Video : Tipsbladet
Superliga

Lössl-kuppet: Lykkes FCM hvor Solbakken og FCK fejlede?

Med Champions League-millioner på kontoen er FC Midtjylland begyndt at købe spillere, før der egentlig er plads til dem. Lykkes det for FCM, som FCK mislykkedes med for fem år siden?

Jonas Lössls skifte til FC Midtjylland på fri transfer ligner et vaskeægte kup for de danske mestre.

Jesper Hansen vandt ganske vist Det Gyldne Bur i 2019 og kunne lige så vel have genvundet det i 2020 i stedet for FC København Kalle Johnsson, men i Lössl får FC Midtjylland både en fire år yngre klassemålmand og får endnu én af klubbens allerbedste akademispillere tilbage.

Erik Sviatchenko og Pione Sisto kan givetvis berette om, at det slet ikke er så slemt endda at vende hjem og spille Champions League, og man kan være stensikker på, at Lössl vil det samme, og at han på ingen måde vil behandle FC Midtjylland-skiftet som en hyggelig retrætepost før pensionisttilværelsen.

FCM 'handler forud'
Kontrakten til den i Everton fritstillede Jonas Lössl bekræfter også en trend og en gryende strategi for FC Midtjylland, der med pengene fra Champions League og de seneste års profilsalg forsøge at gøre noget, de stensikkert har fået inspiration til i andre (stor)sælgende klubber i Europa.

FC Midtjylland forsøger sig nu med at hente spillere, og vel at mærke gode og dyre af slagsen, både 6 og 12 måneder før, man egentlig har et hul på holdet til dem i startopstillingen.

Læs også:Ancelotti bekræfter: Lössl leder efter ny klub

FC Midtjylland gjorde det med belgiske Dion Cools for 12 måneder siden, en spiller man gav en million euro for og stort set ikke brugte i foråret, hvor svenske Joel Andersson spillede både fast og godt. I efteråret har Cools spillet i stedet for Andersson, og selvom der har været fejl undervejs, er der i hvert fald tilløb til, at handlen giver mening.

Luca Pfeiffer blev hentet til angrebet i slutningen af efterårets transfervindue efter samme opskrift; her skulle Pfeiffer efter en karriere i tysk sekundafodbold vænne sig til tempoet og træningen i Superliga-toppen, mens Sory Kaba fortsat spiller fast og havde sin bedste halvsæson i FC Midtjylland efter et omdiskuteret første år.

Læs også: Tipsbladets reportage og interview fra Jonas Lössls debut for 11 år siden

Anders Dreyer havde ikke brug for tilvænning, da han kom til FC Midtjylland for 12 måneder siden, men princippet er det samme; han blev købt, selvom FC Midtjylland strengt taget havde spillere nok til pladserne på kanten og den offensive midtbane.

FCK mislykkedes
FC København forsøgte noget tilsvarende for år tilbage, da Nicolai Boilesen, Jores Okore, Uros Matic, Jan Gregus og Nicolaj Thomsen til, før der strengt taget var plads til dem i idealopstillingen.

Boilesen og Okore skulle spilles langsomt ind, og langsomt gik det så sandelig også. Allerede et år senere blev Jores Okore solgt relativt billigt til AaB, og Matic, Gregus og Thomsen blev aldrig de stærke FCK-startere, der skulle tage over, når de bedste fra Champions League-holdet i efteråret 2016 blev solgt. Kun Nicolai Boilesen formåede at blive en stærk stamspiller for FC København, vel at mærke når han ikke har døjet med ærgerlige skader.

Læs også:Avis: FC Midtjylland henter dansk landsholdsmålmand

Det er ikke for at slå FC København og den daværende sportslige stab oven i hovedet, 

Idéen fejlede som sådan ikke noget, og stærke og solide klubber i Portugal, Belgien, Tyskland og Frankrig har haft held en tilsvarende strategi for spillerkøb, så især yngre spillere har én eller to halvsæsoners tilvænning, før de skal træde ind i stedet for den store stjerne.

Men strategien er bare svær at udføre.

FC Københavns problemer med at købe forud med succes minder om, at FC Midtjylland langt fra er sikret succes, når man nu har og kan tage sig råd til at købe spillere ind på pladser, hvor man allerede er stærkt besat med erfarne og vellønnede startspillere.

Kampen i foråret mellem Jonas Lössl og Jesper Hansen kan sagtens blive intens, og det samme gælder back-duellen mellem Dion Cools og svenske Joel Andersson, der indtil for et halvt år siden lignede en mand, der skulle indbringe FCM et pænt millionbeløb til den allerede bugnende transferkasse.

Strategien kræver ekstra af cheftræner Brian Priske, trænerteamet og ikke mindst spillerne selv, når hierarkiet og fordelingen af spilletid ikke er lige så oplagt, som den var i FC Midtjyllands tre første mesterskabssæsoner.

Og så skal Jonas Lössl naturligvis også bevise, at han er der efter at have siddet på bænken i to halvsæsoner hos Everton med et lejemål i Huddersfield i bunden af Championship i foråret 2020.

Læs også: Stort Lössl-interview fra 2011

Selvom Lössl er soleklar favorit til startpladsen, især efter de første par uger eller måneder, ville det ligne Jesper Hansen dårligt at give sig uden kamp. Ja det skulle da lige være, hvis en sidste både attraktiv og lukrativ kontrakt i udlandet dukker op i de kommende dage. Det er trods alt ikke alle ligaer, især i dem uden for Europa, hvor al transferaktivitet ophører til midnat.

Læs også:Marseille og Inter Miami lurer på dansk landsholdsspiller