Video : Tipsbladet
Benelux

- Usædvanligt, at vi er otte danskere hos os

Otte danskere spiller i FC Utrecht, men udenfor kridtstregerne er klubben også dansk. Jannik Nielsen er scout koordinater i den hollandske klub, og han tager dig med ind i et tidskrævende job, hvor han hvert år ser et hav af fodboldkampe. Det kan du læse om i dette store interview til Tipsbladet.

Niklas Vesterlund, Jeppe Okkels og Andreas Dithmer har alle tre det til fælles, at de har dansk pas, og netop er skiftet til hollandske FC Utrecht.

De tilslutter sig en i forvejen stor danskerkoloni, som nu tæller otte spillere. Silas Andersen, Emil Rohd og Tobias Augustinus-Jensen spiller på Jong Utrecht, mens Oscar Fraulo og Victor Jensen er en del af førsteholdet.

Men det er ikke kun på banen, at FC Utrecht er rød og hvid. Det er de også udenfor kridtstregerne.

I rollen som scout koordinater går 44-årige Jannik Nielsen på arbejde i FC Utrecht. Det er et job, der byder på lidt af hvert, da han ofte er ude at se kampe rundt omkring i Europa.

Det fortæller han til Tipsbladet.

- Du skal hele tiden bygge på din database, så du tager nogle gange ud og ser kampe, hvor du ikke på forhånd ved, hvad der kommer til at ske. Men nu har jeg været i gamet i en del tid, så der kender man de forskellige hold. Men nogle gange sker der alligevel nogle ting, som man ikke har holdt så meget øje med. Så vi kan ikke bare læne os tilbage, og det gælder i alle de lande, som vi opererer i.

Efter et transfervindue vil man typisk se så mange kampe, som overhovedet muligt for at udbygge databasen, forklarer Jannik Nielsen. Men det gælder kun i et par måneder, før man syner mulige emner op mod transfervinduets åbning.

- Når vi bevæger os tættere på vinduet, bliver det mere specifikt. Her rejser vi ud for at se de spillere, som vi har identificeret til de positioner, som vi gerne skal have dækket ind i et transfervindue.

Har man en facitliste, når man tager ud for at se en spiller live?

- I vores strategi prøver vi at hente spillere, som ikke er over 25 år, medmindre det er hollandske spillere, som kan komme ind og være kulturbærere. Vi prøver at hente unge spillere, hvor der er noget videresalgspotentiale. Det betyder også, at du bliver nødt til at notere, hvor de står henne, så man hele tiden kan følge deres udvikling.

- Lige så snart noget tricker en, går man hjem og laver rapporten, og så ser man måske en fem-seks kampe med den pågældende spiller for at finde ud af, om det jeg så, også passer. Var det kun en enkelt kamp, eller er det en tendens, som ser spændende ud?

Hvor langt er der så fra, at du ser en spændende spiller, til der rent faktisk sker en transfer?

- Det er et godt spørgsmål. Nogen gange kan det vare to år, og andre gange kan det vare to måneder. Nogle gange kan man gå hjem og fortælle, at der er en spiller, som vi skal rykke på lige med det samme. Andre gange kan der være forskellige omstændigheder, der gør, at vi af flere årsager ikke kan rykke på det lige nu. Det kan være noget kontraktuelt, økonomi, position eller niveau.

Hvor stor en stemme har du i en mulig transfer hos jer?

- Jeg har en stemme, det er klart. I sidste ende er beslutningen noget, vi træffer i fællesskab. Jeg sidder med langt hen ad vejen, hvor jeg blandt andet indhenter referencer, da jeg har et netværk. Der bliver lyttet, og min stemme har en værdi, fordi jeg også har været her i lang tid og kender klubben. Men det vil også være forkert at sige, at det er på grund af mig, at de her spillere er kommet til. Det er noget, vi gør i fællesskab.

Artiklen fortsætter efter billedet...


Danskerduoen Oscar Fraulo og Victor Jensen jubler over en scoring mod Heracles (Foto: Imago).

"Min måde at se fodbold på er ændret"
Lige nu er seks danskere på kontrakt i FC Utrecht, mens to er lejespillere. De mange danskere er dog mere et udslag af tilfældighed, end det er en bevist strategi fra den sportslige ledelse i klubben.

- Vi har Danmark som et af de lande, vi holder meget øje med, og så er jeg selvfølgelig dansker og følger ekstra meget med der. Derfor er det naturligt, at der kan være danskere hos os. At vi lige nu har otte, er usædvanligt. Som klub har vi en ambition om, at stammen skal være hollandsk, hvilket den også er.

Tidligere har Michael Silberbauer været cheftræner, mens Simon Makienok og David Jensen har været på kontrakt i FC Utrecht, men det er ikke mængden af danske transfers, som udgør en god dag for Jannik Nielsen.

- Det er meget forskelligt, men for mig handler det om at holde øje med, om der er nogle spillere, som kunne være interessante for os. Det er sådan noget, der tricker mig, når jeg går på arbejde.

Hvordan oplever du konkurrencen klubberne imellem om det næste store talent?

- Vi oplever, at konkurrencen om talenter bliver større og større. Det er også derfor, at du nogen gange skal rykke meget, meget hurtigt. Det øger også risikoen for, at det ikke bliver til noget alligevel, fordi beslutningen skal tages så hurtigt. Vi har en fin platform, så der er en masse spillere, der gerne vil til Holland. Men der er også et spørgsmål om økonomi, hvor vi måske ikke helt er der, hvor vi kan tiltrække alle spillere, fordi pengene er blevet så store. For os handler det ekstremt meget om timing, og at spilleren og baglandet ser os som et godt skridt.

Har jobbet ændret din måde at se fodbold på?

- Ja, det har det bestemt. Men det er meget individuelt. Folk gør det på deres egen måde, så det handler om, hvordan du ser på tingene og få identificeret det interessante, når du er ude og se kampe, siger Jannik Nielsen og tilføjer:

- Hvis nu jeg snakker med vores træner efter en kamp, så kan han jo spørge, om jeg lagde mærke til presset, eller hvordan de overbefolkede et bestemt område? Så siger jeg: "Næ, det gjorde jeg faktisk ikke." Du er bare i en anden zone. Der findes så også andre, som godt kan de ting. Det er meget individuelt fra scout til scout.

Jannik Nielsen startede som international scout i FC Utrecht i 2019, og er altså nu scout koordinater frem til sommeren 2026, som hans nuværende kontrakt løber frem til. Han har tidligere været ungdomsscout i Brøndby og ungdomstræner i Danmark, indtil jobbet i Holland lokkede ham på udlandseventyr.