• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Spillet om Isaksen: Kan FCM slå transferrekorden?

Foto: Getty Images

ANALYSE: FCM vil have et rekordbeløb for Gustav Isaksen, men selvom den 22-årige forward står på listen mange steder, vil det kræve ypperligt salgsarbejde at sende topscoreren ud.

Af Troels Bager Thøgersen

Det var surt for FC Midtjylland at gå glip af Top 6, når man under Thomas Thomasberg har lignet et hold, der kunne følge med i duellen om medaljer i en jævnbyrdig topstrid.

Men Gustav Isaksen gør sit bedste for at holde sit navn varmt med mål og gode gennembrud, ligesom Isaksen er en god spiller for FC Midtjylland, når modstanderne kommer bagud og er tvunget til at trække bagkæden højere op i banen.

I næste sæson satser FC Midtjylland benhårdt på at vende tilbage til toppen af Superligaen, og det er hårdt pres på sportschef Svend Graversen, direktør Claus Steinlein og deres medarbejdere med fokus på rekrutteringen.

Der skal rammes rigtigt denne sommer, og udfordringen bliver ikke mindre af, at FC Midtjylland muligvis skal klare sig uden Gustav Isaksen, der skal sælges.

Prisniveau
70-120 millioner kroner. FC Midtjylland skal have gang i en auktion, og nok også have en Premier League-klub eller to til igen at interessere sig, før man når derop.

Sådan er Gustav Isaksens situation
Han har en god chance for at blive Superliga-topscorer, han får ros for godt spil på trods af en ustabil sæson af klubben, og han kan sagtens ende med at skyde FC Midtjylland ind i kvalifikationsfasen til Conference League, før han forsvinder til en stor klub med store muligheder og lønninger.

Det må være svært at være pessimist, hvis man hedder Gustav Isaksen, og sådan lød offensivspilleren da heller ikke i det interview, vi bragte med ham i Tipsbladets trykte udgave fredag 5. maj.

At havne i Bund 6 var en bét, men ellers fungerer fodboldlivet i den grad for Isaksen, der har været undervejs i flere sæsoner og nu endelig slår til, hvad end trænerne sætter ham på kanten eller i front.

Både Isaksen og FC Midtjylland er usædvanligt åbne omkring, at et skifte nok sker til sommer - den slags plejer man at putte lidt mere med.

Men ok, alle kan jo også se kontraktudløbet om to år, det gode spil og FC Midtjyllands lyst til at holde fuld damp på den altafgørende salgsmaskine, uanset at man nok stadig betaler negativ indlånsrente for alle millionerne på kontoen.

Så er destinationen straks mere uvis.

Der er overturer fra Premier League, men den slags har det med at have svært ved at blive til virkelighed, når cirka alle spillere i verden er villige til at skifte til verdens stærkeste liga og alle klubbernes penge.

Og mindst lige så vigtigt: Er det i Isaksens interesse?

Den unge mand er Liverpool-fan, men der er skisme lang vej til at komme på banen på Anfield, selvom man godt kunne se for sig, at nogle Premier League-klubber kunne bruge Isaksens kontra-evner.

Så virker Italien eller Tyskland straks mere realistisk med en del klubber, der ved at stå på tæer godt kan være med på FC Midtjyllands priskrav.

Der er lang vej fra Danmark til niveauet i de to lande, men Isaksens gode kampe i Europa League i denne sæson men også i 2021/22 samt Champions League-kampene i efteråret 2020 gør, at den hurtige gennembrudsspiller er på radaren.

Her står FC Midtjylland
De har egentlig ikke brug for pengene, men når man er en transferklub som FC Midtjylland, skal de store gevinster indløses.

Det gælder ikke mindst, når der venter en større shoppetur efter nye folk for Svend Graversen og Claus Steinlein.

Det er nu, FC Midtjylland skal og vil sælge, og man sigter efter en klubrekord, som dog nok mest realistisk bliver uden de vanvittige ekstra-betalinger, desperate Crystal Palace gav for at hente Alexander Sørloth i januar 2018.

Man vil have mange penge i kassen, og man vil helst sælge til en Top 5-liga, hvilket er den bedste historie at fortælle internt og eksternt, næste gang der skal rekrutteres eller sælges.

