• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Bundesliga Nicolai Lisberg

Afgjorde derby for 83.000 tilskuere: Så vildt

Foto: Getty Images

Lørdagens Reviederby er nummer 99 af slagsen i Bundesligaen. Og det der begyndte som en yderst venskabelig rivalisering har siden udviklet sig til Tysklands største derby, med hunde, løver, tårer og drama.

Af Nicolai Lisberg

- Stemningen op til et Revierderby var altid ekstraordinær. Det begyndte som regel om mandagen, og så blev det bare bygget op i løbet af ugen og frem til lørdag. For os spillere var det en af de rigtig sjove kampe, og for fansene betyder det alt. Det er næsten lige meget, hvor du ligger henne i tabellen, bare man ligger over eller slår Dortmund. Det handler om håneretten, siger den tidligere Schalke-spiller Ebbe Sand til Tipsbladet.

I dag er Revierderbyet berømt og berygtet for sin indædte rivalitet, men sådan har det ikke altid været.

Da Schalke og Dortmund den 3. maj 1925 mødtes for første gang i historien, endte det med en Schalke sejr. Sådan var det ofte i de år, hvor Schalke hurtigt udviklede sig til at være Tysklands bedste hold, mens Dortmund blot så til. Forskellen mellem de to klubber var faktisk så stor, at Schalkes spillere blev modtaget som helte, efter klubben havde vundet sit første tyske mesterskab i 1934. Flere tusinde Dortmund-tilhængere mødte kort tid efter op på banegården for at tage godt imod Schalkes nykårede mestre, og de eskortere dem ligefrem til rådhuset, hvor Schalkes spillere indskrev sig i byens gæstebog.

Siden da er rivaliteten blevet langt mere hadsk, i takt med at Dortmund kom op på siden af Schalke rent sportsligt, og også overgik dem. I 1969 stormede Schalkes fans Dortmunds hjemmebane, efter de have bragt sig foran i en kamp. For at få fansene væk fra banen slap politiet hundene løs, men en af de mange schæferhunde bed i stedet Schalke-spiller Friedel Rausch i den ene balle. Da udskiftninger ikke var tilladt på det tidspunkt, måtte han tage en sprøjte og så ellers spille kampen færdig.

Det optrin var selvfølgelig ikke glemt, da de to mandskaber senere på sæsonen  mødtes i Schalke. Her havde klubben fra Gelsenkirchen lejet fire løver fra en nærliggende zoo til at følge Dortmunds spillere på banen for at intimidere dem,

Ebbe Sand med hovedrolle
Grundet den store rivalitet kaldes Revierderbyet også for die Mutter aller Derbys – alle derbys moder.  Og en sejr mod tavlerne kan ligefrem redde en hel sæson. Som i 2007, da Schalke med en sejr i Dortmund kunne spille sig snublende nær klubbens første Bundesligatitel, kun for at tabe 2-0 til et ellers dårligt spillende Dortmund hold i den sæson.

For at gnide ekstra salt i såret valgte  Dortmund-spillerne Christoph Metzelder, Sebastian Kehl og Roman Weidenfeller at trykke T-shirts med teksten Meister der Herzenbrecher (Mestre i at knuse hjerter, red), mens enkelte Dortmund-fans lejede et fly og fløj over Gelsenkirchen med et banner hængende bagved med en påmindelse om, at Schalke endnu aldrig havde vundet Bundesligaen.
I 2019 var det så Schalke, der fik hævn, da de med en 4-2-sejr i Dortmund de facto sørgede for, at de sort-gule lige akkurat kun blev nummer to i den sæson, og så var Schalkes egen 14. plads i den sæson næsten glemt.

Den nu tidligere Dortmund sportsdirektør Michael Zorc har med 26 optrædener rekorden for flest optrædener i Revierderbys,, men der har bestemt også været danske hovedrolleindehavere gennem tiderne. Som da Schalke ude mødte Dortmund den 30. januar 2004 og kunne rejse hjem med en 1-0 sejr i bagagen på et mål scoret i sidste minut

- Det var en helt crazy kamp. Frank Rost (Schalkes målmand, red) reddede to straffespark, og der var også to røde kort i kampen. Jeg sad på bænken til at begynde med, hvilket heldigvis var første og eneste gang i et derby.

- Jeg kan huske, at jeg havde været inde i en scoringskrise, og jeg havde ikke scoret i hele efteråret. men det var ventetiden værd. For at komme ind i sådan en kamp, og så score i det sidste minut skabte en vild forløsning hos mig og hos fansene. Det var helt vildt at afgøre kampen på deres bane foran 83.000 tilskuere og så fejre det med vores tilskuere, som var de eneste, man kunne høre efter kampen.

Ebbe Sand nåede i alt at spille 15 Revierderbys med 6 sejre, 8 uafgjorte og blot et enkelt nederlag.

DU KAN KØBE TIPSBLADET SAMMEN MED EKSTRA BLADET FREDAG 16. SEPTEMBER.

FÅ HISTORIERNE OM:

- Albert Capellas' planer for en revolution i FC Midtjylland

- En bøn til DBU om at presse FIFA og tage migrantarbejdernes dårlige forhold alvorligt

- Schalke 04's lille comeback som storklub forud for Revierderbyet mod Borussia Dortmund

- Chelseas ny ejer Todd Boehly, og hvor han mon vil have Chelsea hen.