Grønlands landstræner fyret efter racisme - formand trækker sig i protest
Foto: Joe Raedle/Getty Images
Generelle

Grønlands landstræner fyret efter racisme - formand trækker sig i protest

Tekle Ghebrelul var indtil i går landstræner for Grønland, men blev fyret efter en række racismeepisoder og beskyldninger om at ruske i et barn. Formanden for forbundet er så uenig i fyringen, at han har trukket sig fra posten.

De seneste fire år har Tekle Ghebrelul været landstræner for Grønlands ikke-FIFA-anerkendte landshold, men torsdag sluttede det brat. Det grønlandske fodboldforbund, GBU, fyrede den i Eritrea fødte træner.

Ifølge mediet Sermitsiaq.ag fik Ghebrelul den forklaring, at et flertal i bestyrelsen var "trætte af al den ballade, der var omkring landstræneren." Der har således været flere episoder, hvor landstræneren er blevet udsat for racisme.

Ghebrelul, der flygtede fra det borgerkrigshærgede Eritrea i Østafrika som barn og kom til Danmark som flygtning, blev senest udstillet på det sociale medie Snapchat, hvor han blev afbilledet som en bananspisende abe.

Til daglig er Ghebrelul skolelærer, og han skulle ifølge anklager også have rusket eller slået et barn i forbindelse med en kamp for det klubhold, han træner. Det anklage er dog endnu ikke blevet bevist, og hovedpersonen nægter på det kraftigste.

- Jeg får at vide, at jeg har slået eller rusket et barn. Men hvor er barnets forældre. Jeg har aldrig fået nogen konkret henvendelse fra forældrene. Det er det pure opspind. Jeg er chokeret over, at man fyrer mig på det grundlag, uden først at have hørt min version af de anklager, der rettes mod mig, siger Tekle Ghebrelul til Sermitsiaq.ag.

I første omgang udsendte GBU-formand John Thorsen en pressemeddelelse, hvor han fortalte om fyringen. Efterfølgende har han udsendt endnu en, hvor han beder medierne se bort fra den første og tilføjer, at han ikke kan stå inde for bestyrelsens fyring af Ghebrelul. 

- Jeg mener, at der skal være plads til alle i grønlandsk fodbold, og for at udvikle sporten må vi have en stærk organisering, der ikke baserer beslutninger på påstande eller på reaktive handlinger baseret på Facebook-opslag, skriver formanden i pressemeddelelse nummer to.

- På baggrund af dette trækker jeg mig med blødende hjerte som formand for Grønlands Bold Union.

John Thorsen bekræfter, at Ghebrelul havde en stående advarsel fra foråret for at have en "provokerende opførsel overfor publikum, at have skældt et barn ud og havde indladt sig i skænderi, da han blev udsat for verbale racistiske angreb."

Desuden har en dommer på Facebook beskyldt Ghebrelul for at have givet et modstanderhold fingeren i en kamp, som han ikke selv dømte. Den episode indberettede dommeren dog ikke, da han ikke endeligt kunne bekræfte, at Ghebrelul rent faktisk viste langemand, men så en bevægelse, "der kunne fortolkes på mange måder", som det hedder i pressemeddelelsen. 

Bestyrelsen valgte altså alligevel at lægge det til grund for fyringen, hvorfor John Thorsen trækker sig.