Video : Tipsbladet
Europa League

Brøndby-stjerne imponerer manden der købte ham

Mikael Uhre har spillet et forrygende 2021, og han bliver bare bedre og bedre. Sportsdirektøren, der hentede ham til BIF i sin tid, er imponeret af angriberens evne til at udvikle og tilpasse sig.

Hvis Sparta Prag er en smule nervøs før torsdagens møde med Brøndby IF, er det til at forstå, for selv om tjekkerne står med de klart bedste kort på hånden i forhold til at spille Conference League i foråret, er der en spiller i Brøndby IF's trup, de nok gør klogt i at holde et vågent øje med.

Sagen er klar for Brøndby før mødet i Europa: Klubben skal vinde, hvis man skal ende som treer i gruppespillet. Og man er da heller ikke uden muligheder mod et mandskab, man spillede 0-0 med i første runde af gruppespillet i Brøndby.

Samtidig kommer BIF med en angriber i form. Mikael Uhre har scoret 11 gange i Superliga-efteråret - flest af alle spillere - og banen i Sparta Prag er en, han tidligere har brændt af.

I 2016 var han og SønderjyskE på besøg i sidste og afgørende kvalifikationsrunde i Europa League, og Mikael Uhre, der lige var vendt tilbage fra et succesfuldt lejeophold i Skive, sendte SønderjyskE i front. Senere blev det også 2-0, men Haderslev-klubben endte med at tabe og ryge ud efter en flot indsats.

Nu står Mikael Uhre så igen i Prag. Klar til at møde Sparta. Og manden, der hentede Uhre til Brøndby IF, så noget i lige præcis SønderjyskE's møde med Sparta Prag, der fik ham til at tro på, at der var mere i vente fra den dengang 21-årige, der et par år senere skiftede til Brøndby IF.

- Det, der var sagen, var at finde en ung dansk angriber – han var 23, da han kom – som kunne spille med i det, som var (strategi) 6.4's sportslige nøgle. Højt pres og høj fart. Mikael havde den fart, og han voldte os problemer, når vi mødte SønderjyskE. Og så noterede jeg mig også, at da han var udlejet fra SønderjyskE til Skive, havde han en høj scoringsfrekvens.

- Derfor var vi interesserede i at få de kvaliteter til, vi ikke selv havde. Pukki var hurtig, men han forsvandt (skiftede klub, red.), og det gav et behov for, at vi fandt en anden, der havde den fart. Det havde Mikael, siger Troels Bech til tipsbladet.dk og forklarer videre:

- Vi kiggede på, at han var ufærdig. En ung spiller, der havde spillet godt i Prag for SønderjyskE i Europa. Det gav os en tro på, at der gemte sig mere end det lidt ustadige, man så i Superligaen hos SønderjyskE. Det var vel også en af grundene til, at han ikke havde spillet så mange kampe for dem heller.

- Han havde vist noget i Europa, og hans alder og det faktum, at han havde en proven scoring record, betød noget. Han havde scoret mål i Skive. Så kan du sige, "har Brøndby brug for nogen, der har vist, at de kan score i Skive?" Naargh, men folk, der scorer i den ene række, har nogle gange potentiale til at gøre det i den næste. Specielt med den fart, han tilbød os, og som jo var en del af vores spil. Det er kun blevet mere udpræget med Niels (Frederiksen) og kontrafasen.

Havde det svært
Mikael Uhres karriere er interessant. For han brød igennem i SønderjyskE, men havde det svært, og så blev han udlejet til Skive IK. Her han han også tidligere fortalt, hvordan det ikke var specielt sjovt at tilbringe en del af sin tid på bænken i klubben fra 1. division, inden han fandt fodfæste på holdet og blev fast mand.

Men han viste noget og har siden lagt så meget på i sit spil, at han nu har en A-landskamp på cv'et og i øvrigt står som en af Superligaens største profiler.

Noget af et skifte fra den tilværelse, han førte son en trupspiller i sin første tid i Brøndby, hvor konkurrencen også var benhård med dygtige angribere som Kamil Wilczek, Simon Hedlund, Jan Kliment og flere andre.

Men hvorfor havde Uhre svært ved at få fast spilletid i Brøndby under Alexander Zorniger? Hvorfor har det taget tid for ham at finde sine fødder?

- Jeg forestiller mig, at der er flere ting i det. Nu bliver det lidt farligt, men man har set det med spillere fra provinsen, også fra Sønderjylland før. Det tog tid for Thomas Røll, før han slog igennem i Silkeborg. Sölvi Ottesen og Søren Frederiksen brugte begge noget tid i København. Johnny Thomsen tog også noget tid..