Bliver det nemt? Nej!

Der er forlydender om Premier League-interesse, men det er en risikabel affære for FC Midtjylland såvel som Isaksen. Premier Leagues reservebænke og tribuner er proppet med særdeles dygtige individualister, som de utålmodige Premier League-cheftrænere og deres sportsdirektører med for mange penge mellem hænderne ikke kan finde ud af at bruge.

Hvad skulle Isaksen dog i Liverpool? Eller Newcastle?

Bevares, Eddie Howe kan sikkert godt bruge en god indhopper til kontraløbene, når Newcastle er foran med to, men der må være bedre muligheder, mens bundholdene i Premier League i sidste ende stadig har det at foretrække nogle ordentlige bøffer i front.

Premier League-interessen, stor eller ej, er helt sikkert gavnlig for den pris, FC Midtjylland kan forsøge at få. Men ligesom Arsenal og Manchester Citys sene interesse for at få ejerskabet over Ousmane Diomande i januar (ikke for at spille ham, for at udleje ham og eje ham) pustede til Sporting Clubes lyst til at betale FC Midtjylland en stor sum, kan Premier League også hjælpe FCM's salg af Isaksen.

Den bedste situation for FC Midtjylland er at få en auktion, og så kunne det også tyde på, at man skal væbne sig med tålmodighed, for det her ligner ikke et juni-skifte men noget, der klares betydeligt tættere på deadline.

Hvordan er interessen
Direktør Claus Steinlein talte i februar om et bud på Gustav Isaksen på over 100 millioner kroner.

Vi ved ikke, hvem det bud skulle være kommet fra, men står det til troende, er situationen allerede god for FC Midtjylland.

Tyske og italienske klubber ligner de mest realistiske aftagere til Gustav Isaksen.

Sælger Eintracht Frankfurt Jesper Lindstrøm, kunne man i Isaksen få en spiller, der har samme timing og næse for at finde de rette positioner i kontraløbene.

Det er sandsynligvis i klubber på det niveau, vi skal finde en aftager, klubber som Wolfsburg, Frankfurt og Leverkusen, der har råd og potentielt plads til danskeren.

I Italien er Isaksen selvfølgelig også et navn efter opvisningen i Europa League mod Lazio – sådan en kamp tæller nærmest mere i udlandet end en hel Superliga-sæson.

Lazio, Fiorentina, Atalanta, måske niveauet under med Sassuolo, Udinese eller Torino, hvor sidstnævnte var på stadion i FC Midtjyllands kamp i Horsens for et par uger siden – det er klubber på det niveau, der giver mening, mens det virker mere end tvivlsomt, at større klubber melder sig, når det kommer til stykket.

Det sker der herfra
FC Midtjylland satser helt sikkert på en auktion, der kan puste til prisen.

Og mon ikke også, at man krydser fingre for, at Gustav Isaksen også overhaler Patrick Mortensen som topscorer, nu hvor han har matchet AGF'eren via fire mål i de første fem kampe i slutspillet oven på fem mål i fem kampe i slutningen af grundspillet.

Bliver Gustav Isaksen topscorer i en større udenlandsk liga? Det tvivler jeg meget kraftigt på, men statussen som topscorer lokker, uanset om det siger ret meget om fremtids-perspektiverne mod betydeligt stærkere modstandere, end man rammer ind i i Superligaen.

FC Midtjylland vil håbe, en god klub byder højt og lukker en handel relativt tidligt i transfervinduet, men det virker mere realistisk, at en række andre brikker skal falde først, før buddene for alvor kommer.

Om FC Midtjylland får de enorme bud, man satser på, må tiden vise – salget ser ikke lige så ukompliceret ud, som det viste sig at være med Raphael Onyedika sidste sommer og Ousmane Diomande i januar.

Men mon ikke man vil strække sig langt for at få forwarden sendt afsted, også hvis det i slutfasen i august kræver en mindre prisnedsættelse – ellers er alternativet en kort forlængelse og et ordentligt lønhop, og så et forsøg på et salg til januar, som også endte med at være modellen med Evander.