Video : Tipsbladet
Superliga

Pres på FCM og BIF: Monumental skuffelse

ANALYSE: Vi får hverken uddelt metal eller sendt hold ned i 1. Division i de to sidste runder af Superligaens grundspil, men derfor er presset stadig skyhøjt adskillige steder efter en ujævn sæson.

I toppen af Superligaen har vi en tæt kamp om mesterskabet mellem FC Nordsjælland, FC København og outsideren Viborg FF.

I bunden er AaB i en desperat situation, og adskillige klubber får deres Top seks-skæbne beseglet i den kommende uges to afsluttende runder i grundspillet.

Det har ikke været en sæson med storslået eller stabilt spil af hverken top- eller bundholdene, men til gengæld er der i den grad spænding forud for de to sidste runder i grundspillet og forud for sæsonafgørelsen i de ti runder lange medalje- og nedrykningsspil.

Og så er afslutningen på grundspillet også fremkaldervæske for det pres, der er på de 12 Superliga-klubber.

Det er på ingen måde jævnt fordelt, rimeligt eller nødvendigvis logisk, men forskelle er der.

Jeg giver her et bud på, hvordan presset fordeler sig, og hvorfor det er så ujævnt fordelt.

12: Lyngby
Det er selvfølgelig skidt at ligge på en klar sidsteplads i rækken, men med det klart mindste budget og en trup og økonomi, hvor man ikke har satset revl og krat på overlevelse, er det også svært at sige, at en masse job er på spil. Lyngby kan næsten kun overraske positivt herfra.

11: Silkeborg IF
De præsterede godt i Europa og holdt sig i live i Superliga-tabellen, og minsandten om SIF nu ikke igen kan komme i Top 6, hvis man navigerer det sidste stykke i mål med to tricky kampe mod Brøndby IF og FC Midtjylland. Glipper SIF Top 6, er der ingen i omverdenen, der slår klubben oven i hovedet, nedrykning kommer man ikke i nærheden af, og fagligt har klubbens ledelse og trænere klaret den mest intense sæson nogensinde samt rekordstore spillersalg forbilledligt.

10: Viborg FF
Internt er jeg 100 procent sikker på, at alle stiller store krav til hinanden, og sådan skal det også være – det er en stor del af forklaringen på, hvorfor VFF har klaret sig så godt de seneste år. Sikke en flot sæson, Viborg har gang i, det kan sagtens ende med en fortjent tredjeplads. Men presset er overhovedet ikke nær det samme som i de større byer.

9: FC Nordsjælland
Ligesom i Viborg er det eksterne pres i FCN ikke stort, selvom det egentlig nok burde være det med en så stærk trup og en klub, der virkelig har fundet formlen. Men ærlig talt: Bliver FCN treer om tre måneder, kommer der nok højst et par kritiske kommentarer om, at det er svært at holde en hel sæson i mål en mesterskabskamp med så ung en trup.

8: Randers FC
Tænk hvis Randers for tredje sæson i træk kommer i Top 6. Thomas Thomasbergs mandskab flyver stadig under radaren, men tænk hvis man igen snyder oddsene og spillerbudgetterne i Superligaen. I min bog bør Randers være et forbillede for mange i dansk klubfodbold, men man flyver stadig under radaren, og der kommer intet ramaskrig, hvis man taber til AGF og med snæver margin misser Top 6.

7: AC Horsens
Placerer jeg Horsens for højt på listen? Måske, men efter den gode sæsonstart har det været bekymrende at følge det dyk, vi har set i de seneste runder, og som holder liv i AaB's overlevelseschancer. FCK-kampen her i weekenden er svær, men Lyngby i sidste runde i grundspillet skal altså slås.

6: OB
Det er usandsynligt, at OB kan kæmpe sig tilbage i Top 6, og uanset omstændighederne giver den nylige 0-7-bommert mod FC København panderynker. OB har vundet 17 ud af deres 64 grundspilskampe de tre seneste år, så det er altså svært at tale om stolpe-ud og om en masse opsparet goodwill.
Så selvom Top 6 nok ikke er muligt, er der pres på hele Superliga-afdelingen for at skaffe resultater.

5: FC København
FCK som femmer? Når det er så møghamrende vigtigt at blive mester, så man kan spille Champions League-kvalifikation i stedet for i taberturneringen Conference League, som alle danske hold ud over mesterholdet nu er fordømt til minimum de to næste sæsoner?
Måske overvurderer undertegnede FCK, og der er sandt for dyden stadig knaster (hvornår skal Andreas Cornelius spille igen?), men som så mange andre forventer jeg inderst inde, at FCK vinder det DM, selvom det jo overhovedet ikke er givet med et stærkt FCN som rival. Man er jo egentlig kun to dårlige kampe og nederlag mod benævnte klub fra at være i en nærmest umulig situation, men pt er presset i Parken altså ikke det største.

4: AGF
Falder himlen ned, hvis AGF ryger ud af Top 6? Nej, dertil er fremgangen fra den nervepirrende, meget farlige sæsonafslutning for 10 måneder siden trods alt for stor.
Men i Århus mener ledelsen det med en fast plads i Top 6 særdeles alvorligt, spillerbudgettet og rammer er gearet til det

3: AaB
Hvornår kommer den nye investor? Sker det overhovedet? Venter man på at få AaB til spotpris efter en nedrykning?
AaB har scoret 17 mål i 20 kampe, da man senest spillede 0-0 mod et håbløst ufarligt FC Midtjylland-mandskab, var det nordjydernes første Superliga-point i syv forsøg, så selvom spillet og indsatsen har set bedre ud de seneste uger, er presset skyhøjt og situationen lige så alvorlig, som da AaB var en Tim Janssen-scoring i Randers i de sidste minutter fra nedrykning i 2011.

2: Brøndby IF
Brøndby over AaB? Det er helt sikkert ikke billedet internt, men efter et ekstremt turbulent år med ejerskifte, trænerskifte og resultater under middel er det eksterne pres altså helt i top før de to svære, afsluttende kampe mod Silkeborg IF og FC Nordsjælland. Nederlaget til Lyngby var og er en kæmpe-bét, og vi har til gode at se, hvad de nye ejere siger til at spille i Bund 6, i stedet for at foråret står på Top 6, kampe om europæiske pladser og polstring af de unge Brøndby-spilleres værdi på transfermarkedet.

1: FC Midtjylland
Det er tæt i toppen, men jeg har FCM som etter på grund af den monumentale skuffelse, det vil være at gå glip af Top 6. FC Midtjylland har de seneste år fået en størrelse, hvor det bare ikke er acceptabelt med en off-sæson, hvor topkampen totalt glipper hjemme i Superligaen. FC Midtjylland skal pinedød spille i toppen, spille europæisk og kunne fortælle alle de udenlandske agenter og sportsdirektører, at man har cremen af de bedste unge danske spillere og lovende udlændinge, og det er fløjtende ligegyldigt, om der er 100 forskellige store og små omstændigheder, der forklarer, at det her nok kun er en enkelt svipser, der ikke gentages de næste fem-ti år. FCM SKAL i Top 6, og det pres skal holdet og klubben stå for mod Lyngby og Silkeborg.