Video : Tipsbladet
Superliga

Trods transfer-fejl: Sådan har PC genrejst FCK

ANALYSE: Indkøbene er bestemt ikke fejlfri, men FC København er blevet genrejst i Peter Christiansens tre år i klubben.

Det sidste indtryk er ofte det, der bliver hængende.

Og selv om FCK lukkede med uafgjort mod FC Nordsjælland og en sejr over Randers FC i en kamp, der aldrig burde være blevet til og bør nedlægges her og nu, er sidste indtryk for Peter Christiansen i FC København naturligvis ikke glæde over en tredjeplads og en Conference League-plads men dyb skuffelse over det missede mesterskab.

På målstregen faldt FC København, da de fleste af os troede, de ville sætte trumf på mod FC Midtjylland efter at have vundet på Brøndby Stadion, og den har Peter Christiansen og cheftræner Jacob Neestrup hovedansvaret for.

Se Tipsbladets store gennemgang af PC's handler i FCK

Men i den kommende sæson er FC København igen klar favorit til mesterskabet, truppen har flere yngre spillere, der de kommende transfervinduer kan sælges, og selv om de sidste tre år bestemt ikke har været fejlfri, er FC København tilbage på toppen af Superligaen.

Det fungerede
Peter Christiansen begyndte i en svær position i FC København, der var blevet treer i Superligaen i foråret 2021 og på det tidspunkt spiller for spiller havde en svagere trup end det seneste årtis store rival FC Midtjylland, mens man kunne se ærkerivalen Brøndby IF vinde mesterskabet.

FCK havde det ældste hold i Superligaen i den sæson, og den sportslige ledelse havde besluttet sig for at spille en mere åben spillestil med mere fokus på boldbesiddende spil og gennembrudsspil med flere spillere på banen ad gangen med klart størst evner i det offensive spil, hvilket så også kostede nogle procent på den defensive duelstyrke og organisation.

Det gav et hav af udskiftninger i truppen i 2021 og 2022, hvor Peter Christiansen og den sportslige ledelse til gengæld fandt Kamil Grabara og Kevin Diks (fra PC's tid i AGF), Viktor Claesson, returer for Denis Vavro og Mohamed Daramy, og aftaler med de fortrinlige boldspillere Mohamed Elyounoussi og Elias Achouri samt flere habile støttespillere.

Og så åbnede PC's FC København i den grad for de talenter, man i årevis havde spottet og udviklet i ungdomsafdelingen med Sune Smith-Nielsen som ansvarlig og tidligere teknisk direktør Johan Lange og manager Ståle Solbakken som initiativtagere til en storstilet ungdomssatsning.

Victor Kristiansen, Hákon Haraldsson, Elias Jelert, William Clem, Orri Óskarsson og Roony Bardghji kom ind og blev vigtige førsteholdsspillere, mens andre har bidraget og sandsynligvis får et gennembrud i den kommende sæson.

Det tangerer historie-forfalskning ikke at se, at Jonas Wind og Mohamed Daramy allerede var brudt igennem og blev solgt flot af Peter Christiansen efter deres gode præstationer i Superligaen og Europa, men det er en af PC's største bedrifter, at han i samarbejde med ungdomsafdelingen og cheftrænerne Jess Thorup og Jacob Neestrup fik de unge langt mere i spil og bragt gennemsnitsalderen ned, så FCK i endnu højere grad kan sælge spillere.

Og endelig fungerede den store satsning, det var at skrue spillerbudgettet markant i vejret i jagten på at komme i Champions League, efter man fik hevet Superliga-tronen tilbage.

Efter års tøven gav ejerkredsen efter Lars Seier Christensens store opkøb i 2019 grønt lys, og de højere lønninger og transfers kastede sammen med ungdommens succes to Champions League-gruppespil af sig, naturligvis med efteråret 2023 som et fænomenalt højdepunkt med medrivende sejre over Manchester United og Galatasaray efterfulgt af to Manchester City-ottendedelsfinaler som flødeskummet oven på kagen.

