Generelle

Faxe, big tits og Vinnie Jones

Der er en verden til forskel på den Premier League, som »Faxe« træner i i dag og den nyetablerede liga, som danskeren fightede i for mere end 15 år siden. John Faxe Jensen tager tipsbladet med ned ad Mindernes Allé til en fortælling om en markant anderledes fodboldverden.

BRAGT I TIPSBLADET 1. APRIL

Af Sebastian Stanbury

Selhurst Park i starten af halvfemserne.

Hjemmebanen for berygtede Wimbledon FC, »The Crazy Gang«, har denne dag besøg af Arsenal. Med for udeholdet er danske John »Faxe« Jensen; en af relativt få ikke-britiske spillere, der har etableret sig i den bedste engelske række. Han skal snart opleve en af Premier Leagues mere barske sider. Korridorerne under Selhurst Park er smalle, så Arsenal-spillerne går i gåsegang ned mod omklædningsrummet efter opvarmningen. De kommer forbi Wimbledons omklædningsrum, der brager af høj musik. I døren står hjemmeholdets hårde mand Vinnie Jones og fører sig frem, kun iført underbukser.

Han plejer at udse sig en modstander, som han vil kyse fra kampens start, og i dag er offeret dansk. Han fanger »Faxe« Jensens blik og fører sin pegefinger hen over halsen i en gestus, der er ret nem at forstå. Danskeren er peget ud og kan forvente en hård medfart under kampen.Den hårde waliser er en handlingens mand. Der er spillet få minutter af kampen, da »Faxe« går op for at heade til en lang bold fra feltet. Ud af øjenkrogen ser han pludselig, at Jones kommer buldrende uden at have øje på bolden, han skal bare have ram på sin danske modstander. Det får han også. »Faxe« ryger til tælling med en tackling, der i dag ville være på grænsen til et rødt kort. Jones får ikke engang en advarsel. I stedet bukker han sig ned, giver »Faxe« hånden og siger et par ord til sin konkurrent.»Welcome to English football, stranger.«

En liga med tofodstacklinger

Ovenstående anekdote er John »Faxe« Jensens eget bud på en historie, der definerer Premier League i danskerens tid som Arsenal-spiller.

»Faxe« skiftede til Arsenal i midten af juli 1992, få uger efter den danske EM-triumf i Sverige. Nottingham Forest og Tottenham blev også meldt interesserede, men det blev altså Arsenal, der havde haft kig på Brøndby-spilleren allerede i foråret, som sikrede sig »Faxe« for lidt over én milllion pund. »Faxes« tid i London strakte sig fra sommeren 1992 til foråret 1996, og i den periode nåede den danske midtbanespiller at spille 138 kampe for London-klubben. Dermed kom han virkelig ind under huden på Premier League i turneringens første spæde år efter lanceringen i 1992.