Video : Tipsbladet
EM

Thomas Gravesen vil have ny dansk landstræner

Kasper Hjulmand har haft sin chance som Danmarks landstræner. Sådan lyder det fra Tipsbladets EM-ekspert Thomas Gravesen, der nu gerne vil have en ny dansk landstræner.

Kasper Hjulmand bør ikke fortsætte som Danmarks landstræner. 

Sådan lyder dommen fra Thomas Gravesen efter Danmarks EM-exit mod Tyskland i lørdags. 

- Jeg synes, at Kasper Hjulmand har haft chancen nu, med tre slutrunder. Det er for mig nok til at kunne sige, at jeg ikke synes, at det skal være Kasper Hjulmand, som skal være vores landstræner, hvis man kigger fremad, siger Thomas Gravesen og fortsætter:

- Jeg vil gerne komme med en kommentar til, hvorfor jeg ikke synes, at Hjulmand skal være den danske A-landstræner. Det synes jeg ikke, at han skal, på grund af den måde, de seneste tre slutrunder er blevet kørt på. Vi så i ‘21, hvad det danske landshold kan med lidt mod og lidt held. Og vi så i Qatar og i Tyskland, hvad det danske landshold også kan, hvis man ikke tør at stå ved det, man vil.

Tipsbladets EM-ekspert hæfter sig især ved Simon Kjærs rolle under EM, hvor Danmarks kaptajn fik nul minutter. 

- En af de ting, jeg lægger meget mærke til, er at Hjulmand siger: ‘Simon Kjær er meget vigtig for vores hold og vores spil’. Efter slutrunden går Simon Kjær ud og siger: ‘Jeg er klar’. ‘Hvorfor spiller du så ikke?’ bliver han så spurgt. ‘Det må I snakke med Kasper om’, svarer han. For mig er det et tydeligt signal om, at der er noget galt, siger Thomas Gravesen og fortsætter:

- Hvorfor skal anføreren ikke spille, hvis han er så vigtig, at han bliver taget med til en slutrunde? Skal han så bare være pauseklovn ude bagved, og bare stå og kigge? Hvad er meningen med det? Hvad er meningen med, at man ikke tager en Matt O’Riley og en Nicolai Vallys med, når en Mathias Jensen slet ikke engang er sendt til opvarmning én eneste gang?

- Vi kan ikke score mål, og alligevel vælger vi at se bort fra to spillere, som har lavet masser af mål og assister i deres respektive turneringer. Dem tager man ikke med, men man tager en med, som man slet ikke giver chancen.

Jeg synes, at Kasper Hjulmand har haft chancen nu, med tre slutrunder. Det er for mig nok til at kunne sige, at jeg ikke synes, at det skal være Kasper Hjulmand, som skal være vores landstræner, hvis man kigger fremad.

Thomas Gravesen
Tipsbladets EM-ekspert

Peter Møller skal være mere selvkritisk
Efter nederlaget til Tyskland blev Kasper Hjulmand spurgt, om han fortsætter som landstræner, og her pegede han på, at han har en kontrakt frem til 2026, og at han nu skal lave en grundig EM-evaluering sammen med DBU.

Allerede to dage senere var Peter Møller så gæst i TV 2's EM-studie, hvor DBU's fodbolddirektør udtalte, at der ikke er noget ved landsholdets resultater, der giver anledning til at sætte spørgsmålstegn ved Kasper Hjulmand. Thomas Gravesen har dog fuld tillid til, at DBU kommer til at foretage en grundig evaluering af slutrunden. 

- For det er noget, der er 100 procent nødvendigt. For når man ser på den måde, som slutrunden er gået på, og den måde, som Kasper Hjulmand har præsenteret det danske A-landshold på, så er der grund til, at der skal være evaluering. Der var mange ting, der ikke fungerede. Så selvfølgelig skal der være en evaluering. Og det gælder dem alle sammen.

