Video : Tipsbladet
EM

Eriksen kan skrive historie: Tænkte bare 'wauw'

Tirsdag kan Christian Eriksen snuppe landskampsrekorden, hvis Simon Kjær ikke kommer i aktion. Tipsbladet har talt med den tidligere landstræner Morten Olsen om fynboens store udvikling på landsholdet, og han roser Eriksen i store vendinger.

133 kampe.

Christian Eriksen kan skrive en stor skalp på cv’et i tirsdagens vitale EM-opgør mod Serbien. Han kan nemlig snuppe landskampsrekorden med sin kamp nummer 133, hvis Simon Kjær ikke kommer i aktion.

Eriksen kan se tilbage på en lang landsholdskarriere, og det hele startede i en testkamp mod Østrig i 2010 som 18-årig under Morten Olsens ledelse.

Hans ambitioner lyste ud af ham.

Morten Olsen
Tidligere landstræner

Tipsbladet har talt med den tidligere danske landstræner om fynboens store indvirkning på det danske landshold.

Olsen husker tydeligt, at Eriksen gav landstræneren en wow-effekt ved første øjekast.

- Det var forholdsvist hurtigt. Jeg så ham første gang med vores U17-hold i Nakskov mod Frankrig mod de fysiske, franske spillere. Der kunne man se, at her havde vi med et helt specielt talent at gøre grundet hans teknik. Han kunne gøre sig mod fysisk stærkere spillere end ham.

- Han kom til Ajax i 2010, og vi tog ham med som den sidste udtagne spillere til slutrunden samme år i Sydafrika. Det lå i baghovedet, at på trods af, at han var 18 år og ikke havde spillet så mange kampe i Ajax, havde han den der wow-effekt. Alle kunne se, at det var en god fodboldspiller. 

- Så jeg tænkte, at på et tidspunkt ville han blive dominerende på det danske landshold. Han var fremtiden. Det ville gøre godt for landsholdet og ham selv. Han fik jo også minutter i slutrunden, siger Morten Olsen til Tipsbladet.

Den tidligere landstræner mener, at det er stort, at Eriksen kan sikre sig landskampsrekorden.

- Det er jo fantastisk. Hvis man ser på, hvilke klubber han har spillet i, det er jo det vigtigste. Han blev bedre og bedre, og han kom til Ajax, der udklækker talenter. Han har taget nogle gode skridt.

- Tottenham er også et hold, der spiller teknisk fodbold. Nu er han kommet til United, og han er kommet bagfra med de problemer, som han havde i slutrunden i 2021. Han er kommet tilbage. Han har spillet mange gode landskampe. Det, som jeg synes, mangler en lille smule hos Eriksen - man kan se, når han har været med til slutrunder, at han er en god fodboldspiller. At han kan få den slutrunde, hvor man virkelig kan se hans kvaliteter, håber jeg bliver denne. Han har topkvaliteter.

Olsen mener, at et tårnhøjt ambitionsniveau har båret Eriksens langt i karrieren.

- Christian var en af de første, der kom ind på træningsbanen, og han var en af de sidste, der gik. Det lyste ud af, at han ikke var en vigtig spiller, der bare trænede, og så snart træneren fløjtede af, så løb han ind. ‘Nej, sådan er han ikke’.

- Mens de andre var væk, så tog han nogle frispark eller spurgte trænere om speciel teknisk træning. Hans ambitioner lyste ud af ham. Han har ikke været skadet, og det hjælper også.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses Morten Olsen og Christian Eriksen, da Olsen overrakte Eriksen prisen som årets U17-talent i 2008. Foto: Alamy

Vild psyke
Nogle vil mene, at det er et nærmere mirakel, at Christian Eriksen er kommet tilbage på landsholdet efter hjertestoppet under EM i 2021. Eriksen er dog lavet af noget helt specielt, mener Olsen.

- Det er fantastisk for ham selv og andre. Han har også en mentalitet til at komme tilbage. Jeg tror, at folk med lidt anden psyke end Christian, ville have tænkt sig om to gange.

- Han elsker jo fodbold, og det gør han stadig. Det lyser ud af ham. Han vil være med hver gang, hvis det er muligt.

Hvor længe Eriksen kan gøre sig gældende på landsholdet, har Morten Olsen svært ved at spå om.

- 32 år er jo ingen alder. Det er også et spørgsmål om held, at han ikke får nogle store skader, som gør, at man må stoppe, eller kan spille den slags fodbold, som man kunne før. Udover dét er det kun op til spilleren selv.

- Christian vil ikke være tilfreds, hvis han bare spiller. Han vil altid drive til det ypperste med landsholdsfodbold. Den dag, hvor han ikke brænder for det, vil han holde op, siger Morten Olsen til Tipsbladet.

Danmark møder Serbien tirsdag klokken 21.

74-årige Morten Olsen var dansk landstræner fra 2000 til 2015.