- Det er ikke usædvanligt, at en, som flytter til en stor by med en stor bevågenhed, lige skal bruge lidt tid til at lande. Dertil kommer også, at der med trænerskiftet til Niels, Jesper og Martin (Frederiksen, Sørensen og Retov) er lavet nogle justeringer, der har har forceret Mikaels udvikling. Det har været godt.

Så var konkurrencen måske også hårdere i tiden i Zornigers tid?

- Ja, det må man sige. Teemu rejste jo hurtigt (efter Uhre skifte), men vi forsøgte at have hård konkurrence, og du husker også, at Zorniger var meget glad for Jan Kliment. Han blev så skadet. Men på trods af det fik han ikke så mange minutter, Mikael, som han har fået nu, men han scorede også mål for Zorniger. Han var også med til at score vigtige mål.

Selv om Uhre skulle bruge noget tid, var det nok de færreste, der havde forventet, at det ville blive så godt, som det er blevet. Heller ikke Troels Bech, der altså hentede angriberen til klubben.

- Nej, og det er selvfølgelig det, når man går ind i et projekt for at vurdere perspektivet... Nogle gange forsøger man fire angribere samtidigt i en klub i håbet om, at en af dem tager skridtet, og det kan alle fire jo ikke gøre på én gang. At det blev Mikael, handlede også om Niels, og hvordan hans stab har justeret spillet. For han er jo kun blevet bedre med Niels' fortolkning af spillet, siger Brøndbys tidligere sportsdirektør.

Har aldrig givet op
I slutningen af 2018 stoppede Troels Bech som sportsdirektør i klubben, mens Mikael Uhre altså fortsat er i BIF. Der har ellers været muligheder og tidspunkter, hvor han var helt ude af truppen. Men han har ikke givet op, og nu nyder han den bedste tid i sin karriere.

- Han er modnet i løbet af årene, men han har for mig altid fremstået som virkelig robust, ikke kun fysisk, men også mentalt. Man oplever det i også kampene - så brænder han en chance, men er tilbage kort efter. Det er vel en goal getters primære styrke, ikke at lade sig påvirke at øjeblikkets op- og nedture. Det er han god til, siger Troels Bech.

Det er ikke det eneste, Superliga-topscoreren er god til. Han er også god til at komme frem til chancer, udnytte dem og på en eller anden måde altid at være fri.

- Det har altid været god latin for en angriber at løbe derhen, hvor der ikke er andre. Så bliver chancerne måske ikke så mange, men de bliver store nok. Og Mikael lægger på hele tiden, det har vi set. Han var heller ikke så tosset til at spille med ryggen til målet, det er ikke den del, man gør oftest i det nuværende Brøndby-spil. Han har udviklet sig, og det har været et super match, siger Troels Bech og forklarer:

- Problemet med Mikael er, at han er svær at komme på kroppen af, for han er stor og stærk, og han er i stand til at komme først hen, hvor der ikke er andre, fordi han er så hurtig. Det gør ham bare til en håndfuld for mange, og så bliver han mere og mere snu i positioneringen.

Måske er opgøret mod Sparta Prag torsdag Mikael Uhres næstsidste kampe for Brøndby IF. Angriberen har kun et år igen af aftalen med klubben fra den københavnske Vestegn, og et salg kan komme på tale, hvis det rette antal millioner lander på fodbolddirektør Carsten V. Jensens bord.

For Troels Bech er Mikael Uhre naturligvis en succeshistorie, men det er ikke en succeshistorie, han hæfter sig særligt ved personligt. For det går op og ned i showbiz, som udtrykket lyder.

- Jeg prøver at sætte mig lidt ud over, hvad jeg var involveret i, og der skal nok være nogle, der kan huske nogle af dem, der ikke er slået igennem. Men jeg glæder mig over, at det, vi troede kunne være et godt match, viser sig fortsat at være det. Han er blevet bedre hen ad vejen, og det, trænerstaben gør lige nu, er alt sammen i Mikaels favør, lyder det fra Troels Bech.

Efter stoppet i Brøndby tog Troels Bech på jordomrejse med familien, og i 2020 var han en kort periode træner for Esbjerg fB. Uden for kridtstregerne har han blandt andet podcasten "Bech Bag Bolden", hvor han taler med personer fra blandt andet fodbolden. Senest har Thomas Gravesen været forbi Bechs podcast.