• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Bundesliga Victor Risager

- Bo Svensson er ikke fyringstruet, men…

Foto: Getty Images

Mainz 05 er kommet katastrofalt fra land i den nye sæson, men Bo Svensson er ikke fyringstruet i den tyske klub. Det vurderer Kicker-journalist, der dækker Mainz tæt.

Af Victor Risager

Nul sejre, en uafgjort, fire nederlag og en aktuel sidsteplads i Bundesligaen.

Det er facit for Bo Svensson og Mainz 05 i indeværende sæson, og kriselamperne er efterhånden begyndt at blinke på højtryk i den tyske klub. Det til trods er alle signaler fra Mainz-ledelsen, at den danske cheftræner sidder helt og aldeles sikkert i sædet.

Og selvom der er en populær joke i fodboldverdenen om, at en cheftræners fyring så godt som cementeres, når han fredes af klubledelsen, er der ikke tale om tomme løfter fra Mainz 05.

Det vurderer Thiemo Müller, der dækker klubben for magasinet Kicker.

- Det er for tidligt. Det er slet ikke aktuelt at fyre Bo Svensson, så vidt jeg kan forstå, selv hvis de taber mod Bayer Leverkusen lørdag, fastslår Müller over for Tipsbladet.

Han tilføjer dog et “men”.

- Der er dog et problem med ham, og det er, at klubben ville forlænge med ham i sommer, mens han ville vente. Nu står kontrakten til at udløbe til sommer, så det er måske hans sidste år i klubben, og ingen ved, hvad han vil beslutte sig for. Måske er det noget, der kan få klubben til at reagere, og som gør det nemmere for dem at overveje et trænerskifte på et tidspunkt, siger Müller og tilføjer, at julepausen ville være et oplagt tidspunkt, hvis parterne vil gå hver til sit.

Et ikon
Der er dog også flere ting, der taler mod en fyring.

Bo Svensson, 44 år, blev cheftræner i Mainz 05 i januar 2021, hvor klubben var i en miserabel situation. Alle havde afskrevet klubben og var sikre på, at de ville rykke ud af Bundesligaen. Men med et stærkt forår fik Svensson mod alle odds reddet klubben, og siden har man haft en opadgående formkurve.

Derudover har danskeren en fortid som spiller i klubben, og han er derfor - trods den aktuelle krise - en ekstremt vellidt skikkelse i den tyske by.

- Han er vildt populær. Helt klart. Han reddede Mainz, da han kom for et par år siden, hvor ingen troede på overlevelse. Det blev bedre den næste sæson og bedre den næste sæson igen. Der har været en god udvikling, og det er først og fremmest hans fortjeneste. Han har også et tæt bånd til klubben og byen, så han er et idol i Mainz, siger Thiemo Müller og sammenligner ham med Jürgen Klopp, der er en legende i Mainz:

- Han er ikke på Jürgen Klopps niveau endnu, men alle mener, at hvis han bliver, kan han blive “den nye Jürgen Klopp” for Mainz. Jeg tror ikke, fansene vil råbe “Bo has to go” eller noget, hvis de taber til Bayer Leverkusen lørdag. Jeg tror, han har fuld støtte som træner og person.

- Det kan selvfølgelig gå den gale vej, hvis de taber og taber og taber, men det er slet ikke tilfældet endnu.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Foto: Getty Images

Skader og ingen selvtillid
Men hvis det ikke er Bo Svenssons skyld, hvad er så årsagen til den skrækkelige sæsonstart?

- Først og fremmest er det en kæmpe overraskelse, fordi Mainz var virkelig glade for deres transfers i sommer. Det var spillere, som Bo Svensson ville have, og som skulle passe til spillestilen. Faktisk var følelsen før sæsonen, at det var et bedre hold end de seneste år, så det er en overraskelse.

- Men der er problemer med skader. Mange, mange spillere har problemer med skader. Spørgsmålet er, om det er uheld, eller om der er noget, der går galt med fysioterapeuterne, lægerne og træningen. Det kan vi ikke svare på lige nu, men det er et spørgsmål, der stilles.

- Det er situationen, og det er en krise, fordi selvtilliden falder og falder. Det har Bo Svensson også sagt. Der mangler selvtillid, og de taber kampe, så det er bare en dårlig spiral, lyder det fra Mainz-journalisten.

- Der er også kritikere, der mener, at det er for nemt at læse Bo Svenssons hold, og at der mangler en plan B. Det er måske ikke helt forkert, men på den anden side har de spillet sådan her i to år med fin succes.

Mainz 05 skal forsøge at komme tilbage på sporet lørdag, når mandskabet møder Bundesliga-topholdet Bayer Leverkusen på hjemmebane. Derefter venter et udebaneopgør mod Borussia Mönchengladbach og et hjemmebaneopgør mod Bayern München.