Video : Tipsbladet
Generelle

Dansk scout i Indien: Klubbens chauffører forsøger at undgå mig

Kenneth Santa er Head of Scouting i en indisk klub. Han holder meget af sit arbejde, men savner ikke de mange timer på de overfyldte veje. Det er blevet så slemt, at han må bestikke klubbens chauffører med godter, for at de gider køre (eller rettere sidde i kø) med ham.

Det er tungt at arbejde derhjemme, når huset også er fyldt med en kone og to børn. Men Kenneth Santa er vant til logistiske udfordringer i hverdagen. Normalt er de bare af trafikal karakter.

Danskeren er Head of Scouting i Punjab FC og det dertilhørende akademi i Indien, og han står i spidsen for det netværk af talentspejdere, der skal dække alle Indiens 1,3 milliarder mennesker. Det byder på mange og lange rejser, som kun føles længere af det stopfyldte indiske vejnet.

Da Santa var i Danmark, kunne han godt nå fem kampe på en lørdag i Københavnsområdet. I Indien er han ambitiøst, hvis han planlægger to.

- Da jeg var i Bangalore, tog det halvanden time at køre de 40 kilometer ud til en kamp om morgenen. Da jeg skulle hjem, tog det tre en halv time. Jeg skulle egentlig have set en kamp samme sted klokken 18, men det aflyste jeg.

- Der er simpelthen for mange biler på vejene. Når man er i et byområde, skal man lægge et par timer ekstra på. Jeg har også prøvet at køre til New Delhi: tre-fire timer én vej, otte den anden vej, fordi vi skulle køre tilbage om aftenen, fortæller Kenneth Santa til tipsbladet.dk.

Læs også:Dansker i Indien: Man skal være af en bestemt støbning for at arbejde i udlandet

Han tilføjer med et grin:

- Vores chauffører forsøger også at undgå mig. Det er sjovt at se, hvordan de finder på undskyldninger for at ikke køre mig til Delhi. Så nu er jeg begyndt at give dem god mad og drikke.

Den slags var Santa dog forberedt på, inden han rejste til Indien. Han arbejdede tre år på et stort akademi i Qatar, så han vidste godt, at tingene ude i den store verden ikke altid foregår som i Danmark.

Han håber alligevel, at han kan sætte et dansk aftryk. For hvis der er noget, Danmark har, som Indien mangler, er det system og struktur. De unge knægte har lige så meget talent - og så er der mange af dem - men uden den rette matchning mod andre talenter og den rette træning rækker det sjældent særlig langt.

- Jeg er positivt overrasket over niveauet, specielt hos de unge. Det er ekstremt træningsparate, motiverede og dedikerede. Op til 12-13 år er de rigtig dygtige og minimum på niveau med herhjemme og i mange tilfælde bedre. Udfodringen er, at landet er så stort og mangler struktur, så de har svært ved at finde nogle at lege med og miljøer til at udvikle dem, siger Santa.

Læs også:Danskeren i fodbold-paradis

Han rejste til Indien i slutningen af 2019 og nåede således en lille håndfuld måneder, før coronavirussen tvang ham hjem. 

- Både på senior- og ungdomsniveau er jeg kommet til klub, som har haft hold, men som aldrig har været professionelt drevet. Tingene er aldrig blevet sat i systemer. Det er en generel ting for Indien med manglende organisation og struktur sammenlignet med, hvad vi selv er vant til, siger danskeren.

- Det var også det, der trak mest i forhold til at komme af sted: at være med til at løfte overliggeren på, hvordan man arbejder med at opbygge scoutingnetværk i hele Indien, som er kæmpestort. Det er den største del af mit arbejde: analysere, hvad holdenes niveau er på ungdom og senior, og så rejse rundt i regionerne og finde kandidater, der kan arbejde for os som scouts.

Foreløbig er det arbejde dog sat på pause. Kenneth Santa arbejdere videre fra sin pc hjemme i Danmark, mens Indien forbliver lukket ned. Udgangsforbuddet gælder til og med næste uge.

Læs også:Tidligere Esbjerg-træner får topjob i Indien: Det stod ikke lige på listen

Læs også:Tidligere Superliga-træner i Indien: Ord kan ikke beskrive, hvordan her er

Læs også:Dansk træner i Indien: De er lige så talentfulde som i Danmark og Tyskland