Video : Tipsbladet
Landshold

Kasper Hjulmand langer ud: Det er håbløst

Kasper Hjulmand vil ikke fordømme danske landsholdsspillere, hvis de rykker til Saudi-Arabien. Samtidig ønsker landstræneren ikke at afvise fuldstændigt, at han en dag kunne finde på at tage et trænerjob i Saudi-Arabien.

Tipsbladet i Brøndby. 

Kasper Hjulmand var smilende og i godt humør til dagens landsholdsudtagelse i Brøndby, men landstrænerens smil stivnede en smule, da snakken efterfølgende handlede om det transfervindue, der i skrivende stund har efterladt flere landsholdsprofiler i uafklarede situationer, selvom sæsonen er gået i gang. 

- For det første synes jeg, at det her med, hvornår transfervinduet skal lukke, det er altså en diskussion værd. Jeg synes jo bare, at det transfervindue skal lukke 1. august. Jeg synes, at det er håbløst af alle mulige årsager, at det fortsætter, lød det fra Kasper Hjulmand.

Landstræneren nævnte Victor Kristiansen som et eksempel på en spiller, han gerne ville haft med, men venstrebacken er i gang med et klubskifte og har derfor ikke fået spilletid i denne sæson. 

Saudi-Arabien har denne sommer indtaget en ny rolle om en magtfaktor på det internationale transfermarked, og der er flere aspekter ved de saudiarabiske klubbers indtog, der frustrerer Kasper Hjulmand. 

- For det første er deres vindue åbent tre uger længere. Bare vent og se, hvad der kommer til at ske efter 1. september. Og samtidig er der ikke Financial Fair Play-regler for saudi-klubber. Derfor er det en kæmpe disruption af vores system, siger Kasper Hjulmand, der samtidig erkender en vis bekymring over Saudi-Arabiens indtog.

- Vi er først lige startet. Vi har kun lige set toppen af det. Så ja, jeg kan godt være bekymret over det. I hvert fald det, at der ikke er fællesregler. Det er lidt ligesom med kunstig intelligens, ikke? Vi ved, hvilken kraft, det er, men vi aner ikke, hvor det lander. Det der, det er en kæmpe muskel, og det er en kæmpe disruption af det, vi går og tror er et fodboldsystem, siger landstræneren. 

Vil ikke fordømme
I Norge har landstræner Ståle Solbakken udtalt sig negativt om den norske midtbanespiller Mathias Normann, der er skiftet til Saudi-Arabien, men Kasper Hjulmand vil ikke reagere så skarpt, hvis en dansk spiller vælger at tage til den saudiarabiske liga.

- Jeg har virkelig, virkelig svært ved at være dømmende over for, hvad andre gør. De her spillere tager et job, ligesom alle andre. Tusindvis af danskere tager jobs i Mellemøsten. Jeg ser også på vores udenrigsminister, som siger, at vi nok skal være en lille smule mindre dømmende, og lidt mere lyttende til den store verden. Så nej, jeg kommer aldrig til at dømme nogen for at tage et job nogen som helst steder, siger Kasper Hjulmand. 

- Såvidt jeg ved har vi lavet en kollektiv aftale om, at Rusland og Nordkorea nok ikke er så god en idé. Jeg har ikke hørt om andre lande, at der er sådan en kollektiv forståelse af, at vi gør sådan og sådan. Men derfor kan jeg godt have mine egne holdninger.

Danmarks landstræner vil ikke selv afvise, at han engang i fremtiden kunne finde på at fortsætte trænerkarrieren i Saudi-Arabien. 

- Jeg vil simpelthen ikke stå og være absolut på noget som helst, for jeg synes, at verden er noget mere kompliceret, end vi engang imellem gør den til i Danmark. Og jeg synes, at vi gør rigtigt i at lytte mere. Og vi gør rigtigt i at sige, at vi gerne vil have, at verden går i en bestemt retning, siger Kasper Hjulmand. 

- Men hvordan gør man det? Der er jeg ikke den klogeste i verden. Men jeg er ikke sikker på, at man gør det ved at være absolut. Hvis vi gerne vil præge verden i en retning af mere demokrati og flere menneskerettigheder, hvordan gør man så det bedst? Vi skal også huske, at der er en tidslinje i historien. Vi har ikke været verdens bedste altid, når man kigger tilbage i historien.

- Jeg har det svært med dem, der mener, at de har sandheden. Så derfor kommer jeg ikke til at være absolut og sætte to streger under noget, jeg synes er rigtigt, for der er nogen, der ved meget mere om det end mig.

Kasper Hjulmand mener desuden, at FIFA bør komme på banen for at indføre en fælles struktur og nogle fælles økonomiske regler i klubfodboldens verden, men erkender samtidig, at det er vanskeligt, fordi penge styrer så meget.