her er programmet for Superligaen: FCK og Brøndby i tidligt møde

Ifølge flere amerikanske medier er adskillige af NFL-holdene dybt bekymrede for, at man ikke når i nærheden af at få spillet alle 17 spillerunder med udsigten til endnu flere smittede i USA i efteråret.

Man skal huske USA og Europa er to vidt forskellige størrelser.

Coronavirussen har haft langt mere frit spil i USA på grund af landets utilstrækkelige og usammenhængende sundhedssystem og handlingslammede politiske ledelse, hvor præsidenten Donald Trump og hans allierede op til præsidentvalget i november har prioriteret genvalget frem for det, der var bedst for samfundet og sundhedssystemet.

Men derudover er virussen ligeglad med, om man hedder Trump, Xi eller Messi til efternavn.

I en lang række europæiske lande accelererer smittespredningen i disse dage og uger, efter politikerne igen har åbnet store dele af samfundene mod, at folk skal holde ekstra afstand og god håndhygiejne.

Hvis ikke verden skulle ramme et økonomisk kollaps a la Wall Street-krakket i 1929 og 10 års efterfølgende smalhals, var det svært at gøre andet end at åbne for arbejdspladser og samfundslivet igen, men som vi så i de første måneder i 2020, er virussen selvsagt helt upåvirket af vores nationale og globale økonomier, inklusiv fodboldverdenen.

Det var skønt og vigtigt for klubberne, ligaerne og forbundene, at 2019/20-sæsonen blev spillet færdig, og lige nu ser Frankrig, Belgien og Holland ikke specielt smarte ud med deres tidlige aflysninger af sæsonafslutningen.

Læs også:10 vilde Superliga-rekorder der ikke bliver slået foreløbigt

Men hvad sker der, hvis det umiddelbart efter sæsonstart er en klub i Premier League og ikke ”bare” Miami Marlins, der mangler 14 mand i flere uger på grund af positive virus-tests?

Hvis 10-15 lande i slutningen af august og inde i september beslutter, at man er nødt til at lukke lufthavnene igen og en håndfuld kvalifikationskampe i Champions League ikke kan spilles?

Storbritannien indførte i sidste uge, med tusinder af briter på ferie i landet, 14 dages karantæne til alle, der vendte hjem fra ferie på det spanske fastland.

Paradoksalt, fordi virussen er betydeligt mere udbredt i Storbritannien end Spanien, men også endnu et eksempel på, hvor forskelligt situationen bliver tacklet fra land til land.

Og hvad sker der, hvis virussen igen spreder sig med samme eller højere tempo i Danmark end i marts, og at vi derfor igen ryger tilbage til 500 eller 0 tilskuere til den nye Superliga-sæson?

Jeg krydser alt, der krydses kan, for at politikere og myndigheder træffer de rigtige valg. For at det overhovedet er muligt at begrænse spredningen af den forbandede virus, uden at vi alle bliver buret inde i vores hjem.

For at forskere og medicinalindustrien snart finder en brugbar vaccine, der på få måneder gør virussen til et ubehageligt minde fra 2020.

Og så er det i den grad på sin plads, at klubber, ligaer og forbund også tænker virussen og afviklingen af kampe ind i planerne for 2020/21-sæsonen.

Intet ville være federe og sjovere end bare at give los med tilskuere og at give køb på alle de usociale tiltag, der skal begrænse smitterisikoen, men det ansvarlige og fornuftige ville være at tage et meget grundigt kig på begivenhederne i USA's store sportsligaer og gøre alt for, at det samme ikke sker i Danmark og Europa.

-------

"Få Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet fredag"

-----
Få de bedste spilforslag hos Oddsavisen.dk for bare 29,- kr/md  - brug koden Tip2020 ved betaling

Superliga

Godt corona-nyt i Randers FC

Efter Thomas Thomasbergs positive test er Randers-truppen blev testet, og her er der ikke tegn på et smitteudbrud.

Mere Superliga

Fokus