• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Landshold Mikkel Fuhr Nielsen

Efter skandalescene: Morten Olsen sad bare og græd

Foto: Getty Images

Den tidligere landstræner Morten Olsen lod følelserne få frit løb efter en helt vild EM-playoffkamp mod Sverige.

Af Mikkel Fuhr Nielsen

Fodbold er følelser.

Det er en floskel, som oftest behæftes fodboldspillet. Og den floskel viser sig nogle gange fra sin bedste side, mens den andre gange viser sig fra sin mest mørke side.

En fodboldkamp, der set med danske briller altid ved stå som et sort kapitel i fodboldhistorien, er EM-kvalifikationskampen mod Sverige tilbage i 2007 i Parken.

Danmark havde kæmpet sig tilbage fra 0-3 til 3-3, da Christian Poulsen begik et straffespark ved at give Marcus Rosenberg en mavepuster kort før slutfløjt.

Herefter forsøger en dansk baneløber, senere kendt som Fodboldtossen, at overfalde kampens dommer Herbert Fandel. Michael Gravgaard får langt sig imellem, men skaden er allerede sket.

Danmark taberdømmes og kom ikke med til EM det efterfølgende år. Herbert Fandel, som traf beslutningen om at afblæse kampen, husker tydeligt aftenen i Parken, og hvad der sidenhen fulgte i dommerrummet.

- Jeg glemmer aldrig reaktionen fra den danske landstræner Morten Olsen efter kampen. Han kom ind i mit dommerrum, sad ned og græd, fordi han var så flov over, at det her skete i hans land. Jeg fandt det meget respektfuldt, at en så stor personlighed som Morten Olsen gav mig mod i et af karrierens hårdeste øjeblikke, siger Herbert Fandel til DeMorgen.

Selvom beslutningen var benhård at træffe dengang, så er den nu pensionerede fodbolddommer fortsat af den overbevisning, at det var den rigtige beslutning.

- Min første tanke var: "Færdig, jeg stopper". Dernæst tænkte jeg, at det skulle jeg ikke nu. Det var et hårdt øjeblik, men jeg mener, at min beslutning om at stoppe kampen var den rigtige, siger han.

Danmark fik sidenhen karantæne fra at spille i Parken i to EM-kampe mod Liechtenstein og Spanien. Fodboldtossen blev efterfølgende sagsøgt af DBU.