Foto: Getty Images
Superliga

Nu er der arbejdspladser på spil i Brøndby

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADET FREDAG 21. OKTOBER 2022

I onsdagens solskin på Riisvangen i det nordlige Århus troede publikum dårligt nok deres egne øjne.

4-0 over Brøndby, og ganske fortjent på en dag, hvor næsten alt fungerede for den århusianske klub fra tredjebedste række. En klub, der engang overlevede en sæson i Superligaen og nu fremstår som lidt af en kultur-bastion, hvor man ikke er nær så sønderknust over de mange glippede oprykninger til 1. Division, som man er glad for det, man har sammen.

At tabe en pokalkamp er trods alt det, der sker, og selvom det var en kæmpeoverraskelse og et resultatmæssigt lavpunkt for Brøndby, er der forskel på det historiske nederlag til Skagen fra Jyllandsserien og onsdagens nederlag til et solidt 2. Divisionshold i 2022, hvor adskillige mand har spillet kontraktfodbold eller været i ungdomsafdelinger i Superliga-klubber.

Men måden, Brøndby tabte kampen på, var til gengæld påfaldende og dybt bekymrende for holdet før de sidste fire runder frem til VM, og i sig selv vigtigere end det triste i at ryge ud af pokalen.

Blæse være med, at det var reserverne, der startede kampen, og at man også tabte opgøret fra det 38. minut, hvor Niels Frederiksen skiftede fire af de sædvanlige startere ind for at forsøge at vække sit snorksovende mandskab.

At spille med reserver skal Brøndby bare kunne håndtere mod et hold fra tredjebedste række, og der var da heller ikke skyggen af bortforklaringer fra Brøndby-folkene efter nederlaget.

Hvis det var Aarhus Fremad i stedet for AGF, Brøndby på søndag tog til Århus for at spille mod, ville 2021-mestrene nok vinde sikkert, men sagen er, at usikkerheden også har været til at se i Superligaen og må give bange anelser før weekendens nye tur til det østjyske.

På papiret er Brøndby et af de mere formstærke hold i Superligaen, men det dækker over usikre præstationer og uafgjorte kampe, der skaber betydelig tvivl om Brøndbys billet til Top 6 i foråret.

Med fire runder tilbage i 2022 er Brøndby det niendebedste hold i år målt på point per kamp i ligaen, og det har sommerens massive indkøb altså ikke forandret og forbedret endnu.

Der er vel ingen fornuftig forklaring på onsdagens afklapsning i Århus, men man aner jo et kommende opbrud i Brøndby.

På hjemmebanen løber man ind til ‘Jump’, men måske burde man de næste par runder spille en sang af nu afdøde Eddie Van Halens gode tyske kammersjukker i softrock-bandet Scorpions, der sang ‘Winds of Change’ tilbage omkring Sovjetunionens fald.

For meget kan forandre sig i de kommende uger og måneder.

Forhandlingerne mellem hovedaktionær Jan Bech Andersen og den amerikanske forretningsmand David Blitzer har trukket ud i lang tid, men solgt bliver Brøndby sandsynligvis, med den lange vinterpause fra udbruddet af VM 2022 om en måned som et godt tidspunkt.

Hvem skal præcis eje klubben, hvem skal sidde i bestyrelsen, hvem skal lede klubben i dagligdagen, og hvem skal træne holdet og være i truppen?

Der er ingen god grund til, at alt dette ikke kan forandre sig på få uger, hvis Brøndby bliver solgt til en ny ejer, som vel næppe vil forpligte sig til intet at ændre, lige før han eller hun betaler et trecifret millionbeløb for en klub, der skal vinde en masse og være en god forretning.

Niels Frederiksen har kontraktudløb til sommer og har før navigeret fint i jobbet trods den indbyggede usikkerhed og de spørgsmål, et forestående kontraktudløb til cheftræneren giver.

Men denne gang kunne man i modsætning til i 2020 få tanken, at mestertræneren er træt af uroen og af først at få erstatningerne for 2021-afgangene et år senere, mens vi blot behøver konstatere, at nye ejere ofte har det med at ville have deres egne folk i ledelsen, inklusiv i cheftrænerstolen, uden at skele ret meget til tidligere meritter.

Dertil kan vi lægge al den energi, det har kostet at håndtere enorme problemer med hooliganisme, vold og trusler, som mildest talt ikke har bidraget positivt til klubbens år og efterår hverken på banen eller udenfor, men derimod har slidt hårdt på klubben, der ifølge en nylig opgørelse af Tipsbladet alene siden sommer sidste år har betalt over tre millioner kroner i bøder i sager i forbindelse med tilskueres brud på reglementet.

Så det ligner en vinter med forandringer, uden vi præcis ved hvilke, og uden at vide om eller hvornår de kommer.

Det er ikke ligefrem drejebogen til de perfekte rammer for sportslig succes, men kravet er alligevel ubønhørligt.

Det er positioner i truppen og arbejdspladser, der er på spil i de næste uger, og presset i Brøndby er lige steget med 50 procent efter den katastrofale eftermiddag i Århus, uanset om man var på banen eller ej, og at pokalturneringen og nederlaget kynisk set ikke sårer så meget andet end følelserne lige her og nu.

Det er svære tider i Brøndby, som er ved at skifte ud i staben i klubben. Læs mere om det her.