Generelle

Rosenhøj: En bold til hver og vægt på det sociale

Holbækmotorvejen er nabo på den ene side. På den anden har man Hvidovrevej og modsat Hvidovre hospital, mens Kettegårds Allé udgør den sydlige afgrænsning. Her ligger lidt indeklemt bebyggelsen Rosenhøj med knap 1500 beboere, Sønderkærskolen og så en boldklub som har hentet ganske megen omtale de seneste dage. Fordi det var her Daniel Agger spillede fra han var fem år. Sammen med en række andre, som markerer sig i dansk fodbold under stor opmærksomhed. Således har den lille Hvidovre-klub, der p.t. hører hjemme i den sjællandske Serie 3, formentlig hele fire af sine tidligere spillere med, når det danske U/21-landshold rejser til EM i Portugal til sommer: Udover Daniel Agger også Michael Krohn-Dehli, Kasper Lorentzen og Henrik Kildentoft. Men det stopper ikke her. Andre med fortid i Rosenhøj er de to tvillinger i FC Nordsjælland Simon og Jonas Richter samt nordsjællændernes målmand Kim Christensen og nytilgang fra Danny Olsen samt dennes tvillingebror Kenni, som stadig spiller i AB. Også det næste talent som rykkes op i Brøndbys A-trup, Martin Spelmann, begyndte i Rosenhøj Boldklub, og her spillede længere tilbage i tiden også tvillingerne Michael og Martin Johansen, inden de som 15-årige tog til KB. Det med tvillinger er de altså gode til i Rosenhøj. Rosenhøj Boldklub er stiftet i den tid Krøniken bevæger sig lige nu. Nærmere bestemt i 1966, således at man i år kan fejre 40 års jubilæum. Oprindelig var det en beboerklub, men nu trækker man medlemmer fra nærliggende boligområdet og fra resten af Hvidovre og tilmed også udenfor kommunen. Fodboldklubben tæller knap 700 medlemmer, heraf 300 i ungdomsafdelingen, og hvad klubben har betydet for manges opvækst afspejles i, at man blandt de passive medlemmer har en hel del, som nu bor andre steder i landet. Eller udenfor landets grænser som eksempelvis Michael Krohn-Dehli.

"Så sent som da jeg var hjemme på juleferie var jeg nede og træne lidt med andetholdet. Jeg kikker tit fordi, når jeg er hjemme og der er chance for at se førsteholdet spille. Mange af mine venner fra dengang spiller der stadig, og min bror er med på et lukket hold," fortæller den nuværende Waalwijk-spiller, som efter sommerferien vender tilbage til Ajax Amsterdam.

Michael Krohn-Dehli er født og opvokset i Rosenhøj-kvarteret og kan huske tilbage på mange gode oplevelser.

"Vi havde det sjovt, kom ud til mange stævner og vandt også flere mesterskaber," siger han og giver specielt æren til ungdomstræneren Jan "Krølle" Nielsen, der også stod for det årgang 1984-85-hold med Agger, Lorentzen m.fl. som vandt det uofficielle lilleput-DM i 1994.

Det var en unik årgang, som dog individuelt blev overstrålet af 83'eren Michael Krohn-Dehli.

"Han var stjernen, men de andre kunne altså uden ham i 94. I årene 1990-95 ribbede de nærmest alt, og det er vel én ud af 1000 årgange, der er så stærk. Det er dejligt at se som det er gået dem og se hvordan de har brugt de ting vi øvede både ude og inde på Sønderkærskolen," siger Jan "Krølle" Nielsen, der flyttede til Aalborg for 10 år siden og i dag er pigetræner i B52.

Jan Nielsens personlige engagement var en væsentlig årsag til resultaterne.

"Han var en fantastisk træner, ikke bare på det sportslige plan, men også på det sociale, hvor han nærmest var omkring spillerne 24 timer i døgnet og skabte et sammenhold og en udvikling for hver enkelt," siger Rosenhøj Boldklubs nuværende formand Birgir Sveinsson.

Netop det sociale spiller fortsat en stor rolle i klubben, som på flere måder synes at have været på forkant med mange af de forbedringer af ungdomsfodbolden, der nu fra DBUs side lægges op til. Bortset fra, at man altså var glade for at vinde!

"Vi har en filosofi om én bold pr. spiller og meget teknisk træning, selv om det koster i materiel. Videre lægger vi stor vægt på, at spillerne kommer ud at rejse tidligt og vi deltager i turneringer i både ud- og indland," siger Birgir Sveinsson.

I klubbens bedste tid var Rosenhøjs førstehold i Sjællandsserien. Nu spiller man i Serie 3, hvorfra oprykningen kiksede, men til gengæld vandt man den særlige pokalturnering for sjællandske Serie 3-klubber i 2005.

I 1999 fik man et klubhus efter tidligere at have holdt til i en kælder på Sønderkærskolen. Her råder man over en stærkt slidt 11- og 7-mandsbane samt et asfalteret område. De ældste ungdomsårgange og seniorerne har lidt bedre faciliteter på Avedøre stadion, der ligger et par kilometer fra Rosenhøj-bebyggelsen.

Holdet der vandt lilleput-DM i 1994 med Agger og Co. var altså en hel unik årgang, men i dag har formand Birgir Sveinsson god fidus til klubbens 96-årgang ligesom man råder over nogle gode førsteårs juniorer, som det ser ud til, at man kan holde i klubben. Ellers er man vant til at miste nogle spillere undervejs som en naturlig udvikling, men man glæder sig over, at mange vender tilbage senere for atter at trække i de grønne trøjer. Eller bare kikke forbi for at hilse på gamle venner, som både Daniel Agger og Michael Krohn-Dehli ofte gør.

Formand Birgir Sveinsson er videre glad for de økonomiske skulderklap, man allerede har fået af Brøndby og slår fast, at man ikke bruger evt. penge fra salget af Daniel Agger før man har fået dem.

"Vi har endnu ikke hørt fra Brøndby, men udover ønsker for klubhuset og forskønnelse af området kunne jeg tænke mig, at pengene skulle gå til at kunne ansætte nogle talenttrænere, som vi ikke har haft råd til før," siger formanden.