Video : Tipsbladet
Generelle

Dansker: Sådan scouter jeg til Manchester United

Danske Tommy Møller Nielsen arbejder for selveste Manchester United. Han nyder at stå op og arbejde med sin hobby, og så fortæller han, at der ikke bliver ændret på hans arbejde, selv om der er kommet ny cheftræner.

Når man er scout i en storklub som Manchester United og arbejder med Skandinavien som sit område, er det ikke sådan, at man hver eneste dag finder en spiller, man bare må anbefale.

Faktisk er det yderst sjældent, at man finder noget, der er godt nok til en af verdens bedste klubber.

Sådan er hverdagen for Manchester Uniteds danske scout Tommy Møller Nielsen, 60 år.

Han har før anbefalet en spiller fra Skandinavien til Manchester United, fortæller han, men da han udelukkende dækker seniorfodbold, er det ikke mange, siden han i 2016 fik jobbet. En af dem, han tidligere har bekræftet, han fulgte tæt, endte man dog ikke med at købe.

Men hvordan arbejder Tommy Møller Nielsen for Manchester United?

- Det er min opgave at holde øje med Skandinavien. Jeg er first team senior scout, så jeg kigger kun efter spillere til førsteholdstruppen. Vi har akademiscouts, der kigger efter de yngre spillere.

- Så jeg skal have styr på det skandinaviske marked. Er der noget, eller er der ikke noget? Nogle af de unge, der kommer igennem, kan de blive til noget på et tidspunkt?

- Men første og største opgave er ikke at rende rundt og se, om man kan finde en spiller. Det er meget, meget svært at finde noget til Manchester United. Så havde vores akademi pillet ham op, hvis det nu var. Det er der måske ikke så mange, der tænker på, men arbejdet i de større klubber er i højere grad at sikre, at der ikke er nogen.

- Man tager til en masse kampe, og så kører eller flyver man derfra med god samvittighed og vished om, at der er ikke noget. Det skal man så være 100 procent sikker på, siger Tommy Møller Nielsen.

Og hvad sker der så, hvis en konkurrent handler i Skandinavien?

- Har jeg vurderet spilleren og givet karakter på ham, er de ligeglade. De stoler 100 procent på mit arbejde, og det er også derfor, at jeg skal være orienteret om, hvad der foregår. Er der intet på spilleren, er det jo et problem, siger han.

Udover at arbejde i Skandinavien hjælper Tommy Møller Nielsen også til, når der er store turneringer, ligesom han laver det, der hedder cross scouting. Hvis en spiller i Argentina eksempelvis anbefales til United, laver Tommy Møller NIelsen også en rapport på spilleren for at få lidt andre øjne på.

- Og så har jeg også pro licens som træner, så jeg laver rapporter på kommende modstandere. Det er der ikke bare én mand, der gør, det er vi flere, der gør.

Drømmejobbet
Danskeren lægger ikke skjul på, at han nyder at gå på arbejde. Det er nemlig hans drømmejob.

- Det er det også. Det må jeg sige. For det første elsker jeg at se fodbold, og jeg elsker at rejse. Min far sagde engang: "det bedste, der kan ske for et menneske i livet, er at leve af sin hobby og stå op hver eneste morgen og glæde sig".

- Det er det, jeg har gjort hele mit liv. Jeg har været spiller, træner og scout, og til juni har jeg været seks år i United. Det er et fantastisk job og en god klub at arbejde for.

- Vi har ikke på noget tidspunkt været ramt af uro, selv om resultaterne selvfølgelig ikke har været som håbet. Men vi har intet tidspunkt mærket den der uro, der kan komme i klubber. Der er en masse spekulation, men sådan er det også herhjemme, hvis det går dårligt i BIF. Men vi oplever ikke intern uro - de ryster ikke på hænderne. Og det skyldes blandt andet, at teamet og (scouting)afdelingen er klubbens, ikke mangerens, siger Tommy Møller Nielsen.

Selv om der ikke er intern uro, er det ingen hemmelighed, at man har haft problemer på førsteholdet de senere år. Det er nu fem år siden, at klubben senest vandt et trofæ, og til sommer sætter en ny cheftræner sig i trænersædet og håber på at kunne bringe klubben tilbage til tops i Premier League.

Ansættelsen af Erik ten Hag får ingen betydning for Tommy Møller Nielsens arbejde.

- Mit eget job bliver der ikke ændret på. Jeg har min kontrakt i vores afdeling "Global Scouts". Det kører videre ganske almindeligt, siger Møller Nielsen, der naturligvis håber på, at hollandske ten Hag kan få succes tilbage til førsteholdet:

- Det er det, fodbold drejer sig om. Om man er United eller B.67 i Odense, så drejer det sig om at vinde, og i de store klubber, er det pokaler, der tæller. Se bare min egen klub herhjemme, OB. Nu har de endelig - efter så mange år - en mulighed for at vinde en pokal (OB er i pokalfinalen mod FCM, red.). 

- OB er en kæmpe traditionsklub herhjemme, der har vundet en masse. Selv om det ikke er gået som håbet, er det værste man kan gøre i fodbold, at tage drømmene fra folk.

Og drømme har både Manchester United og Tommy Møller Nielsen, og de næste år vil vise, om klubben med Erik ten Hag finder tilbage til tiden, hvor man løftede trofæer hvert eneste år.

Spilleren, den danske scout havde et godt øje til fra Superligaen, var i øvrigt FC Nordsjællands Kamaldeen Sulemana. Tommy Møller Nielsen bekræftede over for B.T. Sport sidste år, at man holdt øje med den ghanesiske kantspiller, der dog i stedet endte med at skifte til franske Rennes.

Sådan er livet som scout i Skandinavien for Manchester United - man laver sit arbejde, og så er det op til klubben, hvad der skal ske.