Video : Tipsbladet
Superliga

Transfers: Han bør være FCMs førsteprioritet

ANALYSE: Sjældent har en enkelt spiller vendt så meget på hovedet i en Superliga-guldkamp i nyere tid. Ham skal FCM holde på, selvom det bliver svært.

Menneskeligt forstod jeg i den grad aftalen.

Ja, jeg havde selv efterlyst den og lignende aftaler for udenlandske spillere, der ikke vil risikere at blive trukket rundt i managen og sendt i byen med budskaber og signaler, spillerne overhovedet ikke kan eller skal støtte.

Men jeg troede ærlig talt ikke, at Anders Dreyers midlertidige skifte til FC Midtjylland ville få nogen større effekt på slutfacit i Superligaen, dels fordi FCK  var så langt foran i tabellen, dels fordi man altså ikke per automatik kan ankomme midt i en halvsæson og gøre en stor forskel, som det var tilfældet med Anders Dreyer.

Læg dertil, at der ikke var skyggen af normalitet over Dreyers skifte væk fra russisk fodbold, hvor klubben syntes, eller i det mindste måtte signalere over for resten af Rusland, at man ikke havde nogen lyst til at miste spillere, og at der ikke var noget at komme efter i forhold til det rimelige i at lade udenlandske spillere fortsætte i Rusland.

Men Anders Dreyer har været fabelagtig for FC Midtjylland.

Fem mål og to assists er det korte facit af Dreyers retur til FC Midtjylland.

Det lidt længere er, at FC Midtjylland har haft enorm gavn af Anders Dreyers bevægelighed, blik for rummene og med- og modspilleres bevægelser og muligheder.

Man har fået en forward, der komplimenterer Evander, og som har gjort FC Midtjylland langt bedre offensivt, end man var i februar og marts.

FC Midtjylland trækker modstanderne ud af facon, som det alt for sjældent lykkedes fra november til marts, og der har Anders Dreyer været en vigtig katalysator.

Så vigtig, at FC Midtjylland skal strække sig meget langt for at holde på ham i det transfervindue, der lige straks åbner, og hvor positioneringen allerede er benhård fra klubber, spillere og agenter.

Det er mildest talt en usikker situation, Anders Dreyer og hans russiske klub Rubin Kazan befinder sig på transfermarkedet. Og dermed også usikker for FC Midtjylland.

Som Ekstra Bladet har beskrevet det, er Rubin Kazan desperat efter at få penge i kassen, og skylder i øvrigt halvdelen af de omtrent 50 millioner kroner, de betalte FC Midtjylland i august sidste år, på de sidste afdrag.

Dertil kan vi lægge, at situationen grundlæggende er dybt usikker for spillerne til sommer.

Skal de igen udlejes midlertidigt, måske lidt længere end tre måneder, hvis de vil?

Ender de med at få muligheden for at blive fritstillet helt, som den internationale spillerorganisation FIFPro har foreslået?

Eller skal de sælges i et kaotisk forløb, hvis de vil ud af Rusland, og hvor UEFA og FIFA angler efter at få normalisering så snart som muligt, hvilket kan være om overraskende kort tid?

Vi bliver måske klogere på onsdag, hvor der er kongres i UEFA, og hvor emnet Rusland ikke kan undgå at komme på banen, hvor ubekvemt det end er for fodboldpolitikerne.

Men som Anders Dreyer spiller nu, skal FC Midtjylland gøre alt, man overhovedet kan for at holde på ham.

Det kunne meget vel vise sig at være umuligt, når Dreyer er så god, at udenlandske klubber umuligt kan overse ham, men forsøget skal gøres.

Jeg har ingen idé om, hvem der bliver kåret som mester om 13 dage.

Men jeg ved, Anders Dreyer har været kraftigt medvirkende til at få FC Midtjylland tilbage i guldkampen, potentielt hjælper klubben til et DM og kan booste chancen for endnu en tur i Champions League til efteråret.

Og det er værd at bruge kræfter på, uanset at chancen muligvis er forsvindende lille.