Resultaterne og den sportslige position, FCK befinder sig i nu ved Peter Christiansens skifte til Wolfsburg, er milevidt bedre, end det han overtog ved sin tiltrædelse i april 2021.

Det fungerede ikke
Før FC København kom i Champions League med to gode resultater mod Trabzonspor i playoffen i slut-august 2022 var der stor skepsis omkring Peter Christiansens rekruttering af nye spillere, og det var helt rimeligt.

Især januar-transfervinduet i 2022 står fortsat og blinker rødt med et hamrende dyrt køb af Akinkunmi Amoo i Hammarby og dyre aftaler med Khouma Babacar og Mamoudou Karamoko samt den korte kontrakt til Nicolai Jørgensen.

Sommeren inden var der kommet flere spillere til, der ikke var handlet til startopstillingen men sandelig heller ikke gjorde noget videre indtryk, og selv om alle signaler lyste grønt på rekordkøbet af Andreas Cornelius i august 2022, har det jo ikke på nogen som helst måde fungeret efter 'Corners' skadesmareridt.

De indkøbsansvarlige i Manchester City, Real Madrid og Red Bull vil også fortælle, at der uundgåeligt er mange indkøb, der aldrig slår til eller højst bliver middelmådige.

Læs Tipsbladets store gennemgang af FCK's transfers under Peter Christiansen her

Men for hver Kamil Grabara har der været halvanden Khouma Babacar eller et manglende indkøb (manglende stopper og central midtbanespiller sidste sommer springer i øjnene nu), hvilket er med til at forklare, at det ikke blev til tre ud af tre mulige mesterskaber.

I vores gennemgang er 14 handler under middel, seks i middel og ni over middel, og det vil FC København med statsgaranti meget gerne gøre bedre de næste år, hvilket da også bliver nemmere efter den oprydning, Peter Christiansen stod for.

Fremadrettet bliver det også interessant at følge, hvordan FC København håndteret gruppen på 11 spillere mellem 29 og 32 år, der alle har mellem 1 og 3 år tilbage af kontrakten.

På et hold, der skal vinde her og nu, er det fuldstændig naturligt og ønskeligt at have veteraner, men FC København risikerer at udvikle en slagside a la 2019-2021 med seks spillere i alderen 25 til 28  år mod så relativt mange spillere omkring eller over 30 år.

I det lys giver det for eksempel god mening, at FCK ikke også holdt på alderspræsidenten Peter Ankersen, som mange FCK-fans efterlyste, men i stedet lod ham gå til FC Nordsjælland.

Salgene
Endelig giver det ikke mening at se på Peter Christiansens tid i FC København uden at se nærmere på spillersalgene.

Uden videresalgsklausuler og præstationsklausuler har FC København bogført spillersalg for 600 millioner kroner i 2021, 2022 og 2023, hvilket ikke er så langt fra indtægter fra to uhyre profitable gruppespil i Champions League.

De to tidligere FCK'ere Rasmus Højlund (til venstre) og Victor Kristiansen i den danske EM-lejr i Tyskland. Foto: Alamy

Det er voldsomme beløb, Peter Christiansen har solgt for, og rent finansielt har der fint været plads til de skæverter, der er slået på indkøbssiden, især når det har kastet to mesterskaber og ture i Champions League af sig.

Tilbage står tre år, der efterlader afløseren og FC Københavns ledelse med opgaver, der skal løses, og frem for alt en god base at arbejde ud fra, der gør FCK til klar favorit til mesterskab i de kommende år, hvis ellers ejerkredsen holder sig fra at tro, man kan spare nogle relativt beskedne millionbeløb men i stedet bevarer den konkurrencefordel, man lige nu har uanset det dårlige slutspil i april og maj.

Det er ikke så mærkeligt endda, at FC Københavns ledere og ledelse i disse dage bestormes af kandidater fra små og især store fodboldlande, der godt kunne tænke sig jobbet efter 'PC'.