Video : Tipsbladet
Generelle

FCN-talent stiller op for Danmark: Jeg er stolt over at repræsentere mit land

Tochi Chukwuani har nigerianske forældre, men er født og opvokset i Danmark. Han har dansk pas, har gået i dansk folkeskole og har valgt rødt og hvidt med U16-landsholdet, men han ved godt, at han en dag kan skifte til sine forældres hjemland.

Børn drømmer, og for dem, der elsker fodbold, kredser drømmene sig gerne om at spille på landsholdet. Millioner af små drenge og piger håber på, at det en dag bliver dem, der trækker i deres lands farver.

For det fleste er det netop landsholdet, for der er kun ét. Men for nogle er det ikke så lige til. Uanset om de er flygtet fra krig, eller deres forældre flyttede for et job, skal fodboldspillere med dobbelt statsborgerskab træffe et svært valg, når de bliver gode nok til at repræsentere mere end ét landshold.

Tipsbladet.dk sætter i en serie fokus på de spillere, der kunne have stillet op for et andet landshold end det, de spiller for. Dette er femte del med FC Nordsjællands Tochi Chukwuani.

Her er historien om hans landsholdsvalg.

På mange måder minder Tochi Chukwuanis situation om Adnan Mohammads, som vi fortalte i går: Begge er født og opvokset i Danmark som børn af indvandrere. Begge har gået i skole i landet, og begge har fået deres fodboldopdragelse i danske klubber.

Forskellen er bare, at den ene, Mohammad, har valgt at stille op for sine forældres hjemland, Pakistan, mens Chukwuani stiller op for DBU's U16-landshold. Deres eksempler viser, at valget af landshold styres af mange forhold: nationalfølelse, familie, sportslige hensyn og ikke mindst tilfældigheder.

For mens Adnan Mohammad kun har pakistansk pas, har Tochi Chukwuani dansk pas. Det har på alle måder været mest naturligt, at han valgte Danmark, da han blev gammel og god nok til at spille sine første U-landskampe.

- Jeg føler mig dansk, fordi jeg er født og opvokset i Danmark. Jeg har også gået i den danske folkeskole. Jeg ved stadig, at jeg har rødder i Nigeria, men jeg føler mig dansk, og jeg er jo også opvokset sammen med danskere, siger den 15-årige FC Nordsjælland-spiller til tipsbladet.dk.

U16-landsholdet er det første, DBU udtager for hver enkelt årgang, og Tochi Chukwuani var med, da hans egen blev udtaget første gang tidligere på efteråret. Han har spillet to kampe for holdet og skal med igen, når det samles i næste uge.

For ham var det helt oplagt at takke ja, da mailen tikkede ind og fortalte, at han var blevet udtaget.

- Jeg har dansk pas, så det var det mest oplagte. Det føles mest rigtigt for mig lige nu. Jeg er meget glad for og stolt over at kunne repræsentere mit land, og jeg håber også, jeg kommer til at få mange flere U-landskampe for Danmark i fremtiden, siger han.

Mens de tre andre i tipsbladet.dk's serie om landsholdsvalg alle har spillet for A-landsholdet i den nation, de nu har valgt, har Tochi Chukwuani stadig den ære til gode. Derfor har han også valget mellem sit eget fødeland og sine forældres hjemland til gode.

Indtil videre har Nigeria ikke henvendt sig til midtbanemanden fra FC Nordsjælland, men han er godt klar over, at det måske kommer en dag.

- Jeg tror ikke, de kender mig, men det kunne godt være, de henvender sig, når jeg bliver ældre. Det må vi se på til den tid. Lige nu spiller jeg for det danske landshold. Men jeg ved godt, at man kan spille for to forskellige landshold, så længe man er ungdomsspiller, siger Chukwuani.

- Jeg tror, beslutningen kommer naturligt til en, når man bliver ældre.

Tochi Chukwuani håber, at der i en nærmere fremtid venter andre milepæle i hans karriere. Han spiller til daglig med U19-holdet i FC Nordsjælland og fik i mandags debut for reserveholdet, hvor han på den centrale midtbane kom ind over for William Kvist og Rasmus Falk.

Derfor er målet på klubplan at få debut for Superliga-holdet en dag, mens han allerede næste uge kan opfylde en ambition på landsholdsplan:

- Mit kortsigtede mål med landsholdet er at score mit første mål for det danske U16-landshold. Det, synes jeg, er et meget godt mål at sætte sig, nu hvor jeg som boks til boks-midtbanespiller godt kan lide at gå fremad. Det vil være et stort øjeblik for mig, tror jeg.

Læs de fire første dele af serien om landsholdsvalg med Awer Mabil her, Mikael Anderson her, Adnan Mohammad her og det danske landshold her.