- Har DBU været stærke nok i deres udtryk? Det gælder helt op fra Peter Møller af. Har de været stærke nok til at favne den her store folkemasse og den her kæmpe store fanskare, der er omkring det danske landshold? Har det danske A-landshold præsenteret sig på den måde, at man har kunnet fange det danske publikum? Det hele skal evalueres, lyder det fra Thomas Gravesen. 

Men det kunne godt lyde som om, at DBU ikke for alvor kommer til at evaluere Kasper Hjulmands rolle, når Peter Møller allerede nu har sagt, at der ikke skal sættes spørgsmålstegn ved landstræneren?

- Det håber jeg ikke, for den udstråling, som Kasper Hjulmand havde under EM, var for mig at se bestemt ikke det, som en dansk landstræner skal være. Der mener jeg helt klart, at Peter Møller skal være meget mere selvkritisk, siger 'Graver' og fortsætter:

- Status efter tre slutrunder er én sejr i ni gruppekampe. To sejre i ottendedelsfinalen og kvartfinalen i EM 2021. Nul sejre i de sidste to slutrunder mod store nationer som Tunesien, Slovenien, Serbien og Australien. Dem slår man ikke. Man har scoret tre mål sammenlagt i de seneste to slutrunder. Så der er rigeligt at tage fat i.

Kasper Hjulmand har haft sin chance som dansk landstræner, mener Thomas Gravesen. Foto: Alamy

Tanken er tom
Ifølge Thomas Gravesen er det den manglende udvikling under Kasper Hjulmand, der er mest bekymrende. 

- Det, jeg synes, er svært, er at Kasper Hjulmand har en kontrakt, der løber to år mere, og Kasper Hjulmand har ikke formået at forny sig i de seneste fire år, hvor han har været landstræner. Det er gået den anden vej, siger Tipsbladets EM-ekspert og fortsætter:

- Han har ikke taget nye spillere med, fordi han bliver ved med at nævne relationer og sådan nogle ting. Så for mig at se er Kasper Hjulmands benzintank tom. Med det mener jeg, at han har haft muligheden at tage det store slag efter Qatar, og lave den store fornyelse af det danske landshold. Det gjorde han ikke. Kasper Hjulmand har to år tilbage af sin kontrakt, og jeg tror bestemt ikke, at han har det, der skal til, for at forny sig og tage nogle nye spillere med.

- Efter Slovenien-kampen går han ud og siger, at det er alle os, der sidder og ser fodbold, der er forkerte på den, fordi hans datablad siger noget andet. Det var meget, meget uforståeligt. Vi sidder alle sammen og ser hundredevis af fodboldkampe. Morten Olsen sagde det meget fint: Man skal være tro mod sig selv. Man skal være tro mod sin egen fodboldfilosofi. Og det er han ikke. For han kom med noget i begyndelsen, som vi alle sammen blev tryllebundet af. Siden EM i 2021 har Kasper Hjulmand været en skygge af sig selv.

Jeg tror, at det er dér, hvor man skal sætte spørgsmålstegn ved DBU: Om de forstår det, der bliver sagt, nemlig at befolkningen bakker op om det danske A-landshold uden spørgsmålstegn. Dér, hvor der bliver sat spørgsmålstegn, det er ved de mennesker, der har ansvaret for, at vi spiller rigtigt, gør de rigtige ting og har en udstråling.

Thomas Gravesen
Tipsbladets EM-ekspert

Efter Tyskland-kampen udtalte Kasper Hjulmand, at landsholdet har 'godt fat i folket i øjeblikket'. På Tipsbladet havde vi en afstemning, hvor flere end 4000 personer har afgivet deres stemmer. Her har 54 procent svaret, at de vil have en ny landstræner. 34 procent siger, at det er på sin plads at sætte spørgsmålstegn ved Kasper Hjulmand. 10 procent siger, at det ikke er på sin plads, fordi resultaterne har været gode. Er der et misforhold mellem DBU's opfattelse af opbakningen, i forhold til hvad virkeligheden er?

