Video : Tipsbladet
Generelle

Top 10: FCM, Brøndby, FCK og de andre har meget på spil i dag

Hvad skal der ske, og hvad skal der ikke ske på transferdeadlinedag? Her er 10 klubber, chefer og spillere med meget på spil.

Det er transferdeadlinedag, som i årets anledning ligger 5. oktober på grund af udsættelsen af den nye sæson. 

Traditionen tro er der hektisk aktivitet i klubberne i Danmark og resten af verden, da det ikke kun er Superligaen, men også de fleste større ligaer i Europa, der lukker for spillerhandler i dag.

Med kun tre måneder til næste transfervindue (i stedet for de sædvanlige fire, når transfervinduet lukker 1. september) bliver det en anelse nemmere end sædvanligt for spillere med udlængsel og klubber med hede ønsker om forstærkning at vente og se indtil januar.

Men flere steder skal der ske noget - her er en kort oversigt over de 10 vigtige hotspots i Danmark og udlandet.

Ståle Solbakken og FC København
Bryan Oviedo kom på banen søndag aften mod FC Nordsjælland, men han og Guillermo Varela har fået besked om at lede efter en ny klub, hvis de vil have regelmæssig spilletid.

I midterforsvaret har Mathias "Zanka" Jørgensen længe spøgt, og tyrkiske medier har nærmest som fast ritual meldt ham klar til FC København 4-5 gange ugentligt siden august.

Læs også:Medie: La Liga-oprykker tæt på Riza Durmisi

Hvis "Zanka" og hans agent får forhandlet sig fri af Fenerbahce i dag, noget begge parter er interesserede i under de rette omstændigheder, ligner en aftale stadig en mulighed, selvom det vil overbefolke en (på back-pladserne) allerede meget talrig FCK-defensiv.

FC København måtte nedjustere regnskabet efter den meget skuffende Europa League-exit til Rijeka i torsdags, men bliver der sparet penge på backpladserne kunne en kantspiller til rimelig billige penge stadig give mening, for det sportslige behov er jo ikke forsvundet, bare fordi økonomien er blevet endnu strammere, siden man var så tæt på at hente Pione Sisto.

Claus Steinlein og FC Midtjylland
Skal FCM holde på idealopstillingen, også hvis det skuffer et par spillere? Skal man nikke ja, hvis spillere som Erik Sviatchenko og Frank Onyeka gerne vil væk, og FCM får tilstrækkeligt gode tilbud? Et ja, der kan blive lettere, hvis FCM har linet dygtige afløsere op trods den konsekvente udmelding hele transfervinduet om at holde sammen på truppen?

Har man truppen til både at klare sig hæderligt i Champions League og bevare favoritstatussen i Superligaen oven på FC Københavns dårlige start?
Og skal man acceptere en udlejning eller et salg af Sory Kaba, selvom det meget vel kan betyde, at en betydelig del af de tre millioner euro, angriberen kostede sidste sommer i Elche, er tabt?

FC Midtjylland er i en gunstig position uanset hvad, men derfor skal man stadig holde tungen lige i munden på deadlinedag og træffe beslutninger, der kan betyde meget for det kommende år.

Ronnie Schwartz
Skal han til Charlton? Til en anden udenlandsk klub? Til Randers FC, SønderjyskE eller en af de flere andre danske klubber, der næsten må være interesseret i en lejeaftale eller et billigt køb?

Det er ikke fordi, Ronnie Schwartz mangler muligheder, men Superliga-topscoreren har også et vigtigt og svært valg at træffe, nu hvor tiden på førsteholdet i FC Midtjylland ser ud til at være ovre, før den for alvor kom i gang. Han skal spille, og som 31-årig er der også al mulig grund til at række ud efter en god kontrakt, hvis en sådan dukker op i dag.

Erik Sviatchenko og Frank Onyeka
Trabzonspor har fisket efter FC Midtjylland-anfører Erik Sviatchenko, som FCM meget gerne vil holde på og lokker med gode, andre muligheder til januar eller til næste sommer.
Der er bud efter Frank Onyeka fra udlandet, konkret fra en Champions League-klub, og så melder spørgsmålet sig for de to, og for andre FCM-spillere med mulighed for klubskifter: Skal chancen forfølges eller tages nu, velvidende at den måske aldrig kommer igen, eller lokker Champions League for meget?

Det er karriere-definerende valg, der skal træffes, og der er ingen mulighed for at vide, hvad det rigtige valg er.

SønderjyskE og de nye penge
Ogenyi Onazi tjener helt sikkert ikke det samme som i årene i Lazio eller Trabzonspor, men det er interessant at se, at SønderjyskE kan hente en central midtbanespiller, der immervæk har spillet over 50 A-landskampe for Nigeria.

Vi holder grundigt øje med SønderjyskE, der i sidste måned blev købt af den amerikanske forretningsmand Robert Platek, en mand med særdeles gode og stærke forbindelser i hedge fund- og finansmiljøet i USA (og dermed globalt), og som også har en interessant forretning sammen med kompagnoner i Storbritannien, hvor Platek og hans forretningspartnere har lånt penge til Sunderland, Derby County og Southampton.

Ronnie Schwartz' navn er dukket op i forbindelse med den sønderjyske klub, og man skal ikke udelukke, at en på papiret allerede solid idealopstilling bliver styrket i løbet af i dag, eller med transferfri spillere i de kommende dage.

