• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Russer-skandalen vokser: FIFA vil følge trop

Foto: Getty Images

Efter UEFA's blåstempling af en retur for Ruslands U/17-landshold til UEFA-turneringer er FIFA også klar til at lukke Putins Rusland tilbage ind i fodboldvarmen.

Af Troels Bager Thøgersen

Det har vakt stor debat i Danmark og flere andre europæiske lande, at UEFA i sidste uge på et møde med blandt andre DBU's formand Jesper Møller valgte at lukke Rusland ind i UEFA-turneringer igen.

Det er i første omgang U/17-landshold for begge køn, der har fået UEFA's ok til at spille i U/17-turneringer, og forklaringen er, at udelukkelsen af Rusland gennem halvandet år skal være en overtrædelse af FN's børnekonvention, der er til for at beskytte børn mod misbrug, overgreb og effekterne af krige som den, Rusland fører mod Ukraine og Ukraines civilbefolkning.

Blandt andre Jesper Møller har fået massiv kritik for UEFA-beslutningen og for, i Møllers tilfælde, ikke at ville sige, hvad han stemte i sagen.

Nu er FIFA så klar til at følge trop.

Der er i eftermiddag i dag møde i FIFA Council, og her er forventningen ifølge Tipsbladets oplysninger, at FIFA ligeledes åbner for russiske U/17-hold i FIFA-regi, hvilket i praksis vil sige U/17-VM for såvel herrer som kvinder.

Britiske Sky Sports rapporterede først om udviklingen.

Ved siden af de politiske slagsmål i fodboldverdenen skal IOC anført af forbundets tyske præsident Thomas Bach, der gennem sin karriere har haft et godt sportspolitisk forhold til Rusland, være i færd med at forberede Ruslands retur til OL i Paris næste sommer.

Ligesom i fodbold for U/17-holdene fra Rusland og som ved OL i 2016 og 2020, hvor Ruslands regime var blevet knaldet i at have drevet et historisk stort dopingprogram med hjælp fra efterretningstjenesten FSB, skal der være lagt op til, at russiske udøvere ikke må benævnes som værende russere, optræde i Ruslands spilletrøjer eller få vist Ruslands flag i forbindelse med sportsbegivenhederne.

FIFA-præsident Gianni Infantino kaldte VM 2018 i Rusland for det bedste nogensinde og modtog en fortjenstmedalje fra Rusland, der sportspolitisk er den måske stærkeste aktør overhovedet i verden.

Infantino og FIFA forsøgte i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 at undgå en udelukkelse af Rusland fra fodbold men foreslog i stedet, ligesom i ovenstående løsning, at russiske hold ikke skulle optræde i deres sædvanlige trøjer, med Ruslands flag eller på anden måde kobles til Rusland.