- Ja. Jeg tror, at man skal dele den op i to ting. Jeg tror, at befolkningen elsker landsholdet. De elsker det danske A-landshold. Kompromisløst og uden spørgsmålstegn. Befolkningen bakker op, når det danske landshold drager af sted til en slutrunde. Det, som befolkningen så gerne vil se, er spillere, der gør en indsats, og en træner, der tør at stå ved den måde, han har sat sit hold op på. Og det synes jeg, at vi manglede, siger Thomas Gravesen og fortsætter:

- Jeg tror, at det er dér, hvor man skal sætte spørgsmålstegn ved DBU: Om de forstår det, der bliver sagt, nemlig at befolkningen bakker op om det danske A-landshold uden spørgsmålstegn. Dér, hvor der bliver sat spørgsmålstegn, det er ved de mennesker, der har ansvaret for, at vi spiller rigtigt, gør de rigtige ting og har en udstråling. At vi tør sige nogle ting og ikke bare gemmer os bag statistikker og taler ned til befolkningen, som om vi ikke kan forstå. ‘Jamen, det er sådan fodbold er’.

Der er mange forskellige bud på, hvem der skal være Danmarks næste landstræner. Har du et bud på, hvem du gerne så i spidsen for landsholdet?

- Jeg har ikke nogen idé om, hvem der skal være dansk landstræner. For mig er det bare enormt vigtigt, at den nye landstræner arbejder i overensstemmelse med den måde, som danskerne vil se fodbold på. Efter man tog afsked med Hareide kom DBU med en udmelding om, at de ville spille offensiv og sprudlende fodbold, og at de ville henrykke fansene. Det skal man stå ved, når man siger det. Man skal ikke bare vende rundt på en tallerken.

- En ting er at sige det, fordi man ved, at befolkningen gerne vil høre det. En anden ting er at bakke det op, når man har sagt det. Det hjælper jo ikke noget at sige noget, for så at gøre noget helt andet. Tror du ikke, at vi kan se fodbold? Tror du ikke, at os, der sidder og kigger på det, kan se, at man ikke holder det, man lover?

På trods af den uforløste følelse efter EM har Thomas Gravesen stadig en vis grad af optimisme på landsholdets vegne frem mod Nations League og VM-kvalifikationen. Foto: Alamy

Landsholdet har talent og kvalitet
Efter nederlaget til Tyskland var Kasper Hjulmand decideret rasende over de dommerkendelser, der gik imod Danmark. Ifølge Thomas Gravesen sagde det også noget om landstrænerens nuværende situation. 

- Kasper Hjulmand er en presset mand. Det har han været længe. Han har ikke overskud i sine interviews. Jeg føler ikke, at han har overskud, når han stiller op til interviews til at se den her opgave som landstræner. Jeg synes, at han mangler noget energi. Han ser forladt ud, og jeg synes, at det smitter af på holdet, det pres han har været under, lyder det fra den tidligere danske landsholdsstjerne. 

Trods den uforløste følelse efter EM-slutrunden i Tyskland har Thomas Gravesen alligevel en nogenlunde mavefornemmelse omkring det danske landsholds fremtid. 

- Jeg synes jo, at der er både talent og kvalitet på det her landshold. Vi har set, hvor gode spillerne er, hvis man giver dem muligheden. Vi har set i momenter, hvor gode de er, mod England og mod Tyskland, og mod Slovenien hjemme i Parken. Der har vi set, hvad det her landshold kan. Så et eller andet sted er jeg fortrøstningsfuld omkring det danske A-landshold.

- Men det kræver, at øverste mand tør at gøre de ting, der gør, at holdet bliver sluppet fri. At han giver dem frihed under ansvar til at udfolde sig, og at han slipper tøjlerne. Det er dér, jeg vil hen. Det her landshold skal nok kunne klare opgaven, hvis de får lov, lyder det afslutningsvist fra Tipsbladets EM-ekspert. 

Danmark skal i efteråret spille seks kampe i Nations League, hvor modstanderne er Spanien, Schweiz og Serbien. I marts 2025 skal Danmark spille sin første kamp i VM-kvalifikationen.