• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Superliga-boss: Vi har ikke et problem med en privat piratliga

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Divisionsforeningen har intet problem med en udbryderliga, men det kan ikke ske inden for det eksisterende fodboldsystem, siger direktør Claus Thomsen.

Af Troels Bager Thøgersen & Kenneth Jensen

Der bliver talt om en europæisk superliga med klubber som Liverpool, Manchester United og FC Barcelona, men indtil videre har det været ved snakken.

Spørgsmålet er så, om det forbliver ved snakken, eller om der er vægt bag ordene.

En europæisk superliga skal efter planerne, der er blevet fremlagt af Sky Sports, ikke erstatte klubbernes deltagelse i de hjemlige ligaer, men i stedet sikre klubberne flere penge ved reelt at skabe en lukket liga, der erstatter Champions League og de europæiske turneringer, som vi kender dem i dag.

Sådan en turnering bryder dog med et vigtigt princip i fodobld, nemlig at man kvalificerer sig til Europa gennem de hjemlige turneringer.

- Coronavirussen kan meget vel have været en driver for, at det dukker op nu. Det er en indikator af, at vi skal videre med diskussionerne, der har været i gang gennem et stykke tid. Den ene handler om formatet på de europæiske klubturneringer fra 2024, den anden er distributionen af indtægter i perioden 2021 til 2024, siger Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen i et interview med Tipsbladet.

Læs også:DBU-boss: Vi drømmer om at løfte en pokal som i 92

Thomsen er også vice-præsident i European Leagues, der er sammenslutningen af europæiske ligaer.

- Det er et mindre problem for de resterende klubber, at nogle store klubber laver en turnering uden for det eksisterende system, end hvis der bliver lavet en lukket turnering inde i fodboldens eksisterende system.

- Fra min stol kan jeg være lidt fræk og sige, at de store klubber skal være velkomne til at gøre det. Er det bare en privat turnering, der kører, skal vi ikke holde kampdage ledige til den pågældende turnering eller på anden måde indrette os efter det. Vi lægger vores kampprogram efter de turneringer, vi skal spille, og så må man da håbe for storklubberne, at det passer med deres turnering. De må indrette sig efter vores kampkalender, siger danskeren.

Men hvis det skal være en ny europæisk turnering, der skal erstatte de nuværende, skal der altså diskussioner til.  

- Er det i stedet i fodboldens pyramidesystem, skal vi jo tage hensyn til hinanden alle sammen, og så er der et problem. Men vi har ikke noget problem med at konkurrere med en privat turnering, ligesom vi ikke har et problem med konkurrencen fra de fem store ligaer i Europa, selvom de tager en bid af vores interessemarked.

Læs også:Før skæbnekamp og besøg i Parken: Island dropper to Superliga-spillere

- Jeg fornemmer, at det bliver meget vanskeligt at få en turnering igennem, hvor kvalifikationen ikke sker via de nationale turneringer. Alle de nationale ligaer og langt de fleste forbund vil betragte det her som helligt land.

- Begynder man på det, er skadesvirkningen enorm. Ved man i Superligaen, at man er kvalificeret til noget uanset hvad, stiller man så med det bedste hold i den hjemlige turnering? Forestil dig så, at det i stedet er Juventus, der kan leve med at blive nummer fem i Serie A og alligevel er kvalificeret til alle turneringer, herunder Champions League. Derfor tror jeg, at det aldrig kommer til at ske, i det omfang, man siger "aldrig". Bare det at sende alle semifinalister i Champions League videre til næste års udgave er kontroversielt. For hvad sker der, hvis et Premier League-hold når semifinalen og så skal spille en vigtig kamp hjemme i Premier League? Der er sportslig integritet på spil, siger han og forklarer:

- Jeg tror, diskussionen står der. De kan jo bare rulle den seneste reform tilbage, hvis de synes, det er synd, at Ajax skal spille kvalifikationskampe for at komme i Champions League. Så kan det ikke nytte, at man gør noget, der er endnu mere dumt.

- Vi har ikke et problem med en privat piratliga. Vi har ikke monopol, så de må bare gøre, som de gerne vil. Det går bare ikke inden for det eksisterende fodboldsystem.

Det er ikke første gang, at diskussionerne om privatliga og udbryderliga er oppe og vende. Og det er nok heller ikke sidste gang.

Allerede fra den kommende sæson i europæisk fodbold er der ændringer, for fra 2021 introduceres den nye europæiske liga, Conference League, der er lillebror til Europa League.

Læs også:Claus Thomsen slår fast: Uudtømmelige pengetanke er en myte

Læs også:Weekendens oversete derby: Det bliver en lortekamp

Læs også:Zanka: Er det ikke lidt billigt at kalde FCM det nye FCK?

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020