Læs også:Hoffenheim vil ikke af med Jacob Bruun Larsen

Brøndbys jagt på venstre back (og det er næppe Durmisi)
Dele af Brøndbys opland vil knus-elske at se Riza Durmisi tilbage i klubben, men det vil altså være temmelig mystisk, når nu Carsten V. Jensen og den øvrige ledelses erklærede plan er, at Brøndbys trup både skal forynges, holdes ung og indeholde så mange dygtige, unge salgbare folk som muligt.

Riza Durmisi er bestemt dygtig, men på transfermarkedet med alle dets aldersforskrækkede markedsmekanismer er 26 år altså bare ikke ret ungt, og slet ikke for en Superliga-spiller.

Det giver langt mere mening med en fem-syv år yngre spiller.

Jacob Bruun Larsens dilemma
Den unge Hoffenheim-spiller satte de sociale medier og rygtebørserne i overdrive ved at dukke op i Parken søndag aften, men det var mest af alt for at mødes med sine agenter og som gæst hos barndomsvennen Victor Nelsson.

Men det er nu stadig værd at holde øje med Bruun Larsen.

Det har vakt opsigt, at den ny Hoffenheim-cheftræner Sebastian Hoeness (ja, han ER søn af Dieter Hoeness, den tidligere Bayern-angriber) indtil videre har spillet et 3-5-2-system med wingbacks, for det er sandt for dyden ikke oplagt for Jacob Bruun Larsen.

Fra Tyskland hører vi (læs meget mere her), at cheftræner Hoeness forventes at skifte spilsystem løbende gennem sæsonen, ligesom hans forgænger Alfred Schreuder gjorde i sidste sæson, hvilket kan gøre Bruun Larsen-spilletid mere sandsynlig, men nogen garanti er det jo ikke.

I landsholdssammenhæng er det også værd at have Lasse Schöne, Joachim Andersen, Joakim Mæhle og så selvfølgelig Mathias "Zanka" Jørgensen highlightet i søgemaskinerne i dag, for med et EM (håber vi!) i forruden er det nu, eller senest til januar, man skal spille.

Ed Woodward og Manchester United
Fy for pokker, Manchester United.
Og fy for pokker, direktør og ultimativt transferansvarlig, Ed Woodward.
1-6 mod Tottenham søndag aften highlightede, hvor svært den nuværende Manchester United-trup har det, for tredjepladsen i sidste sæson var på flere måder en overpræstation og ser indtil videre ikke ud til at blive matchet efter en sæsonstart med hjemmebanenederlag til Crystal Palace og Tottenham og en heldig sejr over Brighton.

Skal Edinson Cavani være angrebsreserve, betaler man kassen for Jadon Sancho, hvilket immervæk vil åbne for flere gode offensive muligheder, og kan man virkelig leve uden en ordentlig fast makker i forsvaret til Harry Maguire, der lige nu har rigeligt at gøre med selv at holde hovedet oven vande?

Det er svære tider, igen, i Manchester United, og spotlightet er rettet ubønhørligt mod direktør Ed Woodward, som ikke fik sikret de forstærkninger i tide, der åbenlyst for de fleste var brug for. Det er ganske enkelt problematisk, at det varmeste navn sammen med Cavani på rygtebørsen lige nu er Ousmane Dembélé, der virker som en vanvittig tilgang med den skadeshistorik.

Josep Bartomeu og FC Barcelona
FC Barcelona har været, ikke i orkanens øje men i orkanen, hele dette transfervindue, og selvom Lionel Messi og præsident Josep Bartomeus dårlige forhold har været en af de største historier i fodboldverdenen i 2020, er præsidenten og FC Barcelona næsten sluppet nådigt i pressedækningen i forhold, hvor vildt det har været.

For salget af Arthur til Juventus og købt af Miralem Pjanic samme sted er først og fremmest én stor regnskabsteknisk manøvre, fordi salg (omkring 550 millioner kroner for Arthur) kan bogføres omgående, mens køb (omkring 450 millioner kroner for Pjanic) kan bogføres over afskrivningsperioden, som er Pjanic' kontraktperiode på fire år.

Det er giftigt, at en klub som FC Barcelona er i så store økonomiske vanskeligheder, at man er tvunget til at forære Luis Suárez, Arturo Vidal og Ivan Rakitic væk for ingenting eller for symbolske beløb, og det skal blive interessant at se, om der kommer yderligere manøvrer i dag, hvor Ousmane Dembélé igen forbindes med et skifte til Manchester United.

Investeringsselskaber og agenter, der lever af transfers
Hvor stort har transfervinduet egentlig været, når røgen letter i de kommende dage?
Hvor hårdt ramte coronavirussen transfersummer, agenthonorarer og lønninger?
Der er en hel industri, der lever ved siden af fodboldens transfermarked, hvad end det er agenter, medier eller investeringsselskaber, der lever af at levere de lån til klubskifter, klubberne foretager men ikke altid har råd til her og nu.

Læs også:Avis: FCM har mistet tålmodigheden med Sory Kaba

Læs også:Ståle lufter forventningerne til transfervinduets sidste dag

Læs også:Ole Gunnar Solakjær tager ansvaret for Manchester United-nedsmeltning